Το κύριο αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου χάνει μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ μετά από προβλήματα

Το βρετανικό HMS Queen Elizabeth, που τέθηκε σε λειτουργία το 2017 και είναι το κύριο αεροπλανοφόρο της χώρας, δε θα συμμετάσχει στην άσκηση Steadfast Defender-2024 του ΝΑΤΟ λόγω τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Φεβρουαρίου. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη έρχεται την ώρα που το Λονδίνο συνεχίζει να προβάλλει φιλόδοξες και ανιστόρητες αξιώσεις, όπως η αποστολή εκστρατευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την εμπόλεμη χώρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι έλεγχοι ρουτίνας πριν από τον απόπλου χθες εντόπισαν ένα πρόβλημα με έναν σύνδεσμο στον άξονα της δεξιάς έλικας του @HMSQNLZ (HMS Queen Elizabeth). Ως εκ τούτου, το πλοίο δεν θα αποπλεύσει την Κυριακή. Το @HMSPWLS θα πάρει τη θέση του στα καθήκοντα του ΝΑΤΟ και θα αποπλεύσει για την άσκηση Steadfast Defender το συντομότερο δυνατό", ανέφερε το Βασιλικό Ναυτικό στο Χ.

Το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales θα αποπλεύσει για την στρατιωτική άσκηση στη θέση του HMS Queen Elizabeth "το συντομότερο δυνατό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση Steadfast Defender-2024 του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και περιλαμβάνει περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ένταξής της μετά την έγκριση της Τουρκίας και την πίεση προς την Ουγγαρία. Οι ασκήσεις αποτελούν σαφή επίδειξη δύναμης κατά της Ρωσίας, ωστόσο η μη εμφάνιση του HMS Queen Elizabeth αποτελεί ταπεινωτικό πλήγμα όχι μόνο για το κύρος της Βρετανίας ως βασικού διεγέρτη κατά της Ρωσίας, αλλά και για το σύνολο του ΝΑΤΟ.

Το Λονδίνο αυξάνει μόνο την πολεμική ρητορική παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με κανένα μέλος του ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη πως το HMS Queen Elizabeth είναι η ναυαρχίδα του Στόλου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, η μη συμμετοχή σε ασκήσεις με μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό της Ρωσίας αποδεικνύει ότι οι φιλοδοξίες της Βρετανίας και η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική απέχουν πολύ από τις πραγματικές της δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη Ιανουαρίου, ο Grant Shapps προέβλεψε μια σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας και κάλεσε τους συμμάχους του να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες για την καταπολέμηση αυτής της αποκαλούμενης "υπαρξιακής απειλής".

Μιλώντας σε ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ο Shapps δήλωσε πως τώρα "ζούμε σε όλο και πιο επικίνδυνους καιρούς" και ότι οι συγκρούσεις πιθανότατα θα αυξηθούν το 2024, προσθέτοντας πως η Δύση πρέπει να είναι "πολύ, πολύ ξεκάθαρη ότι αυτό είναι υπαρξιακό - δεν αφορά μόνο την Ουκρανία". Στη συνέχεια υπαινίχθηκε ψευδώς ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε στρατιωτική συμμαχία

Στην ομιλία του, ο Shapps δήλωσε επίσης πως κατά τη διάρκεια της θητείας του θα αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες ήδη περιλαμβάνουν την αποστολή βοήθειας ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, και ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να πιέσουν άλλους συμμάχους και εταίρους να αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Ο Shapps δεν είναι το πρώτο μέλος υψηλόβαθμου κλιμακίου της Βρετανίας που προβλέπει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία.

Ο αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στρατηγός Πάτρικ Σάντερς κάλεσε τις βρετανικές αρχές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Λονδίνο στις 24 Ιανουαρίου να "κινητοποιήσουν το έθνος" για να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Σάντερς τόνισε την ανάγκη για μια "αλλαγή" στο μυαλό της βρετανικής κοινής γνώμης ώστε να είναι διανοητικά έτοιμη για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία και κάλεσε για έναν "στρατό πολιτών" έτοιμο για έναν χερσαίο πόλεμο.

Ακόμα πιο γελοία από την πρόταση για "υπαρξιακή απειλή" και την έκκληση για στρατό πολιτών που θα πολεμήσει τη Ρωσία είναι η ιδέα να σταλούν εκστρατευτικά σώματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε στα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν ένα κοινό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, το οποίο "συνδέεται με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για το Κίεβο". Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια.

Η ιδέα του Λονδίνου να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι απολύτως αποκομμένη από την πραγματικότητα, κάτι που γίνεται ακόμη πιο εμφανές αφού η ναυαρχίδα του βρετανικού ναυτικού δεν μπόρεσε καν να συμμετάσχει στην κύρια στρατιωτική άσκηση που χρησιμοποιεί η συμμαχία για να πιέσει τη Ρωσία. Αντίθετα, η Βρετανία βρίσκεται σε τελική παρακμή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στο απόγειο της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας της. Αυτό το κατασκεύασμα οδηγεί σε ανισόρροπη ρητορική και ιδέες που οδηγούν σε γκάφες.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ρωσία έχει πλήρη κυριαρχία στον αέρα, την υλικοτεχνική υποδομή και τα πυρομαχικά, και οποιαδήποτε εκστρατευτική δύναμη θα εξοντωνόταν γρήγορα. Έτσι, η Βρετανία προτείνει σε όλα τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να θέσουν απερίσκεπτα το προσωπικό τους σε κίνδυνο για μια μάταιη πολεμική προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, η γελοία πρόταση της Βρετανίας θα απορριφθεί γρήγορα από το μεγαλύτερο μέρος του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail