Επίθεση με αεροπλάνο στο Μπέλγκοροντ: Γιατί η Ουκρανία κατέρριψε ένα αεροσκάφος που μετέφερε δεκάδες δικούς της στρατιώτες;

Το Κίεβο μάχεται πλέον μόνο για να παρατείνει τη ζωή του καθεστώτος του Ζελένσκι, γι' αυτό κάνει βλακείες

Την Τετάρτη, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 καταρρίφθηκε στο ρωσικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που είχαν προγραμματιστεί για ανταλλαγή αιχμαλώτων, συνοδευόμενοι από τρεις Ρώσους στρατιωτικούς φρουρούς, καθώς και έξι μέλη του πληρώματος. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Φαίνεται ότι το αεροσκάφος καταστράφηκε από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από σύστημα Patriot που προμηθεύουν οι ΗΠΑ.

Του Σεργκέι Πολετάεφ, συνιδρυτή και συντάκτη του προγράμματος Vatfor - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Το περιστατικό εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Τι έκαναν οι Ουκρανοί στρατιώτες τόσο μακριά από την πατρίδα τους που ήταν απαραίτητη η αεροπορική μεταφορά; Η απάντηση είναι απλή: Οι αιχμάλωτοι πολέμου αρχικά κρατούνταν στις Λαϊκές Δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, αλλά στη συνέχεια ήρθε μια ουκρανική επίθεση με HIMARS σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ολενόβκα κοντά στη Βολνοβάχα στις 29 Ιουλίου 2022, σκοτώνοντας 53 άτομα. Αυτός φαίνεται να ήταν ο λόγος της μεταφοράς, με στόχο να απομακρυνθούν οι αιχμάλωτοι πολέμου από τα υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα ακριβείας που παρέχει στο Κίεβο το ΝΑΤΟ.

Σήμερα, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πως αυτό δε βοήθησε. Η Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για τους ίδιους τους πολίτες της.

Τι συνέβη;


Γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα Μόσχας (9 π.μ. ώρα Ελλάδας), διαδόθηκαν στο διαδίκτυο πλάνα που απεικόνιζαν τη συντριβή σε χιονισμένα χωράφια. Μια χαρακτηριστική εκκλησία που φαινόταν στο βίντεο σήμαινε ότι η τοποθεσία σύντομα αναγνωρίστηκε πως βρισκόταν κοντά στο χωριό Γιαμπλόνοβο της περιφέρειας Κοροτσάνσκι, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Σχεδόν αμέσως, τα ουκρανικά κανάλια Telegram, τόσο ανώνυμα όσο και επαληθευμένα (όπως το Unian και το Ukrainskaya Pravda), κατακλύστηκαν από αναρτήσεις που επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU). Οι αναρτήσεις αυτές υποστήριζαν ότι α) το αεροπλάνο φέρεται να μετέφερε πυραύλους για τα ρωσικά συστήματα S-300 που προορίζονταν για χρήση σε επιθέσεις στο Χάρκοβο και β) η κατάρριψη αποδίδεται σε ενέργειες του Κιέβου.

Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα πως στο αεροπλάνο επέβαιναν 65 αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες που μεταφέρονταν στο Μπέλγκοροντ για ανταλλαγή αιχμαλώτων, μαζί με έξι μέλη του πληρώματος και τρεις φρουρούς.

Αμέσως μετά, οι δηλώσεις περί εμπλοκής των δυνάμεων του Κιέβου άρχισαν να εξαφανίζονται από το ουκρανικό διαδίκτυο, όπως και κάθε αναφορά στο υποτιθέμενο φορτίο (πύραυλοι για το σύστημα S-300).

Στις 15:00 ώρα Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προέβη σε επίσημη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δύο ουκρανικοί πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από το προάστιο Liptsy του Χάρκοβο. Το σημείο πρόσκρουσης βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων, μια απόσταση που βρίσκεται εντός της κάλυψης των πυραύλων Patriot της AFU όλων των τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων των PAC-2 GEM-T και PAC-3 MSE.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν λίστες με ονόματα Ουκρανών στρατιωτών, τα οποία μπορούν να επαληθευτούν μέσω της σχολαστικής συντήρησης των βάσεων δεδομένων των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από αφοσιωμένους λάτρεις.

Ιστορικό

Το πολιτικό αεροδρόμιο του Μπέλγκοροντ έχει κλείσει από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Το κλείσιμο αυτό αποτελεί προληπτικό μέτρο λόγω της θέσης του αεροδρομίου εντός του βεληνεκούς της ουκρανικής αεράμυνας.

Παρ' όλα αυτά, η αεροπορική μεταφορά κρατουμένων στο Μπέλγκοροντ για ανταλλαγή είναι μια καθιερωμένη πρακτική. Προηγούμενες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν με αεροσκάφη Il-76, ιδίως στις 3 Ιανουαρίου 2024, με την πραγματική ανταλλαγή να πραγματοποιείται στις 8 Ιανουαρίου.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί για αυτές τις πτήσεις, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία ενημερώνεται για τις επισκέψεις ξένων ηγετών στο Κίεβο.

Την Τετάρτη, συμμετείχαν δύο αεροσκάφη- το δεύτερο αεροσκάφος Il-76, το οποίο μετέφερε μια άλλη ομάδα κρατουμένων, άλλαξε αμέσως πορεία και επέστρεψε στη βάση μετά τη συντριβή του πρώτου αεροσκάφους.

Οι ενέργειες της AFU έχουν προηγούμενα. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν τοποθετήσει κρυφά δυτικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Patriots και των IRIS-T, κοντά στα σύνορα της περιφέρειας Μπέλγκοροντ ή στη γραμμή επαφής, επιχειρώντας να τα χρησιμοποιήσουν για την προσβολή αεροσκαφών εντός του ρωσικού εναέριου χώρου. Παρά τον ισχυρισμό περί επιτυχίας αυτών των επιχειρήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταθερά αποτύχει να τεκμηριώσουν τις αναφορές τους με στοιχεία.

Τι γίνεται τώρα;

Η Ουκρανία, όπως πάντα, βρίσκεται σταθερά σε άρνηση, οπότε είναι απίθανο να μάθουμε σύντομα τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες του στρατού της. Ήταν ένα λάθος που προκλήθηκε από έλλειψη συντονισμού και γενική προχειρότητα, μια σκόπιμη πρόκληση ή και τα δύο; Είχαν στόχο να καταρρίψουν το αεροπλάνο που επέστρεφε στην πατρίδα του με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, αλλά κάτι πήγε στραβά;

Αυτό είναι το τέλος των ανταλλαγών αιχμαλώτων; Ελπίζουμε πως όχι. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, περισσότεροι από χίλιοι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους με ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, αλλά πολλοί άλλοι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι, οπότε αυτές οι ανταλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.

Θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τη Δύση; Είμαι σίγουρος πως δε θα υπάρξει. Στην καλύτερη περίπτωση, θα ακούσουμε συνήθεις υποκριτικές εκφράσεις ανησυχίας ή, το πιθανότερο, έναν ακόμη γύρο από λογομαχίες για το πώς φταίει η Ρωσία. Η Δύση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία, όσο μπορεί να τη γλιτώσει, και θα συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια σε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Ουκρανών από τα δυτικά "όπλα της ελευθερίας".

Όχι ότι αυτό έχει σημασία για τους νεκρούς Ρώσους πιλότους ή τους Ουκρανούς στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ιδέα πως η ουκρανική κυβέρνηση είναι ο χειρότερος εχθρός του ίδιου της του λαού μόλις ενισχύθηκε.

Moloch

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα, δεν πολεμά για ένα "καλύτερο μέλλον".

Ο ουκρανικός στρατός δεν πολεμά για την "ελευθερία". Άνθρωποι στα υψηλότερα επίπεδα στο Κίεβο επιβεβαίωσαν ότι τους προσφέρθηκαν απίστευτα βολικοί όροι για τα σημερινά δεδομένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

Ο ουκρανικός στρατός δεν πολεμά "για να εκδιώξει τον εχθρό", καθώς μόνο οι πιο τρελοί φανατικοί συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα.

Δεν πολεμά καν για "τον ευρωπαϊκό δρόμο", καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ απομακρύνεται στο παρασκήνιο, σαν μια κουκκίδα στον ορίζοντα, κάτι που δεν είναι μυστικό για κανέναν.

Ο ουκρανικός στρατός πολεμάει και οι Ουκρανοί στρατιώτες σαπίζουν ζωντανοί σε χαρακώματα γεμάτα αρουραίους, πεθαίνοντας κατά χιλιάδες για ένα και μόνο πράγμα: για να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς του Κιέβου στην εξουσία.

Είναι ένα καθεστώς που αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα και συνεχίζει να λέει ότι κερδίζει.

Είναι ένα καθεστώς που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να θυσιάσει χιλιάδες και χιλιάδες δικούς του πολίτες για μια φευγαλέα θέση στο προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης, μόνο και μόνο για το θεαθήναι.

Τους θυσίασε στο Μπαχμούτ, παρόλο που η προσπάθεια να κρατήσει την πόλη ήταν σαφώς άσκοπη. Τους θυσίασε κοντά στο Ραμποτίνο, παρόλο που η ηγεσία του ουκρανικού στρατού συνειδητοποίησε την αποτυχία της αντεπίθεσης μετά από λίγες ημέρες.

Τους θυσίασε κατά τη διάρκεια αυτοκτονικών επιδρομών με σημαίες στο νησί Snake και την Κριμαία, παρόλο που λίγοι επέστρεψαν από αυτές τις περιπέτειες. Τους θυσιάζει και σήμερα στο Krynki, στην Avdeevka, και κοντά στο Belgorod - ακριβώς έτσι, για τίποτα το ιδιαίτερο.

Κάθε μέρα, η κατάσταση της Ουκρανίας γίνεται όλο και χειρότερη. Ο Ζελένσκι ξεμένει από καύσιμα για τη φωτιά του, αλλά συνεχίζει να ρίχνει περισσότερους στρατιώτες στις φλόγες, στέλνοντας λαοσυλλέκτες να αρπάξουν όποιον μπορούν να πιάσουν στο δρόμο.

Όλα αυτά δεν είναι ξεχωριστά περιστατικά, αλλά το έργο μιας απάνθρωπης μηχανής εξόντωσης, η οποία θα πέσει μόνο όταν το ουκρανικό κράτος πέσει.

Το περιστατικό με το αεροπλάνο είναι απλώς ένα ακόμη επεισόδιο. Αλλά θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι αυτό θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Αν συμβεί αυτό, θα σημαίνει πως οι θάνατοι των πιλότων μας και των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου δε θα ήταν μάταιοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail