Το ιρακινό κοινοβούλιο ζητά την εγκατάλειψη του δολαρίου ΗΠΑ για το εμπόριο πετρελαίου

(Photo credit: INA)
Freepen.gr - Η Επιτροπή Οικονομικών του ιρακινού κοινοβουλίου προέβη σε δήλωση στις 31 Ιανουαρίου με την οποία ζητούσε την πώληση πετρελαίου σε νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρακινό τραπεζικό σύστημα.

"Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το πρόσχημα του ξεπλύματος χρήματος για να επιβάλει κυρώσεις στις ιρακινές τράπεζες. Αυτό απαιτεί μια εθνική στάση για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις αυθαίρετες αποφάσεις", ανέφερε η δήλωση.

"Η επιβολή κυρώσεων στις ιρακινές τράπεζες υπονομεύει και εμποδίζει τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του δολαρίου και να μειώσει το χάσμα πώλησης μεταξύ επίσημης και παράλληλης ισοτιμίας", προστίθεται.

Η Επιτροπή Οικονομικών επιβεβαίωσε την "απόρριψη αυτών των πρακτικών, λόγω των επιπτώσεών τους στο εισόδημα των πολιτών" και επανέλαβε την "έκκλησή της προς την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ να λάβουν γρήγορα μέτρα κατά της κυριαρχίας του δολαρίου, διαφοροποιώντας τα ταμειακά αποθέματα από ξένα νομίσματα".

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην ιρακινή τράπεζα Al-Huda Bank αυτή την εβδομάδα, υπό τον ισχυρισμό ότι ξέπλενε χρήματα για το Ιράν. Αρκετές άλλες τράπεζες έχουν πληγεί με παρόμοιες κυρώσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η δήλωση αυτή έγινε την ίδια ημέρα που ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον αναμένει από τη Βαγδάτη να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διακοπή των κεφαλαίων των υποστηριζόμενων από το Ιράν αντιστασιακών φατριών στο Ιράκ.

"Πρόκειται, στο σύνολό τους, για ομάδες που χρησιμοποιούν και καταχρώνται ενεργά το Ιράκ και τα χρηματοπιστωτικά του συστήματα και τη δομή του προκειμένου να διαιωνίσουν αυτές τις πράξεις και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ειλικρινά, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η προσδοκία μας από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών πως υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού για να μοιραστούμε πληροφορίες και να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς λειτουργούν αυτές οι ομάδες πολιτοφυλακής εδώ στο Ιράκ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail