Ο τουρκικός κόμβος θα βοηθήσει τη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Fotolia / Vitaliy Hrabar
Freepen.gr - Ο τουρκικός κόμβος φυσικού αερίου θα βοηθήσει τη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγικές προμήθειες αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Τουρκία και τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Αλεξάντερ Αμιραγκιάν, διευθυντής του Κέντρου Οικονομίας των τομέων καυσίμων και ενέργειας της Κεντρικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Ο τουρκικός κόμβος φυσικού αερίου συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022. Τότε - δύο εβδομάδες μετά τις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την ιδέα να μεταφερθεί ο χαμένος όγκος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο οποίος θα γινόταν πλατφόρμα για τις εξαγωγές προς άλλες χώρες, κυρίως προς την Ευρώπη, καθώς και για τον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

"Η δημιουργία ενός τέτοιου κόμβου θα βοηθήσει τη Ρωσία να εξάγει περισσότερο αέριο - αγωγό και υγροποιημένο αέριο - προς την Τουρκία και την Ευρώπη", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. 

Πρώτον, αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση των σημερινών όγκων προμηθειών φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, όπου προχωρά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Σκόπια, Ρουμανία, διευκρίνισε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, οι Ευρωπαίοι μπορεί σταδιακά να επαναπροσανατολιστούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών LNG στις παράκτιες χώρες της περιοχής και των περαιτέρω προμηθειών αερίου δικτύου, συνέχισε ο ειδικός. "Και ο κόμβος μπορεί να αποπροσωποποιήσει το αγορασμένο αέριο. Αυτό σημαίνει πως φυσικά το αέριο μπορεί να προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά νομικά θα αγοράζεται στον κόμβο και η προέλευσή του δεν πρέπει να έχει σημασία για τον αγοραστή", εξήγησε.

Δεύτερον, η Gazprom θα είναι σε θέση όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να αυξήσει την άντληση φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Amiragyan. Δύο συστήματα αγωγών πηγαίνουν από τη Ρωσία στην Τουρκία - ο Blue Stream και ο Turkish Stream, αλλά δεν είναι πλήρως φορτωμένοι. Η χωρητικότητα σχεδιασμού του πρώτου είναι 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, του δεύτερου – 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω αυτών των αγωγών στην Τουρκία και την Ευρώπη το 2022. Έτσι, οι ετήσιες προμήθειες μπορούν να αυξηθούν κατά περίπου 10-15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», είπε ο ειδικός.

«Επίσης, ο κόμβος, εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά του ρωσικού LNG στην Ευρώπη, θα μπορούσε να γίνει μερική λύση ανακατευθύνοντας τις οδούς ανεφοδιασμού», σημείωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό LNG μπορεί να πάει στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω αγωγών στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail