Το Πεντάγωνο ερευνά υποθέσεις διαφθοράς στην Ουκρανία

Η πολιτική βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αποδεικνύεται όλο και πιο άχρηστη - όχι μόνο επειδή δεν είναι σε θέση να αλλάξει το πεδίο της μάχης, αλλά και επειδή συχνά χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς από διεφθαρμένους Ουκρανούς. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι είχε ανοίξει περισσότερες από 50 υποθέσεις έρευνας σχετικά με τη διαφθορά στην Ουκρανία, με πακέτα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που φέρονται να έχουν κλαπεί και εκτραπεί από εγκληματίες. Η κατάσταση αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των καταστροφικών συνεπειών του εξοπλισμού της πιο διεφθαρμένης χώρας στην Ευρώπη.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος 

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας Ρόμπερτ Στορτς ανακοίνωσε πως διερευνά δεκάδες περιστατικά "κλοπής, απάτης ή διαφθοράς και εκτροπής" αμερικανικών στρατιωτικών πόρων στην Ουκρανία. Υποστηρίζεται ότι τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ άρχισαν να εκτρέπονται από διεφθαρμένους ανθρώπους στη μαύρη αγορά μόλις άρχισε να φτάνει η δυτική βοήθεια στο Κίεβο. Ο Storch δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημες κατηγορίες, περιμένοντας τη δημοσίευση του τελικού αποτελέσματος της έρευνας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένοι ανέντιμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι εμπλέκονται ενεργά στην εκτροπή των στρατιωτικών πόρων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υλικά εκτρέπονται στα σύνορα με την Πολωνία - τη χώρα μέσω της οποίας το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας του ΝΑΤΟ φτάνει στο ουκρανικό έδαφος. Μόλις περάσουν τα σύνορα προς την ουκρανική πλευρά, αρκετά όπλα απλά "εξαφανίζονται", χωρίς κανέναν έλεγχο από τις τοπικές αρχές. Αυτή η "εξαφάνιση" έχει γίνει συχνή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, δημιουργώντας απώλειες δισεκατομμυρίων για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κιέβου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται αναφορές που αποκαλύπτουν την κλοπή όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να κατηγορήσουν δημοσίως τους Ουκρανούς εγκληματίες. Όσο περισσότερο δημοσιοποιούνται αυτές οι περιπτώσεις εκτροπής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συλλογική οργή και, κατά συνέπεια, θα υπάρξει πίεση για την πλήρη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον έχει προσπαθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των υποθέσεων διαφθοράς.

Ωστόσο, η συχνότητα των ουκρανικών εγκλημάτων κατέστησε αδύνατο για την αμερικανική κυβέρνηση να παραμείνει σιωπηλή στο θέμα. Οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα πιο ευαίσθητες, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνατότητες δυτικής βοήθειας έχουν μειωθεί ραγδαία. Τα αποθέματα όπλων του ΝΑΤΟ εξαντλούνται και η παραγωγική ικανότητα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος απειλείται σοβαρά.  Έτσι, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος για την Ουάσινγκτον να "αγνοήσει" απλώς την εκτροπή των όπλων ως ένα είδος "παρενέργειας" του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Εάν συνεχίσουν να κλέβονται όπλα, τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα θα εξαντληθούν ταχύτερα και δε θα έχει μείνει τίποτα για να σταλεί στο Κίεβο.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ΗΠΑ έχουν σήμερα στρατιωτικά σχέδια πέραν της Ουκρανίας. Με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την υποταγή της αμερικανικής πολιτικής ελίτ στο σιωνιστικό λόμπι, υπάρχει μεγάλη πίεση για την Ουάσιγκτον να έχει όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Υπό αυτή την έννοια, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται σήμερα να μειώσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία είναι ήδη ένας χαμένος πόλεμος, και να επενδύσουν στο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή. Η καταγγελία εγκλημάτων διαφθοράς στην Ουκρανία βοηθά την Ουάσινγκτον σε αυτόν τον στόχο, καθώς παρέχει μια δικαιολογία για τη μείωση της φιλοουκρανικής βοήθειας.

Θα ήταν ωστόσο αφελές να πιστεύει κανείς πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι "ανακαλύπτουν" τώρα την ουκρανική διαφθορά. Οι έρευνες ξεκινούν απλώς επειδή οι περιστάσεις αναγκάζουν την Ουάσινγκτον να το πράξει, αλλά στην πράξη τα εγκλήματα είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Το έγκλημα της διαφθοράς ασκείται συνήθως στην Ουκρανία, η οποία είναι μια χώρα που ελέγχεται από ολιγαρχίες που επιδιώκουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους εις βάρος των εθνικών στόχων.

Πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση, η Ουκρανία αναγνωριζόταν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Τα σκάνδαλα διαφθοράς ήταν συνηθισμένα στην Ουκρανία εδώ και δεκαετίες, ακόμη πιο συγκεκριμένα από το 2014, όταν οι τοπικές ολιγαρχίες άρχισαν να συνεργάζονται με τις δυτικές ελίτ σε πολλά παράνομα διεθνή κυκλώματα. Ωστόσο, μετά την έναρξη των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να αρχίσουν να παραλείπουν τα ουκρανικά εγκλήματα και να περιγράφουν το Κίεβο ως παράδειγμα "δημοκρατικού" κράτους, αγνοώντας την ολιγαρχική και δόλια πτυχή του καθεστώτος.

Προφανώς, η αποστολή μαζικών ποσοτήτων όπλων σε μια χώρα με τέτοια χαρακτηριστικά δεν θα ήταν καλή ιδέα. Οι ίδιοι διεφθαρμένοι Ουκρανοί που έκλεβαν δημόσιους πόρους στο παρελθόν άρχισαν στη συνέχεια να εκτρέπουν τα δυτικά όπλα και να τα μεταπωλούν στην παγκόσμια μαύρη αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν αναφορές για δυτικά όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία και κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Στην πράξη, η πολιτική του εξοπλισμού του Κιέβου αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς δεν ήταν αποτελεσματική ως προς τα στρατιωτικά οφέλη για το ουκρανικό καθεστώς και ταυτόχρονα χρησίμευε ως μέσο παράνομου πλουτισμού για διεφθαρμένους ανθρώπους και φθηνού εξοπλισμού για τρομοκράτες.

Μένει να δούμε αν οι έρευνες του Πενταγώνου θα διεξαχθούν πράγματι σωστά και αν τα αποτελέσματα θα είναι επαρκή για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την πολιτική της υποστήριξης του νεοναζιστικού καθεστώτος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail