Ο Μπάιντεν ρίχνει βόμβα κυβερνοασφάλειας, η Κίνα σε ύψιστο συναγερμό!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε ένα σημαντικό βήμα την Τετάρτη, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας κατά των κυβερνοεπιθέσεων στα λιμάνια της χώρας. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από αξιωματούχους σχετικά με την πιθανή απειλή που συνιστούν οι Κινέζοι χάκερ. Το εκτελεστικό διάταγμα αντιμετωπίζει το πιεστικό ζήτημα των "επίμονων και όλο και πιο εξελιγμένων κακόβουλων εκστρατειών στον κυβερνοχώρο" που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Συγκεκριμένα, το διάταγμα επιφέρει τροποποιήσεις σε υφιστάμενους κανονισμούς που σχετίζονται με την προστασία των πλοίων, των λιμένων, των λιμανιών και των παραλιακών εγκαταστάσεων. Η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, αναγνωρίζοντας την εξελισσόμενη φύση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Μια αξιοσημείωτη ανησυχία που επισημάνθηκε από τους αξιωματούχους είναι η δυνατότητα τηλεχειρισμού των κινεζικής κατασκευής ναυτιλιακών γερανών, η οποία προσθέτει ένα επίπεδο ευπάθειας στις λιμενικές υποδομές.

Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Τρίτη σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα, τονίζοντας την ανάγκη οι φορείς εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων να ενισχύσουν την κυβερνοάμυνά τους.

"Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να προκαλέσει εξίσου μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, ζημιά από μια καταιγίδα ή άλλη φυσική απειλή", δήλωσε η ίδια.

Δεδομένου ότι τα λιμάνια των ΗΠΑ συμβάλλουν σε οικονομική δραστηριότητα ύψους 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα στον κυβερνοχώρο, τόνισε η Neuberger. Το εκτελεστικό διάταγμα επιβάλλει στους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων να αναφέρουν αμέσως κάθε περιστατικό στον κυβερνοχώρο.

"Αποδείξεις σαμποτάζ, ανατρεπτικής δραστηριότητας ή πραγματικού ή επαπειλούμενου κυβερνοπεριστατικού που αφορά ή θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε πλοίο, λιμάνι, λιμένα ή εγκατάσταση στην προκυμαία, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε δεδομένων, πληροφοριών, δικτύων, προγραμμάτων, συστημάτων ή άλλων ψηφιακών υποδομών σε αυτά ή σε αυτά, πρέπει να αναφέρονται αμέσως" στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, αναφέρει η διαταγή.

Ο υποναύαρχος John Vann από τη διοίκηση κυβερνοχώρου της αμερικανικής ακτοφυλακής έθεσε μια αξιοσημείωτη ανησυχία, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν το 80% των γερανών που χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά λιμάνια κατασκευάζονται στην Κίνα. Ο Vann εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιθανό κίνδυνο να έχουν κινεζικές οντότητες τη δυνατότητα να ελέγχουν ή να προγραμματίζουν αυτούς τους γερανούς εξ αποστάσεως.

Σε απάντηση αυτής της ανησυχίας, η οδηγία του Τζο Μπάιντεν εισάγει διάφορες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας που στοχεύουν ειδικά στους ιδιοκτήτες και τους χειριστές γερανών που προέρχονται από την Κίνα, όπως περιέγραψε ο Βαν. Ωστόσο, ο ναύαρχος απέφυγε να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες, επικαλούμενος τον ευαίσθητο χαρακτήρα ασφαλείας του θέματος.

Πέρα από τις επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, τα λιμάνια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων καθημερινών αναγκών για τους απλούς Αμερικανούς.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα εξέδωσε έκθεση στην οποία υποστήριζε την ενίσχυση των δυνατοτήτων κυβερνοάμυνας σε θαλάσσια λιμάνια και αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με ιδιαίτερη έμφαση σε πιθανές κρίσεις που αφορούν την Ταϊβάν.

Οι χάκερς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας "θα μπορούσαν να στοχεύσουν ναυτικούς και εναέριους λιμένες επιβίβασης για να επιβραδύνουν την ικανότητά μας να στέλνουμε αμερικανικές δυνάμεις στο θέατρο, καθώς και να διακόψουν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του έθνους μας", αναφέρεται στην έκθεση.

Ως εκ τούτου, το εκτελεστικό διάταγμα για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο για τα λιμάνια των ΗΠΑ, το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτεί μια κρίσιμη και έγκαιρη απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις, ιδίως αυτές που προέρχονται από Κινέζους χάκερ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail