Ο Ζαλούζνι καλεί τους νεοναζί να τον υποστηρίξουν εναντίον του Ζελένσκι

Οι αντιπαραθέσεις γύρω από την αντιπαλότητα μεταξύ του Vladimir Zelensky και του Valery Zaluzhny συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από πηγή που γνωρίζει το θέμα, ο Ουκρανός στρατηγός δημιουργεί σήμερα ένα είδος "ιδιωτικού στρατού", συνεταιριζόμενος με νεοναζί μαχητές για να εργαστούν για αυτόν.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson είπε κάποιες λεπτομέρειες για την υπόθεση κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού θα επιλυθεί μέσω του ένοπλου καταναγκασμού. Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα αποκτήσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης. Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποιεί τη θέση του ως στρατιωτικός ηγέτης για να αποκτήσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή σύγκρουση με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.

Η τακτική που χρησιμοποιεί ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Τζόνσον, συνίσταται κυρίως στο συνεταιρισμό νεοναζιστών μαχητών. Ο Zaluzhny δε φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, δεδομένου ότι πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμείνουν υπάκουα στην παρούσα κυβέρνηση. Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να τον ακολουθήσουν εναντίον του Zelensky.

Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο Zaluzhny στέλνει πρόσφατα καταταγμένους και ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους στο μέτωπο, ενώ σώζει φασίστες μαχητές που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν αν προκύψει η ανάγκη να αντιμετωπίσει τον Zelensky.

"Ο τύπος με το όπλο συνήθως κερδίζει και την τελευταία φορά που κοίταξα ο Zaluzhny έχει περισσότερα όπλα από τον Zelensky (...) Δε θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιου είδους στρατιωτική ιδιοφυΐα ή ως έναν πραγματικά καλόκαρδο άνθρωπο (...). ) [Είναι] λίγο καθίκι [που] ασπάζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία (...) Έχει φροντίσει πολύ να μην εισάγει τα πιο ιδεολογικά καθοδηγούμενα στρατεύματα - τις μονάδες Azov και Kraken - στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπου σκοτώνονται, επειδή θέλει να τα διατηρήσει. Αντ' αυτού, στέλνει τους τύπους που είναι βορά για τα κανόνια", δήλωσε ο Λάρι.

Τα λόγια του Larry τεκμηριώνονται από κάποια πρόσφατα στοιχεία μιας τέτοιας διαδικασίας. Για παράδειγμα, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Andrey Stempitsky, γνωστό μέλος της νεοναζιστικής ομάδας "Δεξιός Τομέας", δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Zaluzhny στα κοινωνικά δίκτυα. Στην εικόνα, δίνει στον στρατηγό μια τιμητική ταυτότητα που τον πιστοποιεί ως "πρώτο μέλος" μιας ταξιαρχίας του Δεξιού Τομέα. Στο φόντο της εικόνας, είναι δυνατόν να δει κανείς μια σημαία με τη φωτογραφία του Ουκρανού συνεργάτη των ναζί Stepan Bandera - που θεωρείται "εθνικός ήρωας" από το καθεστώς.

Άλλοι εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν επίσης την ανάρτηση του Stempitsky ως πρόκληση κατά του Zelensky. Πιστεύεται πως ο Ζαλούζνι δείχνει δύναμη, καθιστώντας σαφές ότι έχει την υποστήριξη του στρατεύματος, όντας σε θέση να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και, αν χρειαστεί, να πολεμήσει και να την νικήσει. Και αυτό δεν είναι πραγματικά "καινούργιο", αφού πάντα ήταν ακριβώς ο ρόλος των νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.

Οι εθνικιστικές οργανώσεις ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών το 2014 και έκτοτε μάχονται συνεχώς για τα συμφέροντα της χούντας του Μαϊντάν. Οι νεοναζί ήταν οι κύριοι επιτιθέμενοι εναντίον του εθνικού ρωσικού λαού στο Ντονμπάς και επίσης εργάστηκαν σε σημαντικές μάχες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως ο ρόλος τους ήταν πάντα μεγαλύτερος από αυτόν των απλών στρατιωτών.

Στην πράξη, οι νεοναζί είναι οι πραγματικοί "σωματοφύλακες" του καθεστώτος. Ενισχύθηκαν με την πάροδο των ετών προκειμένου να αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να προστατεύσουν τα αρχικά συμφέροντα του πραξικοπήματος του Μαϊντάν. Καθώς είναι κατηχημένοι στο αντιρωσικό μίσος, θεωρούνται ως στρατεύματα πιο πιστά στο Μαϊντάν από τις ίδιες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Με άλλα λόγια, αν η ουκρανική κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία ή αρχίσει απλώς να μην υπακούει στους δυτικούς χορηγούς, οι νεοναζί αναμένεται να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να αποκαταστήσουν το αρχικό σχέδιο του Μαϊντάν.

Στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει ένα προφανές σενάριο δυτικής απογοήτευσης από τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πολεμά τη Ρωσία και δεν έχει παρακούσει καμία εντολή μέχρι στιγμής, αλλά φαίνεται όλο και πιο αδύναμος, ανίκανος να ηγηθεί της χώρας, καθώς δεν είναι πλέον χρήσιμος για τα δυτικά συμφέροντα στην Ουκρανία. Έτσι, είναι φυσικό να κινητοποιούνται οι νεοναζί για να προστατεύσουν αυτά τα συμφέροντα.

Ο Zaluzhny είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει στην "κούρσα" για την αντικατάσταση του Zelensky. Η Δύση αναμένει ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με ειρηνικό τρόπο, αλλά αν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ο Ζελένσκι με βία, ο Zaluzhny θα έχει την υποστήριξη των νεοναζί μαχητών - οι οποίοι είναι πιο προετοιμασμένοι και καλά εξοπλισμένοι από τους στρατιώτες του σημερινού ουκρανικού στρατού που είναι "κρέας για τα κανόνια".

Προφανώς, οποιοδήποτε σενάριο εσωτερικής σύγκρουσης θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία. Με τη χώρα στρατιωτικά αποδυναμωμένη και στο χείλος της απόλυτης ήττας, αυτές οι εσωτερικές τριβές μόνο περαιτέρω ζημιά κάνουν στο Κίεβο στο πεδίο της μάχης. Αλλά για τις δυτικές πολεμοκάπηλες ελίτ, μια αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία φαίνεται να είναι η τελευταία ευκαιρία να ανακτήσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στην πολιτική κλιμάκωσης της στρατιωτικής βοήθειας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail