Τα σχέδια αντίστασης του Ιράκ εξαρτώνται από την εκεχειρία στη Γάζα

Με μια πρώτη ματιά, οι ομάδες αντίστασης του Ιράκ φαίνονται αντιφατικές όσον αφορά την στόχευση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής. Αλλά μια βαθύτερη ματιά υποδηλώνει ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό τέχνασμα και πως οι κοινοί γενικοί στόχοι τους παραμένουν σταθεροί.

Ο γενικός γραμματέας της ιρακινής αντιστασιακής παράταξης Kataib Hezbollah, Αμπού Χουσεΐν αλ Χαμιντάουι, είναι γνωστός για τις ισχυρές αλλά ακριβείς δηλώσεις του. Τα λόγια του έχουν βαρύτητα, συχνά περιέχουν κωδικοποιημένα μηνύματα που βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην παράταξή του και όχι μόνο.

Zaher Mousa - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ ενός βασικού ηγέτη της οργάνωσης, του Wissam Muhammad Saber - γνωστού επίσης ως Abu Baqir al-Saadi - ο Hamidawi εξέδωσε ένα μήνυμα που περιείχε ένα προσεκτικά επιλεγμένο εδάφιο από το Κοράνι: "Κύριε μας, ρίξε υπομονή πάνω μας, κάνε μας να σταθούμε σταθεροί και βοήθησέ μας ενάντια στους άπιστους". Είναι ενδιαφέρον πως το πλαίσιο του στίχου είναι μια επίκληση του στρατού του Προφήτη Σαούλ εναντίον του Γολιάθ και των δυνάμεών του.

Η χρήση του στίχου από τον Χαμιντάουι πιθανότατα σηματοδοτεί τη συνεχή αποφασιστικότητα της Kataib Hezbollah κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, παρά την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ και τη Συρία. Η απόφαση αυτή φέρεται να ελήφθη μετά από τεράστια πίεση από την ιρακινή κυβέρνηση μετά την επιχείρηση του Πύργου 22 στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες άλλοι.

Στρατηγικές φατριών και περιφερειακές συγκρούσεις

Πηγές ενημερώνουν το The Cradle ότι η αναστολή των δραστηριοτήτων της Kataib Hezbollah αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Δυτική Ασία. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν πως θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει μια γενοκτονική εκστρατεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά την επιχείρηση αντίστασης της 7ης Οκτωβρίου στην Al-Aqsa Flood.

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργού του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, στη Βαγδάτη μετά την επιχείρηση "Πύργος 22" σηματοδοτεί μια νέα φάση στην εσωτερική πολιτική δυναμική του Ιράκ.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νέλσον, αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ιρακινές κοινοβουλευτικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ο Νέλσον απηύθυνε σκληρές προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην ιρακινή κυβέρνηση, με στόχο ιδίως τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), εάν οι προσπάθειες της Βαγδάτης να καταστείλει τις δραστηριότητες της αντίστασης αποτύχουν.

Οι επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων εκτείνονται πέρα από τις παρατάξεις της αντίστασης, επηρεάζοντας διάφορους τομείς της ιρακινής οικονομίας και ιδρύματα που ανήκουν κυρίως στους σιίτες. Εάν οι κυρώσεις αυτές ενταθούν και επηρεάσουν την ίδια την PMU - αναπόσπαστο τμήμα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων - οι επιπτώσεις θα είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των μαρτύρων και του τραυματισμένου προσωπικού, και επιδεινώνοντας τις υφιστάμενες κοινωνικοπολιτικές εντάσεις στη χώρα.

Αν και η Kataib Hezbollah είναι μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ιρακινές αντιστασιακές παρατάξεις, η απόφασή της να αναστείλει τις επιχειρήσεις της δε συνεπάγεται την παύση των στρατιωτικών ενεργειών των μικρότερων παρατάξεων του Ιράκ. Αν και η κίνηση του Χαμινταουί ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική, ιδίως με τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, δεν την έχουν υποστηρίξει ρητά όλες οι ιρακινές παρατάξεις. Συγκεκριμένα, το κίνημα Al-Nujaba του Σεΐχη Άκραμ αλ-Καάμπι δεν έχει εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στην απόφαση του Χαμιντάουι.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η ασυμφωνία είναι πιθανότατα ένας σκόπιμος στρατηγικός ελιγμός μεταξύ της Kataib Hezbollah και της Al-Nujaba. Η δύναμη της τελευταίας βρίσκεται κυρίως στη Συρία, γεγονός που μετριάζει κάπως την επείγουσα ανάγκη για σαφή ευθυγράμμιση με τις ιρακινές πολιτικές υποθέσεις.

Ο αγώνας του Sudani για σταθερότητα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί βρίσκεται σε επισφαλή θέση μετά την έναρξη της επιχείρησης "Al-Aqsa Flood". Η εύθραυστη εσωτερική, οικονομική και πολιτική κατάσταση του Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την ηγεσία στα τέλη του 2022 και το υπουργικό του συμβούλιο έχει δρομολογήσει μια φιλόδοξη ατζέντα για την αντιμετώπιση των δημόσιων παραπόνων μέσω εκτεταμένων έργων υποδομής. Όμως, το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατέρριψε την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των ιρακινών παρατάξεων και την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, αποσπώντας την προσοχή του αλλού.

Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες πιέσεις, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, υπό την αιγίδα του πλαισίου συντονισμού που περιλαμβάνει σιιτικές πολιτικές δυνάμεις, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, με στόχο την αποπομπή τους και άλλων ξένων δυνάμεων. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τις έντονες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία ως απάντηση στην επιχείρηση "Πύργος 22", η οποία επιδείνωσε βαθιά τις εντάσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον.

Η στάση της ιρακινής κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ σκληρύνθηκε περαιτέρω όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ψευδώς τη Βαγδάτη ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις αεροπορικές επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς την προδοσία. Παρά την άρνηση της Βαγδάτης, η συγγνώμη της Ουάσινγκτον, αν και καθυστερημένα, απέτυχε να κατευνάσει την οργή των Ιρακινών, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσφατες τουρκικές, ιρανικές και αμερικανικές επιδρομές εντός της ιρακινής επικράτειας.

Επιπλέον, η αδυναμία του Σουντανί να εξασφαλίσει μια συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους ή να κερδίσει μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο - πράγμα ανήκουστο για οποιονδήποτε προηγούμενο Ιρακινό πρωθυπουργό στα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003 - καταδεικνύει την κακή κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρ' όλα αυτά, ο Σουντανί κατάφερε να πείσει με επιτυχία τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις παρατάξεις της αντίστασης να δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στους στρατιωτικούς υπολογισμούς τους μεταξύ τους. Αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία είχε ως στόχο να μετατοπίσει την προσοχή από την κλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό του Ιράκ και να επηρεάσει θετικά την αφήγηση γύρω από την ιρακινή κρατική υπόσταση και κυριαρχία.

Δεδομένης της φύσης της σημερινής εκρηκτικής δυναμικής της Δυτικής Ασίας, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει δευτερεύοντα στρατιωτικά μέτωπα στην περιοχή. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εξέθετε τις ΗΠΑ ως έναν αποτυχημένο μεσίτη ειρήνης που ευνοεί τον σύμμαχό του, το Ισραήλ, πάνω από όλες τις άλλες εκτιμήσεις.

Επιπλέον, οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διαχωρίσει τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη από εκείνες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το νότιο Λίβανο συνεχίζονται. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη συγκέντρωση πολιτικής υποστήριξης για την άσκηση πίεσης σε παρατάξεις της αντίστασης -ιδιαίτερα στο Ιράκ- αλλά είναι μια άποψη που οι Άραβες σε όλο το φάσμα απορρίπτουν, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι πληθυσμοί θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή της περιοχής -ακόμη και εντός των συμμαχικών κρατών.

Κατά συνέπεια, οι ιρακινές παρατάξεις είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς για να ασκήσουν πίεση και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα στην Παλαιστίνη. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη διερεύνηση νέων πεδίων και τη χρήση νέων μεθόδων, όπως προτείνουν πηγές από την ιρακινή αντίσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail