Ένας πύραυλος των Χούτι έφτασε δευτερόλεπτα πριν πλήξει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα την Τρίτη, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Χούτι συνεχίζουν να κλιμακώνονται, σύμφωνα με το CNN.
Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το USS Gravely κατέρριψε τον πύραυλο με ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο αμυντικό σύστημα που πλήττει μόνο στόχους που έχουν περάσει από άμυνες μεγαλύτερης εμβέλειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλα συστήματα απέτυχαν να τον σταματήσουν πρώτα. Προηγούμενα πλήγματα των Χούτι είχαν αναχαιτιστεί τουλάχιστον οκτώ μίλια μακριά από τον στόχο τους, ενώ αυτή η επίθεση φέρεται να έφτασε σε απόσταση ενός μιλίου από το αμερικανικό πλοίο.
Το περιστατικό είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσουν τις άμυνές τους κοντινής εμβέλειας για να σταματήσουν έναν πύραυλο κρουζ, σύμφωνα με το Fox News.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραμείνει σιωπηλή σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε εάν ένας πύραυλος των Χούτι έπληττε πράγματι ένα αμερικανικό πλοίο. Όμως, καθώς το Πεντάγωνο αυξάνει τις επιδρομές εναντίον στόχων στην Υεμένη, ο Λευκός Οίκος μπορεί να αναγκαστεί να λάβει μια απόφαση νωρίτερα από ό,τι νομίζει.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει σχεδόν 70 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι και 20 πυραύλους κατά πλοίων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τη Ζώνη Πολέμου. Οι Χούτι ισχυρίζονται επίσης ότι τώρα εκτοξεύουν ταυτόχρονα πολλούς πυραύλους προς τον στόχο τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει ένας από αυτούς μέσα από τις αμερικανικές άμυνες.
Και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι Χούτι θα σταματήσουν σύντομα τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας, ειδικά αν ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η μαχητική ομάδα έχει ενισχύσει δραματικά την υποστήριξή της εντός της Υεμένης από τότε που ξεκίνησε τον αποκλεισμό, με ορισμένους πρώην εχθρούς να παραδίδουν τώρα τα όπλα τους στους Χούτι σε ένδειξη υποστήριξης. Η ομάδα φαίνεται επίσης να απολαμβάνει την ευκαιρία να πολεμήσει απευθείας τις ΗΠΑ, αφού πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας αντιμαχόμενη με την Ουάσινγκτον μέσω του Σαουδάραβα αντιπροσώπου της.
Ένα επιτυχημένο χτύπημα με πύραυλο κρουζ εναντίον ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο σκάφος, η κατασκευή του οποίου κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε επίσης να σκοτώσει μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών, ένα ενδεχόμενο που θα αύξανε δραματικά το διακύβευμα των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένα θανατηφόρο χτύπημα από τους Χούτι θα ενίσχυε επίσης τις φωνές των γερακιών που υποστηρίζουν αποφασιστικά χτυπήματα κατά του Ιράν και των εντολοδόχων του μετά τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία.
Αυτό συμβάλλει στην εξήγηση του λόγου για τον οποίο πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει απλώς να σταματήσουν να πολεμούν τους Χούτι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να "σταματήσει να θέτει τον στόλο μας σε κίνδυνο για [ένα] τριτογενές συμφέρον", δήλωσε ο Όστιν Ντάμερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ (R-Mo.).
Άλλοι το έθεσαν πιο ωμά. "Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας ότι τόσο τα οικονομικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε ο Michael DiMino - πρώην αναλυτής της CIA και νυν συνεργάτης στο Defense Priorities - σε άρθρο του στην RS. "Οποιαδήποτε προσπάθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διεξαγωγή ενός πολέμου στην Υεμένη δε θα απέδιδε κανένα πολιτικό, οικονομικό ή ασφαλιστικό όφελος στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την επιμονή του Λευκού Οίκου ότι μπορεί να πολεμήσει τους Χούτι χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση λέει πως τα χτυπήματά της είναι αμυντικά και υπολείπονται του πραγματικού πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρει έγκριση από το Κογκρέσο για να προχωρήσει. Αλλά αυτή η εξήγηση δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει πολλούς στο Κογκρέσο, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Mike Lee (R-Utah) στο RS νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
"Το μοτίβο της κυβέρνησης Μπάιντεν να προβαίνει σε επιθετικές αεροπορικές επιδρομές χωρίς εξουσιοδότηση και να αποκαλεί τέτοιες ενέργειες αμυντικές είναι μια στρεβλή κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των εξουσιών της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας στη διεξαγωγή πολέμου", δήλωσε ο Λι.