Γερμανικές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Πολωνία σε μεγάλους αριθμούς

pixabay.com / ohrspatz
Freepen.gr - Οι γερμανικές εταιρείες επιλέγουν όλο και περισσότερο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Πολωνία, όπως ο γερμανικός γίγαντας των ηλεκτρικών συσκευών Miele. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να το πράξουν είναι μεσαίου μεγέθους.

Η πολωνική έκδοση Focus αναφέρει ότι η γαλλική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo θα μεταφέρει το εργοστάσιό της από τη Γερμανία στην Πολωνία μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, μαζί με την εταιρεία παραγωγής ακουστικών βαρηκοΐας Bernafon, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή της από το Βερολίνο στο Szczecin.

Το Focus αναφέρει πως υπάρχουν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη μετακίνηση. Η Volkswagen μεταφέρει την παραγωγή του οχήματός της Golf με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το Βόλφσμπουργκ στην Πολωνία, ενώ η Mercedes κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων διανομής στο Γιάβορο. Η ΙΚΕΑ παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ξύλινων επίπλων της στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, η Πολωνία είναι πλέον η πιο ελκυστική χώρα για τους ευρωπαίους παραγωγούς προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή τους. Το 23% όσων σχεδιάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους επιλέγουν την Πολωνία, μπροστά από τη Γερμανία (19%) και την Τουρκία (12%).

Επί του παρόντος, 6.000 εταιρείες με γερμανικό κεφάλαιο δραστηριοποιούνται στην Πολωνία. Αυτές οι οντότητες απασχολούν 430.000 άτομα και τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα.

Η Focus σημειώνει ότι η Πολωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικών λεωφορείων στην ΕΕ και ο μεγαλύτερος παραγωγός οικιακών συσκευών. Σύμφωνα με το άρθρο, το Πολωνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πιστεύει πως η Πολωνία είναι τόσο ελκυστική για τους επενδυτές λόγω της φθηνότερης ενέργειας, του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και του σχετικά χαμηλότερου εργατικού κόστους.

Ο κίνδυνος που αντιλαμβάνεται η Focus όσον αφορά τη διατήρηση αυτού του επιπέδου ελκυστικότητας της Πολωνίας είναι το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας που βασίζεται στις εκπομπές ρύπων και εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Πολωνία. Ωστόσο, η χώρα στέλνει επίσης τα σωστά μηνύματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών θα ήταν επιζήμια για τις προοπτικές της Πολωνίας, ενώ θα ωφελούσε τους ανταγωνιστές της χώρας. Παρόλα αυτά, το κύριο συμπέρασμα είναι σαφές: η Γερμανία γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και μακροπρόθεσμα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την αποβιομηχάνιση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail