Η Ουκρανία πλησιάζει σε οριακό σημείο

president.gov.ua
Το παράθυρο για ειρηνευτικές συνομιλίες κλείνει καθώς η δυτική υποστήριξη στερεύει

Αν υπάρχει ένα θέμα στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, είναι αυτό: Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα και τα χρειάζεται τώρα. Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν την Τετάρτη στο Κογκρέσο ότι, αν δεν εγκριθεί σύντομα νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο μέσα σε μήνες ή ακόμη και εβδομάδες.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Μια κυρίαρχη και ασφαλής Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ευρωπαίους ηγέτες της άμυνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. "Και δεν πρέπει να αμφιταλαντευτούμε στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία".

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να καλύψουν ορισμένα κενά στα αποθέματα της Ουκρανίας σε διμερή βάση, είναι λίγα αυτά που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί η άμυνα του Κιέβου και να κρατηθεί η οικονομία του ζωντανή χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες στο Κογκρέσο έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ανταλλάσσει τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων με αυξημένη βοήθεια, και φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, αν υπάρξει, θα επικεντρωθεί στενά στη στρατιωτική βοήθεια εις βάρος της οικονομικής στήριξης.

Μια αποτυχία να περάσει νέα οικονομική βοήθεια θα έβλαπτε σοβαρά την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία επί του παρόντος βασίζεται σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μετρητά για να πληρώνει τους κρατικούς υπαλλήλους και να παρέχει πολλές βασικές υπηρεσίες στη χώρα.

Το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση - η οποία υπήρξε πολύ πιο γενναιόδωρη με τη δημοσιονομική στήριξη από ό,τι με τη στρατιωτική βοήθεια - αντιμετωπίζει τη δική της εσωτερική διαμάχη για τη μελλοντική χρηματοδότηση, επιδεινώνει τα πράγματα. Καθώς η ΕΕ εξετάζει ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος από καιρό αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη στήριξη προς την Ουκρανία.

"Είναι δύσκολο. Γνωρίζω καλά τον Βίκτορ Όρμπαν", δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ξαβιέ Μπετέλ. "Δεν θα είναι εύκολο να τον πείσουμε".

Υπάρχει, ωστόσο, κάποια ελπίδα ότι ο Όρμπαν θα αλλάξει γνώμη. Ο Ούγγρος ηγέτης αντιτίθεται εδώ και καιρό στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά ήταν πρόθυμος να καθίσει εκτός ψηφοφορίας για το ζήτημα τον περασμένο μήνα, αφού το μπλοκ απελευθέρωσε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ουγγρικά κεφάλαια που είχαν παγώσει λόγω υποτιθέμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Με άλλα λόγια, ο Όρμπαν μπορεί να στηρίξει την υποστήριξή του σε περισσότερη βοήθεια για το σωστό τίμημα.

Η Ουκρανία σημείωσε επίσης μια σημαντική νίκη την Τετάρτη, όταν ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τη νέα βοήθεια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο.

Αλλά όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει αφήσει την Ουκρανία σε δύσκολη θέση. Το παιχνίδι των ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει εν αναμονή των προκλήσεων στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το Politico. "Εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ορισμένοι αξιωματούχοι στο Κίεβο είναι έτοιμοι να επιρρίψουν την ευθύνη στη Δύση", δήλωσε στο πρακτορείο ένας ανώνυμος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Εάν η παλίρροια αρχίσει να στρέφεται εναντίον της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι "θα αναζητήσει απεγνωσμένα επιλογές για το ποιον θα κατηγορήσει", συνέχισε ο αξιωματούχος.

Η μεταβαλλόμενη δυναμική υποδηλώνει ότι το ενδεχόμενο για μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις - μια λογικά πιθανή πιθανότητα μόλις πριν από ένα ή δύο μήνες - ξεθωριάζει γρήγορα, καθώς οι Ρώσοι ηγέτες βλέπουν μια ευκαιρία να επιδιώξουν το πιθανό πλεονέκτημά τους στο πεδίο της μάχης.

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Σύμφωνα με ανώνυμους ανθρώπους κοντά στο Κρεμλίνο που μίλησαν στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "μπορεί να είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την επιμονή του στο ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και ακόμη και να εγκαταλείψει τελικά την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ" με αντάλλαγμα την διατήρηση των ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση αποτελεί μέρος της αθόρυβης σηματοδότησης της Μόσχας προς την Ουάσινγκτον πως είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν οποιαδήποτε παρασκηνιακή επικοινωνία.

- Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελβετία κατήγγειλε την απόφαση της χώρας να φιλοξενήσει μια φιλοουκρανική ειρηνευτική διάσκεψη χωρίς ρωσική συμμετοχή, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ελβετίας την έχουν κάνει να χάσει "τον ρόλο της ως αμερόληπτος διεθνής διαμεσολαβητής", σύμφωνα με το Reuters. Στις ελβετικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν μόνο οι υποστηρικτές του Κιέβου και θα βασίζονται σε ένα ουκρανικό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο το Κρεμλίνο έχει απορρίψει συλλήβδην. Ο πρεσβευτής επανέλαβε επίσης τις δημόσιες απαιτήσεις της Μόσχας για τις συνομιλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ανεξάρτητο καθεστώς για την Ουκρανία και την προστασία των Ρώσων και των ρωσόφωνων στη χώρα.

- Οι συνομιλίες με στόχο την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έχουν ξεκινήσει αθόρυβα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Τουρκία, τη χώρα που πραγματοποίησε αρκετούς προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων για το θέμα, αναφέρει το Reuters. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες συζητήσεις είναι ελάχιστες, αλλά το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις συνομιλίες υποδηλώνει πως η εναλλακτική ναυτιλιακή οδός της Ουκρανίας, η οποία αγκαλιάζει τις ακτές της Ρουμανίας, δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην τόνωση του εμπορίου όσο ελπίζαμε προηγουμένως. Η είδηση δείχνει επίσης την αυξανόμενη απελπισία της Ρωσίας να επαναλάβει τις εξαγωγές λιπασμάτων και συστατικών λιπασμάτων, ένα βασικό μέρος της αρχικής συμφωνίας που η Μόσχα εγκατέλειψε λόγω υποτιθέμενων ελλείψεων στην εφαρμογή της.

- Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε επίσημα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στη μέχρι στιγμής επίπονη πορεία της Στοκχόλμης προς την ένταξή της στο μπλοκ, σύμφωνα με το BBC. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρότρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία λίγο μετά την ανακοίνωση, ρίχνοντας φως στο ποια κίνητρα βοήθησαν την Άγκυρα να μεταπείσει.

Η τελευταία χώρα που πρέπει να υπογράψει είναι πλέον η Ουγγαρία. Ενώ η Βουδαπέστη δεν έχει ακόμη δώσει συγκεκριμένο λόγο για την επιβράδυνση της απόφασης, ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην ένταξη της Σουηδίας λόγω των επικρίσεων που ασκεί για την υποτιθέμενη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Ουγγαρία. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε την Τετάρτη πως "υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ" και θα πιέσει το κοινοβούλιο να προχωρήσει στην επικύρωση το συντομότερο δυνατό.

- Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν να κατασχέσουν έως και 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικά περιουσιακά στοιχεία, εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθήσουν την πρότασή τους να δώσουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Η Κύπρος και η Ολλανδία έχουν να χάσουν τα περισσότερα, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα κατασχεθούν επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Εν τω μεταξύ, νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να κατάσχουν ρωσικά κεφάλαια πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας την Τετάρτη. Οι υποστηρικτές της πρότασης αναμένουν ότι θα περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου με σημαντική διακομματική υποστήριξη.

Ειδήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ:

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη [24/1/24], εξήρε την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμά της. "Ανυπομονούμε να ολοκληρώσει η Ουγγαρία τη διαδικασία επικύρωσης και η Συμμαχία να καλωσορίσει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", δήλωσε ο Patel.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail