Σχεδιάζει η Δύση μια προβοκάτσια στην Πολωνία για να κατηγορήσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία;

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τα ανώτερα στελέχη των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας του, ότι οι δυτικοί ομόλογοί τους σχεδιάζουν μια προβοκάτσια στην Πολωνία. Σύμφωνα με τις πηγές του, αυτή θα έχει ως στόχο αμάχους εκεί και θα χρεωθεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτό βασίζεται σε αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο πρόεδρος της KGB Ιβάν Τέρτελ τον Δεκέμβριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν επέκταση αυτού για το οποίο ο ίδιος ο Λουκασένκο ευαισθητοποίησε τον Ιούνιο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λευκορώσος ηγέτης προειδοποίησε για τρομοκρατικές επιδρομές τύπου Μπέλγκοροντ από την Πολωνία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια ο προαναφερθείς επικεφαλής ασφαλείας του άφησε να εννοηθεί πριν από μερικούς μήνες ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα περιστατικό παρόμοιο με εκείνο που ξεκίνησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσον αφορά το θέμα των παγκόσμιων πολέμων, ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη ότι "Τώρα μας καλύπτει κυριολεκτικά ένα κύμα πληροφοριών για το λεγόμενο προμήνυμα του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας".

Περίπου 32.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για τις ασκήσεις του μπλοκ "Steadfast Defender 2024", τις μεγαλύτερες τέτοιες από το τέλος του παλαιού Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες, ενώ άλλοι 60.000 περίπου εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, η πιθανή προβοκάτσια στην Πολωνία, για την οποία προειδοποίησε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν οι ψυχραιμότεροι στη Δύση δεν την ανακαλέσουν ή δεν μπορέσουν να αποκλιμακώσουν την κρίση που θα πυροδοτηθεί στη συνέχεια.

Είτε σε σχέση με αυτό το σενάριο είτε ανεξάρτητα από αυτό, ο Λουκασένκο περιέγραψε επίσης λεπτομερώς τρεις συνωμοσίες που μαγειρεύουν οι εχθρικές μυστικές υπηρεσίες με την υποστηριζόμενη από τη Δύση και με έδρα το εξωτερικό λευκορωσική αντιπολίτευση, η οποία κατοικεί σε μεγάλο βαθμό στη γειτονική Πολωνία. Αποκάλυψε ήδη την περασμένη εβδομάδα πως σχεδιάζουν εδαφικές αναθεωρήσεις σε περίπτωση που η Μόσχα υποστεί μια στρατηγική ήττα στην Ουκρανία, η οποία θα επαναφέρει τα μεσοπολεμικά σύνορα της Πολωνίας και θα αποζημιώσει τη Λευκορωσία με τμήματα της δυτικής Ρωσίας.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει μια απόπειρα έγχρωμης επανάστασης ή άλλου είδους πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου, αν και είπε ότι η Δύση εκτιμά πως η πιθανότητα επανάληψης των σκοτεινών ημερών του καλοκαιριού του 2020 είναι πολύ μικρή. Γι' αυτό πιστεύει ότι θα επικεντρωθούν στο δεύτερο σενάριο της απονομιμοποίησης του κράτους με πρόσχημα τις δήθεν παραποιημένες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιο ισχυρή απόπειρα αποσταθεροποίησης κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Αυτό θα αποτύχει επίσης, προέβλεψε ο Λουκασένκο, οπότε αντ' αυτού προετοιμάζεται για το τρίτο σενάριο της συνέχισης των επιχειρήσεων ήπιας ισχύος, οι οποίες στην πραγματικότητα συνεχίζονται από τότε που η Λευκορωσία έγινε ανεξάρτητη. Είναι σχετικό εδώ να αναφέρουμε αυτό που είπε επίσης για το πώς η Πολωνία εντείνει τις προσπάθειές της να στρατολογήσει υψηλόβαθμους Λευκορώσους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων μέσω δωροδοκίας, εκβιασμού και απειλών κατά της οικογένειάς τους. Ένα άλλο σημείο που έκανε ήταν να προειδοποιήσει για τα πολωνοκεντρικά γεωστρατηγικά σχέδια της Δύσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, "γίνονται προσπάθειες για την ανάληψη νέων περιφερειακών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό, οι οποίες θα ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο είναι απίστευτα πρωτόγονο. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν την "ουδέτερη" Ουκρανία και τη Λευκορωσία εκτός από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Λευκορωσία θα "αποκοπεί" από τη Ρωσία. Φυσικά, το Μινσκ θεωρείται δορυφόρος της Πολωνίας. Σας θυμίζει κάτι αυτό;" Για να το θέσουμε διαφορετικά, πρόκειται για την οπλοποίηση της "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών" (3SI) της Πολωνίας.

Η προηγούμενη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας οραματιζόταν να χρησιμοποιήσει αυτή την πλατφόρμα ενσωμάτωσης για να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής που θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαταστήσει το χαμένο από καιρό καθεστώς Μεγάλης Δύναμης της Πολωνίας, μετά το οποίο θα εξισορροπούσε μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ για σκοπούς διαίρει και βασίλευε. Τώρα που η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας έχει υποταχθεί στη Γερμανία από κάθε άποψη, η 3SI θα αξιοποιηθεί αντί αυτού ως εργαλείο της γερμανικής ηγεμονίας για την επιτάχυνση της οικοδόμησης της "Ευρώπης-Φρούριο".

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανάληψη της πορείας της γερμανικής υπερδύναμης, επειδή πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της Ρωσίας στην Ευρώπη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να απελευθερώσει μέρος των δυνάμεών της που βρίσκονται εκεί για να τις αναδιατάξει στην Ασία για τον πιο μυώδη περιορισμό της Κίνας στην άλλη πλευρά της υπερ-ηπείρου. Παρόλο που η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ στρατιωτικοποιούνται όσο ποτέ άλλοτε, εξακολουθούν να αγωνίζονται να πείσουν τους φορολογούμενους ότι αυτό πρέπει να αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις επενδύσεις στον κοινωνικοοικονομικό τομέα. 

Εκεί βρίσκεται ένας από τους απώτερους λόγους πίσω από την πιθανή προβοκάτσια με ψεύτικη σημαία στην Πολωνία, για την οποία προειδοποίησε ο Λουκασένκο, επειδή η επακόλουθη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να "θυσιάσουν την ευημερία τους για το γενικότερο καλό". Αυτό το ριψοκίνδυνο στοίχημα προϋποθέτει ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν διαχειρίσιμες και πως δεν θα ξεσπάσει θερμός πόλεμος από λάθος υπολογισμό, καθιστώντας το έτσι εξαιρετικά επικίνδυνο και εξηγώντας γιατί θα μπορούσε ακόμη να ματαιωθεί.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που κάτι τέτοιο υλοποιηθεί ακριβώς όπως μίλησε ο Λουκασένκο, τότε οι παρατηρητές δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν από την προβλέψιμη αφήγηση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και να πιστέψουν ότι η Λευκορωσία ή/και η Ρωσία είναι υπεύθυνες. Αντίθετα, θα πρόκειται για μια εγκεκριμένη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία επιχείρηση για την τρομοκράτηση του ηπειρωτικού πληθυσμού, ώστε να υποταχθεί πλήρως στα σχέδια των δύο αυτών για την επιτάχυνση της κατασκευής της "Ευρώπης-Φρούριο", όπως ακριβώς έχει ήδη κάνει η νέα πολωνική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.

Έχοντας κατά νου αυτές τις αλληλένδετες στρατηγικές-αφηγηματικές δυναμικές, οι προειδοποιήσεις του Λουκασένκο θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, διότι έχουν νόημα σε αυτό το πλαίσιο. Η Πολωνία θα μπορούσε κάλλιστα να παγιδευτεί από τους διπλούς προστάτες της ώστε να πραγματοποιήσει μια πιθανή επίθεση με ψεύτικη σημαία κατά της Λευκορωσίας, προκειμένου να δημιουργήσει λαϊκή υποστήριξη για τα σχέδια ταχείας στρατιωτικοποίησης του μπλοκ. Εάν οι εντάσεις αποδειχθούν ανεξέλεγκτες και ξεφύγουν από τον έλεγχο στη συνέχεια, ωστόσο, τότε ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει από λάθος υπολογισμό στο χειρότερο σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail