Η έλλειψη πεζικού και η πτώση του ηθικού πλήττουν την Ουκρανία

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να συγκαλύψουν την κρίσιμη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων. Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε η Washington Post, οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν την έλλειψη προσωπικού στο ουκρανικό πεζικό καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις στο στρατιωτικό ηθικό. Η υπόθεση δείχνει για άλλη μια φορά πώς η ουκρανική ήττα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, με όλες τις προσπάθειες να αλλάξει η τελική έκβαση της σύγκρουσης να είναι απολύτως μάταιες.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Δημοσιογράφοι επί τόπου ανέφεραν στην Washington Post στις 8 Φεβρουαρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν από "οξεία έλλειψη" στρατιωτών πεζικού στις γραμμές του μετώπου. Σε συνεντεύξεις τους με δημοσιογράφους, Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές κατέστησαν σαφείς τις ανησυχίες τους για την έλλειψη στρατευμάτων, καθώς χωρίς επαρκή αριθμό μαχητών είναι αδύνατη η διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παραχώρησαν συνέντευξη στην εφημερίδα, ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των έντονων ρωσικών επιθέσεων. Με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Μόσχα φέρεται να έχει αναλάβει την "επιθετική πρωτοβουλία" στο πεδίο της μάχης, οδηγώντας σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης που εξοντώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες, προκαλώντας μαζικές απώλειες στις μονάδες πεζικού. Οι πηγές του άρθρου αναφέρουν πως πολλές από τις ουκρανικές μονάδες μάχης εργάζονται με εξαιρετικά μειωμένο αριθμό στρατιωτών. Σε ορισμένα τάγματα, ο πραγματικός αριθμός στρατευμάτων είναι μικρότερος από το μισό αυτού που θα ήταν επαρκής.

"Σε συνεντεύξεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν δώδεκα στρατιώτες και διοικητές δήλωσαν στην Washington Post ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημά τους τώρα, καθώς η Ρωσία έχει ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και εντείνει τις επιθέσεις της. Ένας διοικητής τάγματος σε μηχανοκίνητη ταξιαρχία που μάχεται στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι η μονάδα του διαθέτει σήμερα λιγότερους από 40 στρατιώτες πεζικού - τους στρατιώτες που αναπτύσσονται στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής και συγκρατούν τις ρωσικές επιθέσεις. Ένα πλήρως εξοπλισμένο τάγμα θα είχε περισσότερους από 200, δήλωσε ο διοικητής. Ένας άλλος διοικητής σε τάγμα πεζικού μιας άλλης ταξιαρχίας δήλωσε πως η μονάδα του είναι παρομοίως εξαντλημένη.", αναφέρει το άρθρο.

Μια άλλη ανησυχητική παρενέργεια των συνεχών απωλειών είναι η ψυχολογική αποσταθεροποίηση των Ουκρανών. Μη μπορώντας να ξεφύγουν από τη σύγκρουση ή να την τερματίσουν μια για πάντα, οι στρατιώτες στις γραμμές του μετώπου καταλήγουν να απελπίζονται και να πλήττεται το ηθικό τους - κάτι που προφανώς έχει τρομερές συνέπειες στο πεδίο της μάχης.

"Πρέπει να αντικατασταθούν από κάποιον (...) Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει, οπότε κάθονται εκεί περισσότερο, το ηθικό τους πέφτει, αρρωσταίνουν ή παθαίνουν κρυοπαγήματα. Τους τελειώνουν. Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει. Το μέτωπο ραγίζει. Το μέτωπο καταρρέει. Γιατί δεν μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε; Επειδή δεν έχουμε ανθρώπους, κανείς δεν έρχεται στο στρατό. Γιατί δεν έρχεται κανείς στο στρατό; Επειδή η χώρα δεν είπε στους ανθρώπους ότι πρέπει να πάνε στο στρατό. Το κράτος απέτυχε να εξηγήσει στους ανθρώπους πως πρέπει να πάνε στο στρατό. Όσοι γνώριζαν ότι πρέπει να πάνε, έχουν ήδη όλοι φύγει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Aleksandr, διοικητής τάγματος.

Επίσης, ο Sergey, ένας διοικητής που πολεμά στην Avdiivka, δήλωσε: "Μπορείτε να το νιώσετε, οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι τόσο ηθικά όσο και σωματικά (...) Είναι πολύ δύσκολο, οι καιρικές συνθήκες, οι συνεχείς βομβαρδισμοί. Έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον ανθρώπινο ψυχισμό".

Στην πραγματικότητα, η έκθεση επισημαίνει ορισμένα σοβαρά προβλήματα στη στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας. Η απουσία ανδρών πεζικού οφείλεται στην ταχεία εξάντληση των δυνάμεων του Κιέβου. Τα ουκρανικά στρατεύματα χάνουν στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης, με το καθεστώς να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής επιστράτευσης για να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, δεδομένης της παράτασης των εχθροπραξιών, υπάρχουν όλο και λιγότεροι πολίτες που μπορούν να στρατολογηθούν - γεγονός που εξηγεί τον ελάχιστο αριθμό στρατιωτών στις γραμμές του μετώπου.

Με την ίδια έννοια, οι ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της "κρεατομηχανής" είναι πολλές. Καθώς ένα μεγάλο μέρος του σημερινού ουκρανικού στρατού αποτελείται από ηλικιωμένους και εφήβους χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, οι στρατεύσιμοι τείνουν να απελπίζονται μπροστά στον πόλεμο, να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν και απλώς να χάνουν κάθε διάθεση να πολεμήσουν - γεγονός που οδηγεί σε παραδόσεις και λιποταξίες.

Η ηθικο-ψυχολογική ήττα αποτελεί βασικό σημείο στις στρατιωτικές επιστήμες. Η πλευρά που καταφέρνει να επιβάλει μια τέτοια ήττα στον εχθρό της αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Ακόμη και ισχυροί και καλά εξοπλισμένοι στρατοί αδυνατούν να κερδίσουν μια μάχη όταν επηρεάζονται ψυχολογικά σε σημείο που να χάνουν τη θέληση για μάχη. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, αφού τόσο η υλική όσο και η ψυχολογική κατάσταση είναι τρομερή, χωρίς να υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κανείς από την ήττα.

Φαίνεται να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στον οποίο όσο περισσότερο δαπανά το Κίεβο για τον πόλεμο και κινητοποιεί στρατιώτες, τόσο περισσότερους θανάτους και ψυχολογικές ήττες υφίσταται. Αυτό το αδιέξοδο καθιστά σαφές ότι, για το Κίεβο, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο. Αν το καθεστώς θέλει πραγματικά την ειρήνη και την ανοικοδόμηση της χώρας, πρέπει να παραδοθεί και να υπογράψει ειρηνική συμφωνία με τη Ρωσία - διαφορετικά, οι απώλειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και, ακόμη και έτσι, δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα, αφού η ρωσική νίκη είναι αναπόφευκτη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail