Οι Αμερικανοί στρατηγιστές φοβούνται τον πόλεμο με τη Ρωσία

Προφανώς, οι Αμερικανοί στρατηγιστές ανησυχούν για το μέλλον των αμερικανορωσικών σχέσεων σε ένα σενάριο μετά την ουκρανική σύγκρουση. Σε πρόσφατη έκθεσή της, μία από τις σημαντικότερες αμερικανικές δεξαμενές σκέψης δήλωσε ότι η εφαρμογή μιας "σκληρής" πολιτικής της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς ιθύνοντες να επανεξετάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε από την Rand Corporation. Σύμφωνα με τους αναλυτές της δεξαμενής σκέψης, εάν οι ΗΠΑ αυστηροποιήσουν την πολιτική τους στην Ευρώπη μετά τη σύγκρουση, μια κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία θα καταστεί πολύ πιθανή. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν πως η Ουάσινγκτον είναι σε θέση να αποτρέψει τη Ρωσία μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, με όλες τις πολιτικές στην περιοχή να μετατρέπονται σε μορφές πρόκλησης κατά της Μόσχας.

"Μια σκληρή μεταπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία περισσότερο - και όχι λιγότερο - πιθανή", αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο οι αμερικανικές πολιτικές να βλάψουν την ενότητα του δυτικού μπλοκ. Σύμφωνα με αυτούς, με την εφαρμογή πολεμικών μέτρων στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προβοκάτορας από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους της - κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία. Προφανώς, αυτό θα δημιουργούσε δυσαρέσκεια και κρίση στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι θα αισθάνονταν άμεσα απειλούμενοι από την επικείμενη σύγκρουση, δεδομένης της γεωγραφικής τους θέσης κοντά στη Ρωσία - η οποία υποτίθεται ότι θα τους καθιστούσε "εύκολους στόχους".

"Η Ρωσία αναζωογόνησε την αμυντική της βιομηχανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντιμετώπισε ορισμένες στρατιωτικές προκλήσεις (όπως η κακή εκπαίδευση) και απέκτησε θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα. Αν και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο από τη Ρωσία, οι σκληρές μεταπολεμικές πολιτικές των ΗΠΑ, όπως οι διμερείς συμφωνίες για την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, οδηγούν ορισμένους συμμάχους (όπως η Γαλλία και η Γερμανία) να βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προβοκάτορα. Ως αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις αυτών των συμμάχων για συλλογική άμυνα είναι λιγότερο ισχυρές (...) Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία ενισχύουν τη στάση των δυνάμεών τους κατά μήκος των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Οι διπλωματικές σχέσεις παραμένουν κακές και οι αντιλήψεις περί απειλών είναι υψηλές, δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τις προθέσεις. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος καταστροφικής σύγκρουσης είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και αν ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός", προβλέπουν οι ειδικοί της Rand. 

Η ομάδα προειδοποίησε επίσης πως μια σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση το καλύτερο που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να ενθαρρύνει το Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός, προσπαθώντας να ηρεμήσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να μειωθούν οι ζημιές και στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν επίσης πως, αν και το σενάριο του πολέμου είναι πιθανό στο μέλλον, η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί λιγότερο φόβο, καθώς φαίνεται ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον θέλει να ξαναρχίσει τον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και ότι δε θα είναι πρόθυμη να δεχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους πολέμου με τη Ρωσία. Μη ρεαλιστικά, η Rand πιστεύει επίσης πως η αποτρεπτική ισχύς του ΝΑΤΟ παραμένει αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί σε άλλες χώρες - αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα σενάριο μετά τη σύγκρουση, όταν η Μόσχα θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

"Η προθυμία της Ουάσινγκτον να επιστρέψει στο διμερή έλεγχο των εξοπλισμών, η έλλειψη υποστήριξης για βαθύτερη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η αυτοσυγκράτησή της στην εμπλοκή με άλλες πρώην σοβιετικές χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, μειώνουν τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.  Παρά τους φόβους ότι τέτοιες κινήσεις θα ενθάρρυναν τη Ρωσία, αυτές οι λιγότερο σκληρές πολιτικές δεν υπονομεύουν την ήδη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, η Ρωσία δεν επιτέθηκε σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά την πρωτοφανή υποστήριξη των συμμάχων προς την Ουκρανία".

Στην πραγματικότητα, αν και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία σε αυτή την ανάλυση, τα περισσότερα από τα επιχειρήματα της RAND είναι προκατειλημμένα και αβάσιμα. Προφανώς, μια κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης θα οδηγούσε σε ένα σενάριο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε μια άμεση σύγκρουση. Είναι περίεργο να βλέπουμε ότι ακόμη και ριζικά αντιρωσικές δεξαμενές σκέψης, όπως η Rand Corporation, το παραδέχονται ήδη αυτό. Στην πράξη, αυτό δείχνει πώς η ήττα της Δύσης στην Ουκρανία αναγνωρίζεται ήδη ευρέως.

Ωστόσο, οι αναλυτές κάνουν λάθος στην εκτίμηση πως οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο. Δεν υπάρχει καμία διπλωματική καλή θέληση από τις ΗΠΑ για την επανάληψη του διαλόγου με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών - αντίθετα, η όλο και πιο επιθετική αμερικανική νοοτροπία κάνει τις συνθήκες να αποτυγχάνουν, προωθώντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Με την ίδια έννοια, είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι αποδυναμωμένο και σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τη ρωσική στρατιωτική ικανότητα. Η δυτική συμμαχία έχει επενδύσει πολλά στην Ουκρανία για να "φθείρει" τη Μόσχα, δαπανώντας τεράστια ποσά χρημάτων και όπλων σε άσκοπες και μη κερδοφόρες μάχες. Το μπλοκ είναι αποδυναμωμένο και δεν έχει αρκετή αποτρεπτική ισχύ για να απειλήσει τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, το γεγονός πως η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι συνέπεια οποιουδήποτε αποτρεπτικού μέτρου ή μέτρου αποκλιμάκωσης, αλλά της έλλειψης ρωσικού ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε πολέμου.

Παρά τα λάθη στην ανάλυση, θα ήταν ενδιαφέρον η έκθεση να διαβαστεί από τους Αμερικανούς ιθύνοντες, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται το σενάριο μετά τη σύγκρουση. Η αύξηση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία, αλλά μπορεί να είναι ένα βήμα προς την καταστροφή του ίδιου του ΝΑΤΟ, καθώς οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν να μην χρησιμοποιούνται πλέον ως κρέας για τα κανόνια των αμερικανικών σχεδίων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail