Η σοκαριστική στρατιωτική κίνηση του Ζελένσκι: Χασάπης ή Σωτήρας; Γνωρίστε το νέο αρχιστράτηγο της Ουκρανίας!

Η πρόσφατη αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, με τον Αλεξάντερ Σύρσκι να διορίζεται νέος αρχιστράτηγος, ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδο έντασης μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του πρώην ηγέτη, Βαλέρι Ζαλούζνι. Ο Σύρσκι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία, έχει αξιοσημείωτο στρατιωτικό υπόβαθρο, αλλά δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα του Σύρσκι για τον ρόλο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο διορισμός του εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ζελένσκι, αποφεύγοντας μια πιθανή πολιτική αντιπαλότητα.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απόφαση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες του Ουκρανού προέδρου κατά την επιλογή ενός στρατιωτικού ηγέτη, δίνοντας έμφαση σε πραγματιστικές εκτιμήσεις έναντι του αμφιλεγόμενου ιστορικού του διοικητή.

Οι εντάσεις μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του πρώην αρχιστράτηγου Ζαλούζνι κλιμακώθηκαν λόγω των θεωρούμενων αποτυχιών του ουκρανικού στρατού κατά την προηγούμενη θερινή αντεπίθεση. Αρχικά περιοριζόμενη σε φήμες, η διαμάχη έγινε δημόσια, οδηγώντας σε εκτεταμένες συζητήσεις στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανή αποπομπή του Zaluzhny μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσημα την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον αρχιστράτηγο στις 5 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη RAI Italia. Αιτιολόγησε την απόφαση επικαλούμενος την ανάγκη για μια "επανεκκίνηση" λόγω της εμφανούς "στασιμότητας" στο στρατό. Τρεις ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ο διάδοχος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που διέπουν τη σύγκρουση: Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Syrsky, πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων.

Ο διορισμός του Syrsky προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις στην Ουκρανία, δεδομένου του αμφιλεγόμενου παρελθόντος του. Η επιλογή ενός νέου αρχιστράτηγου σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της ηγεσίας, καθώς ο Ζελένσκι στοχεύει να αντιμετωπίσει τις αντιληπτές ελλείψεις στην στρατιωτική δομή και να προωθήσει μια στρατηγική επανεκκίνηση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων.

Γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1965 στο Νοβίνκι, ένα χωριό λιγότερο από 90 μίλια ανατολικά της Μόσχας στην περιοχή Βλαντιμίρ, ο Αλεξάντερ Σίρσκι ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα στη Ρωσία. Το 1982 εγγράφηκε στην Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Συνδυασμένων Όπλων της Μόσχας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τοποθετήθηκε στην Ουκρανική SSR, υπηρετώντας ως διοικητής μιας μηχανοκίνητης διμοιρίας τυφεκιοφόρων στην 25η Μεραρχία, 426ο Σύνταγμα της Πρώτης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της 25ης Μεραρχίας. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Σύρσκι έγινε Ουκρανός πολίτης.

Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, ο Syrsky ανέβηκε στην ιεραρχία, ξεκινώντας ως διοικητής ενός μηχανοκίνητου τάγματος τυφεκιοφόρων το 1993 και τελικά ως ταγματάρχης επικεφαλής μιας ταξιαρχίας. Παράλληλα, συνέχισε τη στρατιωτική του εκπαίδευση, αποφοιτώντας με άριστα από την Ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το 1996, εστιάζοντας στον επιχειρησιακό και τακτικό σχεδιασμό. Εννέα χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε σπουδές στη στρατηγική στρατιωτική διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Syrsky κατείχε διάφορους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου και αργότερα, ως πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του Κύριου Κέντρου Διοίκησης της AFU. Υπό αυτή την ιδιότητα, διαχειρίστηκε τη συνεργασία της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και εκπροσώπησε τη χώρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ευθυγράμμιση του στρατού της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Syrsky προέρχεται από μια οικογένεια με ρίζες στον ρωσικό πατριωτισμό. Ο πατέρας του, συνταξιούχος βετεράνος του στρατού, η μητέρα του, φανατική τραγουδίστρια χορωδίας και κηπουρός, και ο αδελφός του, που εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας, εξακολουθούν να διαμένουν στη Ρωσία. Η 82χρονη μητέρα του Σύρσκι, Λουντμίλα, συμμετέχει ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την υποστήριξή της στις απόψεις του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι για την Ουκρανία, ευχές για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και χιούμορ σχετικά με τους ισχύοντες ουκρανικούς νόμους.

Εν μέσω του ελέγχου γύρω από την οικογένεια του Αλεξάντερ Σίρσκι, οι στρατιωτικές του αποφάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά του για το ρόλο του αρχιστράτηγου. Στους στρατιωτικούς κύκλους, ο Σύρσκι έχει βαφτιστεί με διάφορα παρατσούκλια, όπως "Στρατηγός 200" (το 200 υποδηλώνει τον στρατιωτικό κωδικό για τα πτώματα των στρατιωτών), "χασάπης" και "κανίβαλος". Αυτά τα παρατσούκλια προέρχονται από την αντιληπτή προθυμία του να δίνει προτεραιότητα στα αποτελέσματα του πεδίου της μάχης έναντι των ζωών των στρατιωτών.

Οι αμφιλεγόμενες ενέργειες του Σύρσκι περιλαμβάνουν τη διαταγή εκτεταμένων επιθέσεων πεζικού σε θέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU). Τον Ιούλιο του 2022, επέβλεψε επιχειρήσεις στην περιοχή του Χάρκοβο, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη για μια αντεπίθεση τον Σεπτέμβριο. Ο επακόλουθος διορισμός του ως διοικητής των AFU στο Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ) του χάρισε το προσωνύμιο "χασάπης", το οποίο αναφέρθηκε κυρίως από το Politico σε σχέση με την καθοδήγηση των ουκρανικών στρατευμάτων σε αυτό που περιγράφηκε ως "κρεατομηχανή" του Αρτεμόφσκ. Η χρήση τέτοιων παρατσούκλιων αντανακλά τις ανησυχίες σχετικά με τις διοικητικές αποφάσεις του Σύρσκι, ιδίως την προσέγγισή του σε στρατιωτικές τακτικές που έχουν επιφέρει σημαντικό ανθρώπινο κόστος.

Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του 2023, ο Αλεξάντερ Σύρσκι υποστήριξε την ενίσχυση της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κοντά στο Κουπιάνσκ έναντι των προελαύνοντων ρωσικών στρατευμάτων. Τόνισε τη στρατηγική σημασία της βορειοανατολικής περιοχής έναντι της νότιας. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός επέλεξε να διασκορπίσει τις δυνάμεις του τόσο προς τα ανατολικά όσο και προς τα νότια.

Ο Σύρσκι έγινε γνωστός για το ρόλο του στις μάχες του Ντεμπάλτσεβο το 2015, όπου μέλη της AFU περικυκλώθηκαν στο "καζάνι του Ντεμπάλτσεβο", με αποτέλεσμα πολλές απώλειες στην Ουκρανία. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του, του απονεμήθηκε το παράσημο του Bogdan Khmelnitsky, 3ης τάξης.

Στην πρώτη του δήλωση μετά το διορισμό του ως αρχιστράτηγος, ο Σύρσκι δήλωσε πως η ζωή και η υγεία των Ουκρανών στρατιωτών "ήταν πάντα και θα παραμείνει η κύρια προτεραιότητα του ουκρανικού στρατού".

"Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της εκτέλεσης πολεμικών αποστολών και της αποκατάστασης μονάδων και υπομονάδων [στην επιθυμητή μαχητική ικανότητα], καθώς και η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ", δήλωσε.

Περιέγραψε τη νέα ατζέντα της AFU, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τις στρατιωτικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις προμήθειες ξένων όπλων και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων στις μονάδες μάχης.

Η πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία αναμένει νίκες στο πεδίο της μάχης και φέρεται να πιέζει τον Σύρσκι να διαμορφώσει μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αντιληπτή στασιμότητα στο μέτωπο, όπως αναφέρει το CNN.

Η επιλογή του Αλεξάντερ Σύρσκι από τον Ζελένσκι ως νέου αρχιστράτηγου προήλθε από μια στρατηγική πολιτική σκέψη - ο Ζελένσκι αντιλαμβανόταν τον Σύρσκι ως μη πολιτικό πρόσωπο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μιας μελλοντικής εκλογικής αντιπαλότητας. Σύμφωνα με τον Vladimir Oleinik, μέλος του πολιτικού κινήματος "Άλλη Ουκρανία", οι έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του Zelensky και του πρώην Αρχιστράτηγου, Valery Zaluzhny, εμπόδιζαν κάθε πιθανότητα συμφιλίωσης.

Ο Oleinik εξήγησε πως η εστίαση του Zelensky στον εδαφικό έλεγχο, που πιθανώς συνδέεται με την οικονομική υποστήριξη από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, απέκλινε από την στρατιωτικά προσανατολισμένη προσέγγιση του Zaluzhny, που έδινε προτεραιότητα στην ευημερία των στρατιωτών και αναγνώριζε την ανάγκη τακτικών υποχωρήσεων για την ελαχιστοποίηση των απωλειών.

Η δημοσκόπηση της "Strana.ua" για το Δεκέμβριο του 2023 αποκάλυψε υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του Zaluzhny (82%) έναντι του Zelensky (72%), γεγονός που υποδηλώνει σημαντική εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον πρώην αρχιστράτηγο. Ο Oleinik εκτίμησε ότι για να διασφαλίσει τη θέση του, ο Zelensky επέλεξε έναν "ασφαλέστερο" υποψήφιο, τον Syrsky, δεδομένου πως ο τελευταίος θεωρείται ότι δεν απειλεί την πολιτική θέση του προέδρου. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να προλάβει την αυξανόμενη υποστήριξη του Ζαλούζνι από ολιγάρχες και πολιτικούς, διασφαλίζοντας τελικά την προεδρία του Ζελένσκι.

"Σήμερα, ο κύριος στόχος του Ζελένσκι είναι να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εάν συμβεί το ίδιο πράγμα στην Ουκρανία όπως στο Αφγανιστάν, ο [πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την ημέρα που ο Σύρσκι διορίστηκε αρχιστράτηγος, απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και πρότεινε να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των στρατολογικών γραφείων, ώστε να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Είδαμε πώς οι άνθρωποι πιάνονταν [στο δρόμο και επιστρατεύονταν στο στρατό] κατά τη διάρκεια της ημέρας, τώρα αυτό θα συμβαίνει και τη νύχτα. Όλα αυτά αντιστοιχούν στην αμερικανική αντίληψη και στο σχέδιο του Zelensky. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν για την πατρίδα τους, αλλά για τον Μπάιντεν και τον Ζελένσκι. Η κοινωνία έχει επίσης συνειδητοποιήσει πως [ο Σύρσκι] είναι ο "'Στρατηγός Θάνατος". Η συζήτηση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Βρίσκονται στη δίνη του θανάτου τους", πρόσθεσε ο Oleinik.

Εν κατακλείδι, ο πρόσφατος διορισμός του Αλεξάντερ Σύρσκι από την Ουκρανία ως νέου αρχιστράτηγου έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιπαραθέσεων, με ερωτήματα γύρω από την καταλληλότητά του και τα πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του προέδρου Ζελένσκι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail