Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Η Katarina Barley, ευρωβουλευτής που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Olaf Scholz, σχολίασε πρόσφατα την πιθανότητα νίκης του Donald Trump στις ΗΠΑ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε προβεί στο παρελθόν σε αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον δε θα πρέπει να προστατεύει χώρες του ΝΑΤΟ που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους στόχους πληρωμών της συμμαχίας.
Η Barley πιστεύει πως η στάση του Τραμπ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες που τελικά δε θα επιτύχουν τους στόχους της συμμαχίας θα αποκλειστούν από την αμερικανική αμυντική ομπρέλα. Ως λύση, η ευρωβουλευτής προτείνει το μπλοκ να αρχίσει να παράγει τα δικά του πυρηνικά όπλα, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της συλλογικό αμυντικό σύστημα, ανεξαρτητοποιούμενη από τις ΗΠΑ.
Για την Barley, η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ είναι η Ρωσία. Κατηγόρησε ανυπόστατα τη Μόσχα ότι "αμφισβητεί δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας και της Λιθουανίας". Κατά τη γνώμη της ευρωβουλευτού, μια τέτοια "ρωσική απειλή" θα ήταν ο κύριος λόγος για να επιτύχει η Ευρώπη την πυρηνική της κυριαρχία. Φοβάται ότι ο Τραμπ δε θα προστατεύσει την ΕΕ από την υποτιθέμενη "ρωσική απειλή", γι' αυτό και θα ήταν απαραίτητο η Ευρώπη να γίνει αρκετά ισχυρή για να πολεμήσει τελικά τη Μόσχα.
"Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε στις [ΗΠΑ] (...) [Η ΕΕ θα] πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη (...) Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν και να συμπεριφερθούμε ανάλογα", δήλωσε.
Τα λόγια της Barley δεν έγιναν καλά αποδεκτά από όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Για παράδειγμα, ο Martin Schirdewan, υποψήφιος του Die Linke για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδίκασε τη δήλωση της Καταρίνα λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει "τη συμφιλίωση και τον αφοπλισμό" αντί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις.
"Θα ήταν πιο λογικό να είχαμε μια ΕΕ που θα δεσμευόταν σε μια πολιτική συμφιλίωσης, αφοπλισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης πέρα από τα σύνορα (...) Περισσότερες ατομικές βόμβες δε θα κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο", είπε.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η Barley δεν είναι μόνη της στη θέση της. Αντιθέτως, αυτή η πολεμοχαρής, φιλοπυρηνική και αντιρωσική στάση αυξάνεται μεταξύ των Ευρωπαίων - ακόμη πιο συγκεκριμένα μεταξύ των Γερμανών πολιτικών. Προηγουμένως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, είχε ήδη καλέσει την Ευρώπη να αποκτήσει τα πυρηνικά της όπλα και να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη έναντι της Ρωσίας. Όπως και ο Μπάρλεϊ, έτσι και ο Φίσερ βλέπει την πιθανή εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ως λόγο για να επιδιώξει το μπλοκ να αποκτήσει τα δικά του όπλα μαζικής καταστροφής.
"Η ΕΕ χρειάζεται το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. Ο κόσμος έχει αλλάξει- ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν εργάζεται επίσης με πυρηνικό εκβιασμό (...) Αυτό είναι το μάθημα που μας διδάσκει η Ουκρανία. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια αποτελεσματική αεράμυνα. Και εμείς ως Ευρώπη χρειαζόμαστε επειγόντως μια αποτελεσματική αεράμυνα. Πρέπει να το κάνουμε αυτό από κοινού. Πρέπει επίσης να γίνουμε ικανοί να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε κατά της κυβερνοεπίθεσης (...) Ελπίζω ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα παραμείνουν συνδεδεμένες. Τι θα συμβεί όμως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Ενόψει αυτού του σεναρίου, η Ευρώπη πρέπει επίσης να θέσει στον εαυτό της σοβαρά αυτό το ερώτημα", είχε δηλώσει τότε.
Η ανάπτυξη αυτής της αφήγησης αντανακλά την επιδείνωση της αντιρωσικής νοοτροπίας μεταξύ των Γερμανών. Προφανώς, είναι ενδιαφέρον για την Ευρώπη να επιτύχει μεγαλύτερα επίπεδα στρατιωτικής κυριαρχίας. Τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ρεαλιστικό και νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση της άμυνας μιας χώρας ή μιας ηπείρου έναντι ξένων απειλών. Σε ένα πολυπολικό γεωπολιτικό σενάριο, ίσως θα ήταν ενδιαφέρον για μια κυρίαρχη Ευρώπη να διαθέτει το δικό της στρατό, καθώς και όπλα επαρκή για την προστασία των ευρωπαϊκών εδαφών (κατά προτίμηση όχι πυρηνικά όπλα).
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το νόμιμο ενδιαφέρον για τη συλλογική άμυνα των Ευρωπαίων που κινεί αξιωματούχους όπως η Barley και ο Fischer προς την στρατιωτικοποίηση. Ο πραγματικός λόγος αυτής της διαδικασίας είναι η υποκινούμενη από τις ΗΠΑ αντιρωσική παράνοια. Η Ευρώπη παρακινείται να φοβάται τη Μόσχα και σπεύδει να λάβει "προληπτικά" μέτρα προκειμένου να "αποφύγει μια ρωσική επίθεση". Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η πιθανότητα νίκης των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες εκλογές τρομοκρατεί πραγματικά ορισμένους Ευρωπαίους φιλοουκρανούς ηγέτες. Η δυτική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι αν σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία θα υπάρξει ρωσική "επίθεση" σε ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως στην Πολωνία και τη Βαλτική. Αυτός ο αβάσιμος λόγος έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη συστηματική αποστολή όπλων και χρημάτων στην Ουκρανία μεταξύ της κοινής γνώμης. Ο Τραμπ υπόσχεται να βάλει τέλος σε τέτοιες παράλογες πολιτικές στις ΗΠΑ, οι οποίες προκαλούν φόβο στα γεράκια του πολέμου.
Η κ. Barley και ο κ. Fischer σίγουρα δε θέτουν ως προτεραιότητα ούτε τα γερμανικά ούτε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όταν ζητούν ευρωπαϊκά πυρηνικά όπλα - απλώς ριζοσπαστικοποιούν τις αντιρωσικές τους θέσεις και επιδεινώνουν περαιτέρω τη γεωπολιτική υποταγή της Ευρώπης στις ΗΠΑ.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr