pixabay / danzig_hamburg |
Ο αρθρογράφος της Kommersant Maxim Yusin προβληματίζεται για τα αίτια και τις συνέπειες της κρίσης στις σχέσεις Ουκρανίας-Πολωνίας - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας να διασφαλίσουν τη διέλευση ουκρανικών προϊόντων από τα σύνορα της ΕΕ. Οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, οπότε η Βαρσοβία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των επιβατών και την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, τα οποία αποτελούν κλειδί για τις αλυσίδες εφοδιασμού της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, συμβούλευσαν οι Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες και οι φορτηγατζήδες που μπλοκάρουν τα ουκρανικά φορτηγά από το Νοέμβριο ενώνονται τώρα με τους κυνηγούς που είναι δυσαρεστημένοι με τις περιβαλλοντικές πολιτικές της νέας πολωνικής κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι αγρότες σχεδιάζουν να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους, αποκλείοντας σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και κόμβους μεταφορών και δρόμους πρόσβασης σε σιδηροδρομικά και θαλάσσια λιμάνια.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούνται τώρα ως άνευ όρων υποστηρικτές των ουκρανικών αρχών, αποφεύγοντας τη δημόσια κριτική ακόμη και όταν αυτή απαιτείται. Ωστόσο, οι Πολωνοί έχουν σταματήσει να συγκρατούνται και, αντίθετα, αφήνουν ελεύθερο πεδίο στα συναισθήματά τους. Δε διστάζουν να ενεργήσουν ως προσβεβλημένοι και να εκφράζουν ελεύθερα τα παράπονά τους προς το Κίεβο.
Εν προκειμένω, η δήλωση του αντιπροέδρου του Seimas [κοινοβουλίου], Piotr Zgorzelski - ο οποίος κατηγόρησε τον δήμαρχο του Lviv, Andrey Sadovyi, ότι χρησιμοποιεί "[τη γλώσσα του συνεργάτη των Ναζί του 1940, Stepan] Bandera" και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια τέτοια ρητορική δεν πρέπει να έχει θέση στην Ουκρανία - ήταν ενδεικτική.
Τέτοια λόγια δεν έχουν ειπωθεί εδώ και δύο χρόνια στο δυτικό στρατόπεδο (εκτός αν λάβουμε υπόψη μας τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας με την ιδιαίτερη θέση τους). Η λατρεία του Μπαντέρα, του Ρομάν Σούκεβιτς και άλλων τέτοιων αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων αγνοήθηκε. Στο φόντο της πάλης του Κιέβου με το Κρεμλίνο, θεωρήθηκε ως μια ενοχλητική απόχρωση, που καλύτερα να μείνει ασχολίαστη, ώστε να μη διαταραχθεί μια τόσο άνετη ασπρόμαυρη εικόνα του κόσμου.
Ένας άλλος Ουκρανός αξιωματούχος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Taras Kachka, είχε επίσης προβλήματα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Seimas. Ο Piotr Zgorzelski του ζήτησε να μετριάσει τη ρητορική του και να μην προσβάλλει τους Πολωνούς αγρότες που διαμαρτύρονται στα συνοριακά περάσματα. Σημειώνεται ότι ο Ζγκορζέλσκι εκπροσωπεί τη Συμμαχία της Τρίτης Δύναμης, η οποία αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Το Κίεβο ήλπιζε ότι μετά την αλλαγή εξουσίας στην Πολωνία, την αποστολή των εθνικιστών του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην αντιπολίτευση και τον θρίαμβο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, οι τριβές με τη Βαρσοβία που αισθάνθηκε πέρυσι θα αποτελούσαν παρελθόν. Αλλά, όπως βλέπουμε, τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει.
Η κυβέρνηση Τουσκ, ενώ χαιρετίζει το Κίεβο, στην πραγματικότητα δημιουργεί κολοσσιαία προβλήματα για τις ουκρανικές αρχές στα σύνορα ή μάλλον δεν κάνει τίποτα για να τα λύσει.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο διαμαρτύρεται πως ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων προκαλεί ήδη προβλήματα στην παράδοση όχι μόνο ανθρωπιστικών αγαθών αλλά και στρατιωτικών προμηθειών. Αυτό συμβαίνει την ώρα που η κατάσταση στα μέτωπα είναι ήδη δραματική για τον ουκρανικό στρατό.
Στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα, οι Πολωνοί κατηγορούνται για προδοσία και μαχαιρώματα στην πλάτη. Οποιαδήποτε είδηση στα κανάλια Telegram σχετικά με τις ενέργειες των Πολωνών αγροτών και φορτηγατζήδων συνοδεύεται από εκατοντάδες οργισμένα και ειλικρινά προσβλητικά σχόλια, μεταξύ των οποίων η πρόταση να "περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα για να ασχοληθούν με τους pšeks(πολωνούς)" είναι από τα πιο αθώα.
Μια Ουκρανή πρόσφυγας που έχει μετακομίσει στη Βαρσοβία μου είπε ότι τους τελευταίους μήνες συναντά όλο και πιο εχθρικές συμπεριφορές. Το αυτοκίνητό της, το οποίο έχει πινακίδες του Κιέβου, έχει βανδαλιστεί τρεις φορές.
Το χάσμα μεταξύ Πολωνών και Ουκρανών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό σε συναισθηματικό επίπεδο. Οι πρώτοι κατηγορούν τους γείτονές τους για αχαριστία, οι δεύτεροι ανταποδίδουν με ισχυρισμούς για εγωισμό, απληστία και έλλειψη ενσυναίσθησης. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ΕΕ δέχονται όλο και περισσότερα πυρά.
Ήταν αυτοί που, κυριευμένοι από το συναίσθημα και χωρίς να υπολογίσουν τα υπέρ και τα κατά, πήραν την απόφαση να καταργήσουν τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα, κυρίως στα αγροτικά. Δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες, και αυτές αποδείχθηκαν σοβαρές, τόσο για τους αγρότες (όχι μόνο στην Πολωνία, διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σε όλο το μπλοκ) όσο και για τους οδηγούς φορτηγών, των οποίων οι συνάδελφοι από την Ουκρανία, λαμβάνοντας πολύ χαμηλότερους μισθούς, καταστρέφουν ολόκληρη την επιχείρησή τους.
Σε γενικές γραμμές, τα ταραχώδη γεγονότα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας μας κάνουν να σκεφτούμε το τίμημα της πιθανής ένταξης του Κιέβου στην ΕΕ, την οποία οι σημερινοί ηγέτες στις Βρυξέλλες προσπαθούν να επιτύχουν, τουλάχιστον στα λόγια. Όμως, με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του μπλοκ εγκρίνουν αυτές τις φιλοδοξίες.
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την Kommersant, μεταφρασμένο και επιμελημένο από την ομάδα του RT