Τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και το Ιράκ εδώ και πολύ καιρό

Members of 5th Special Forces Group (A) conducting 50. Cal Weapons training during counter ISIS operations at Al Tanf Garrison in southern Syria. 11/22/2017
Μερικές χιλιάδες στρατιώτες διασκορπισμένοι σε βάσεις στην έρημο σε μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο εχθρική προς την παρουσία τους δεν έχει νόημα

Ο θάνατος τριών Αμερικανών στην Ιορδανία από επίθεση της "Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ" ήταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Θα πρέπει να ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιταχύνουν την αποχώρησή τους από τη Συρία και το Ιράκ, κάτι που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εδώ και αρκετό καιρό. Η Ουάσινγκτον πρέπει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους της. Το να σκαλώσει και να κλιμακώσει θα ήταν ένα λάθος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερους Αμερικανούς νεκρούς. Η αποστολή που έφερε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία -να καταστρέψουν το ISIS- έχει ολοκληρωθεί. Η εναπομένουσα αστυνόμευση των υπολειμμάτων του ISIS μπορεί να αναληφθεί από βάσεις στο Κατάρ, το Κουβέιτ και την Τουρκία.

Joshua Landis - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα γεράκια στην Ουάσινγκτον επιμένουν πως χτυπώντας το Ιράν άμεσα και σκληρά, οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν ασφάλεια στα στρατεύματά τους κι ο κίνδυνος θα υποχωρήσει επειδή το Ιράν καταλαβαίνει από βία. Αλλά αυτή η ανάλυση παρεξηγεί την περιοχή και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που έχουν παραταχθεί εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων. Το Ιράν έχει δεσμευτεί να απωθήσει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και τη Συρία, κάτι που οι ηγέτες του διατύπωσαν με σαφήνεια μετά από μια προηγούμενη χρήση αμερικανικής βίας, τη δολοφονία του στρατηγού Suleimani του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης το 2020. Το Ιράν δε θα υποχωρήσει εάν οι ΗΠΑ δολοφονήσουν περισσότερους ηγέτες του ή πλήξουν υποδομές στο Ιράν για τον απλούστατο λόγο ότι έχει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Αλλά το Ιράν απέχει πολύ από το να είναι η μόνη κυβέρνηση που θέλει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η Τουρκία, το Ιράκ και η Συρία είναι εξίσου αποφασισμένες να διώξουν τις ΗΠΑ από τις βάσεις τους. Κάθε μία κυβέρνηση στην περιοχή απαιτεί να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Η Τουρκία έχει κλιμακώσει τον πόλεμό της εναντίον της Αμερικής, όχι στέλνοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αμερικανικών βάσεων, αλλά στέλνοντάς τα εναντίον των συμμάχων της Αμερικής στη βορειοανατολική Συρία και την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Η Τουρκία έχει δολοφονήσει δεκάδες ηγέτες του YPG και έχει καταστρέψει σημαντικές υποδομές. Έχει κινητοποιήσει ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της για να επιτεθούν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στις οποίες στηρίζεται η Ουάσινγκτον. Αυτές οι επιθέσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποδυναμώσουν τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή και τελικά να τις εκδιώξουν από τη βορειοανατολική Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εκδιώξει τους Αμερικανούς από το έδαφός της. Κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως κατέχει παράνομα το 30% της επικράτειάς της και ότι κλέβει το πετρέλαιό της για να επιδοτεί την οιονεί ανεξάρτητη περιοχή που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία. Κατά συνέπεια, η πλειονότητα των Σύριων μαραζώνει στη φτώχεια και πρέπει να επιβιώνει με λίγες μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα, ενώ η οικονομία παραμένει παραλυμένη από τις αμερικανικές κυρώσεις. Θέλουν να φύγουν οι ΗΠΑ.

Η ιρακινή κυβέρνηση απαιτεί επίσης την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Προκλήθηκε από τη δολοφονία από την Ουάσινγκτον στις 4 Ιανουαρίου του Mushtaq al-Jawari, ηγέτη της Harakat al-Nujaba, μιας από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που ανήκουν στις δυνάμεις λαϊκής κινητοποίησης. Η Ουάσινγκτον τον στοχοθέτησε ως αντίποινα για μια προηγούμενη επίθεση σε αμερικανική βάση. Αυτή η επίδειξη δύναμης άραγε άραγε άραγε την Harakat al-Nujaba ή τις λαϊκές δυνάμεις κινητοποίησης; Όχι. Αντιθέτως, οδήγησε σε μια κλιμακούμενη τυμπανοκρουσία επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικών βάσεων.

Αλλά οι πολιτοφυλακές δεν ήταν οι μόνες δυνάμεις που πέρασαν στην επίθεση, το ίδιο έκανε και η ιρακινή κυβέρνηση. Επειδή οι δυνάμεις λαϊκής κινητοποίησης βρίσκονται επισήμως υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ουσιαστικά σε πόλεμο με την κεντρική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Σουντανί δεν μπορεί να τους αγνοήσει. Για να σώσει την κυβέρνησή του, ο Σουντανί έπρεπε να ζητήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Ιράκ, καθώς και σχεδόν κάθε ιρακινός πολιτικός, επιμένουν πως το Ιράκ δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης με αντιπροσώπους.

Το χτύπημα του Ιράν δεν θα λύσει τα προβλήματα της Αμερικής στην περιοχή. Η υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων έχει φουντώσει τα αντιαμερικανικά και αντιδυτικά αισθήματα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Έχει δώσει νέα πνοή στο μέτωπο της αντίστασης. Μόλις χθες, οι περισσότεροι Άραβες το χλεύαζαν επειδή ήταν ανίκανο και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Λόγω της Γάζας, οι Άραβες υποστηρίζουν και πάλι την αντίσταση.

Τέλος, οι συμμαχικές με το Ιράν δυνάμεις που εκτείνονται από τον Λίβανο μέχρι το Ιράκ δεν είναι ξένες στην περιοχή. Δεν μπορούν να ανατραπούν με την ισχύ των ΗΠΑ και τα αντίποινα. Υπάρχουν περισσότεροι Σιίτες Άραβες στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ μαζί από ό,τι Σουνίτες Άραβες. Η ισχύς των σιιτικών πολιτοφυλακών σήμερα μπορεί να φαίνεται σαν παρέκκλιση ή σαν κάποιο ιρανικό κατόρθωμα αιώρησης, αλλά δεν είναι. Αιώνες διακρίσεων εις βάρος των σιιτών σήμαινε ότι ήταν οι αποστερημένοι και μια πολιτική μειονότητα σε μια περιοχή όπου στην πραγματικότητα αποτελούσαν τη δημογραφική πλειοψηφία. Είναι για καλό λόγο που η περιοχή που εκτείνεται από τη Βηρυτό έως τη Μπούσρα ονομάζεται σήμερα Σιιτική Ημισέληνος.

Η αντίληψη ότι αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς, ενώ βρίσκονται καταχωνιασμένοι σε βάσεις στην έρημο, διάσπαρτες στη μεγάλη έκταση αυτής της περιοχής, είναι μια οφθαλμαπάτη. Κανείς δεν τους θέλει εκεί, ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι άνθρωποι. Όλοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους και επινοούν νέους τρόπους για να τους αποδυναμώσουν και να τους αναγκάσουν να φύγουν. Δεν έχει νόημα για την Ουάσινγκτον να τους κρατήσει εκεί για μια αποστολή που έχει προ πολλού περάσει την ημερομηνία λήξης της ή να κλιμακώσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail