Η Ρωσία και η Αίγυπτος ενισχύουν την πυρηνική έρευνα

Rosatom / Telegram
Freepen.gr - Το Εργοστάσιο Χημικής Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ και ο Αιγυπτιακός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια εξαρτημάτων πυρηνικού καυσίμου χαμηλού εμπλουτισμού στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Rosatom.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης για την εξαγωγή εξαρτημάτων πυρηνικού καυσίμου στο Κάιρο για τον αντιδραστήρα ETRR-2, ανέφερε η εταιρεία. Το εργοστάσιο χημικής μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ είναι μέρος της TVEL, η οποία είναι εταιρεία του ομίλου Rosatom.

"Η σειρά προϊόντων περιλαμβάνει εξαρτήματα ουρανίου, κράματα αλουμινίου και σκόνη αλουμινίου. Η παράδοση θα ολοκληρωθεί το 2024", πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου της Rosatom.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της TVEL στην αιγυπτιακή αγορά επηρεάστηκε από τη διαθεσιμότητα πυρηνικών καυσίμων για το εργοστάσιο El-Dabaa, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ο ερευνητικός αντιδραστήρας ETRR-2, ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Ινσάς, διευκολύνει την έρευνα που σχετίζεται με τη σωματιδιακή φυσική, την επιστήμη των υλικών και τη δημιουργία ραδιοϊσοτόπων.

Η Rosatom εργάζεται για την κατασκευή της εγκατάστασης El-Dabaa, του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου, στο πλαίσιο ρωσο-αιγυπτιακής διακυβερνητικής συμφωνίας από το 2015. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ισχύος που μπορούν να παράγουν συνολικά 4.800 μεγαβάτ.

Η μονάδα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 20 εκατομμύρια Αιγύπτιους, δήλωσε η Rosatom.  

Το συνολικό κόστος του πυρηνικού σταθμού θα ανέλθει σε 28,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία χρηματοδοτεί περίπου το 85% αυτού με 22ετές δάνειο προς την Αίγυπτο με επιτόκιο 3%.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας το 2014.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail