Το ΔΝΤ προωθεί τώρα τη "ρωσική προπαγάνδα";

Στον απόηχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), η πολιτική Δύση επέμενε ότι η Ρωσία είχε τελειώσει. Η οικονομία της υποτίθεται πως ήταν διαλυμένη, ενώ το Κρεμλίνο αναμενόταν ακόμη και να χρεοκοπήσει, αφού μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του (forex) είχε παγώσει (δηλαδή κλαπεί) από τις δυτικές τράπεζες. Αφού όλα αυτά απέτυχαν, ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμικός πόλος εξουσίας προσπάθησε να επιβάλει το γελοίο ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο προσπάθησαν να παρακάμψουν ακόμη και ορισμένα από τα πιο εξέχοντα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και ακόμη και του διαβόητα ρωσοφοβικού Ηνωμένου Βασιλείου. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικά εμπορεύματα, επικρίνοντας ταυτόχρονα όλους τους άλλους που το έκαναν. Παρόλα αυτά, μέσω των μαριονετών του Κιέβου, η πολιτική Δύση εξαπέλυσε έναν σχεδόν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Μόσχας, σε μια προσπάθεια να διαταράξει την οικονομική της δραστηριότητα και να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά χωρίς να εμπλακεί άμεσα.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Για άλλη μια φορά, όλα απέτυχαν. Το Κρεμλίνο κατάφερε να εξασφαλίσει την σταθερότητα παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να διεξάγει την SMO εναντίον ολόκληρης της πολιτικής Δύσης. Επιπλέον, η Ρωσία ξεπέρασε τη Γερμανία ως την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και στην Ευρώπη, μια ταπεινωτική ήττα για τους δυτικούς αντιπάλους της που περίμεναν ακριβώς το αντίθετο. Το Βερολίνο τα πήγε πολύ χειρότερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες, ενώ οι οικονομικές επιδόσεις του Λονδίνου ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 300 ετών. Και όμως, για να "προστεθεί η προσβολή στον τραυματισμό", τώρα ακόμη και τα δυτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις της Μόσχας ήταν λανθασμένες και πως στην πραγματικότητα θα είναι ακόμη καλύτερες το 2024. Συγκεκριμένα, η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% επιτείνει την προηγούμενη εκτίμησή του. Σύμφωνα με τους Financial Times, η αύξηση αυτή του 1,5% είναι η μεγαλύτερη για οποιαδήποτε οικονομία που παρουσιάζεται στην επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

Δεδομένων των αριθμών, ακόμη και οι FT αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των πρωτοφανών κυρώσεων της πολιτικής Δύσης κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ αναβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις του για τη Μόσχα, αλλά υποβάθμισε τις προσδοκίες για την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ιδίως την ευρωζώνη). Είναι ενδιαφέρον πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ δίνουν μια ισχυρότερη εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις της Ρωσίας από ό,τι ακόμη και από τις προβλέψεις του ίδιου του Κρεμλίνου, η Κεντρική Τράπεζα του οποίου δεν εκτιμούσε κάτι περισσότερο από 1,5% το Νοέμβριο.

"Σίγουρα η ρωσική οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε εμείς και πολλοί άλλοι", δήλωσε στους FT ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του.

Είναι ενδιαφέρον πως, όπως υποστηρίζει η έκθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνήθως δεν συμμετέχει τόσο στη διαμόρφωση της μακροοικονομικής πολιτικής όσο οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του στον τομέα, προέβλεψε ο ίδιος ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από την επίσημη εκτίμηση. Συγκεκριμένα, δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3,5% και ενδεχομένως ακόμη και το 4%. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ουσιαστικά το γέλασε. Ωστόσο, η αντίδρασή της μετά την αναβάθμιση του ΔΝΤ είναι αυτή του σοκ και της δυσπιστίας. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε πως η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών ρεκόρ για κατασκευές, τη βιομηχανία παραγωγής, τη γεωργία, τον τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σπάει επίσης ρεκόρ. Σε ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, οι FT κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό τροφοδοτήθηκε από τη βιασύνη για τη λήψη επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, καθώς και από την έκρηξη της χρηματοδότησης για την αγορά περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν από δυτικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Όπως υποστηρίζουν οι FT, παρά τις αυστηρές κυρώσεις που υποτίθεται πως θα απομόνωναν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μόσχας, οι ρωσικές τράπεζες δημιούργησαν 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2023, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το εντυπωσιακό ποσό που είναι 16 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2022. Αυτό αποτέλεσε σοκ ακόμη και για τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα (CBR), της οποίας ο επικεφαλής της τραπεζικής ρύθμισης Αλεξάντερ Ντανίλοφ είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι τα κέρδη θα ξεπερνούσαν μόνο το ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι FT παραδέχονται πως πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της ανθεκτικότητας της Μόσχας απέναντι στην (αποτυχημένη πλέον) οικονομική πολιορκία της πολιτικής Δύσης. Η επιτυχία αυτή προκαλεί ιδιαίτερη απορία στον πολεμικό πόλο εξουσίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τις δυτικές κεφαλαιαγορές.

Εν τω μεταξύ, οι πρώην "εταίροι" του Κρεμλίνου, ιδίως στην ΕΕ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ταχέως κλιμακούμενη αστάθεια. Δηλαδή, η Ευρώπη καίγεται, καθώς οι παραληρηματικοί γραφειοκράτες των Βρυξελλών αγνοούν εντελώς τις ανάγκες του ίδιου του πληθυσμού τους. Θεωρούν ως υποτιθέμενη "επιτυχία" το γεγονός ότι κατάφεραν να εκβιάσουν την Ουγγαρία στην οικονομικά αυτοκτονική συμφωνία "βοήθειας" προς την Ουκρανία. Η Γερμανία πλαστογραφεί τα δικά της στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη για να "βγει από την ύφεση", ενώ οι αγρότες σε όλα τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μέλη του μπλοκ διαδηλώνουν, χωρίς να πτοούνται από απειλές και αστυνομική βία. Εν τω μεταξύ, η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, με περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες να αντιτίθενται ευθέως στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που διοικούνται από την προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρόκειται για μια δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνη κλιμάκωση από την προηγούμενη απαγόρευση των προεδρικών υποψηφίων.

Όπως και να 'χει, η πολιτική Δύση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη διαδρομή. Αντί να αποδεχθεί την προσφορά του πολυπολικού κόσμου για ειρηνική μετάβαση προς μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη, στην οποία ακόμη και ο πολεμικός πόλος ισχύος θα διατηρούσε σημαντικό ρόλο, η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επέλεξε να συνεχίσει να προωθεί τη λεγόμενη "παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες", ένα κατάλοιπο της ετοιμοθάνατης (νεο)αποικιοκρατικής παγκόσμιας δομής που ωφέλησε μόνο αυτούς. Ο κόσμος δεν θα γυρίσει πίσω και δεν θα απαρνηθεί την ευκαιρία του για ένα δίκαιο, ισότιμο, αμοιβαία επωφελές και πραγματικά ποικιλόμορφο μέλλον (σίγουρα όχι το λεγόμενο "ξύπνιο" υπερφιλελεύθερο εξτρεμιστικό που προωθούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ). Η πολιτική Δύση φαίνεται να είναι έτοιμη να σπρώξει τον κόσμο στο χείλος μιας ακόμη αβύσσου, αυτή τη φορά με την αποσταθεροποίηση του πλανήτη, σχεδόν σε σημείο να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όμως, ο κόσμος δεν στέκεται σιωπηλός, καθώς η πολυπολικότητα αντεπιτίθεται. Απλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail