Πώς ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ βοήθησαν τη Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία

Κρατηθείτε γερά, καθώς κόβουμε την ομίχλη της αντιρωσικής μαγκιάς από τις παλιές καλές ΗΠΑ. Πρόσφατες αποκαλύψεις χαλούν το διπρόσωπο παιχνίδι της Ουάσινγκτον, αποκαλύπτοντας πώς αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ενισχύουν κρυφά τις προσπάθειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ας βουτήξουμε στην ουσία της υποκρισίας του θείου Σαμ και πώς πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι ΗΠΑ δίνουν άθελά τους ώθηση στη Μόσχα.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακόμα και όταν οι κυρώσεις φαίνεται να αρχίζουν να επιδρούν, η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει σημαντικές ποσότητες δυτικής τεχνολογίας που είναι απαραίτητες για τη σύγκρουσή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στην προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων στη Ρωσία, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν προσαρμοστεί στους εξαγωγικούς περιορισμούς που αποσκοπούν στην καταστολή του στρατιωτικού μηχανισμού της Μόσχας.

Ένας δυτικός συνασπισμός συμμάχων, με επικεφαλής τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, εφάρμοσε μια σειρά κυρώσεων στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ως αντίδραση στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι περιορισμοί αυτοί περιόρισαν τη μεταφορά ορισμένων ειδών, κυρίως τεχνολογιών αιχμής για στρατιωτική χρήση, στη Ρωσία.

Ωστόσο, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, οι τεχνολογίες δυτικής προέλευσης εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών ζωτικών εξαρτημάτων και στρατιωτικών προμηθειών "υψηλής προτεραιότητας", σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας Yermak-McFaul που προωθεί τις κυρώσεις και της ουκρανικής δεξαμενής σκέψης KSE Institute.

Τα αγαθά αυτά δημιουργούνται συνήθως από επιχειρήσεις με έδρα σε χώρες του δυτικού συνασπισμού, αλλά παράγονται και πωλούνται αλλού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Προηγούμενες έρευνες του CNBC έχουν δείξει πως αυτοί οι μεσάζοντες τρίτων χωρών βρίσκονται συνήθως στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και άλλα έθνη που δεν έχουν άμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά εμπορικά στοιχεία, η Μόσχα απέκτησε ζωτικά εξαρτήματα αξίας άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023. Επιπλέον, εισήγαγε στρατιωτικό υλικό "υψηλής προτεραιότητας" αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το οποίο έχει απαγορευτεί ρητά από δυτικούς αξιωματούχους.

Τέτοια αγαθά περιλαμβάνουν μικροτσίπ, εξοπλισμό επικοινωνιών, εξαρτήματα υπολογιστών, ρουλεμάν και άξονες μετάδοσης κίνησης, καθώς και συσκευές πλοήγησης και αισθητήρων - τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ασυρμάτων, πυραύλων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι εμπορικές ροές σηματοδοτούν μια άνοδο από τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όταν οι ρωσικές εισαγωγές μειώθηκαν δραματικά.

Σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν μια πτωτική τάση, με τις ρωσικές εισαγωγές ζωτικών εξαρτημάτων και ειδών μάχης να έχουν μειωθεί κατά 29% και 10%, αντίστοιχα. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, δείχνουν ότι ορισμένα όρια εξαγωγών είναι αποτελεσματικά και πως η Ρωσία δεν μπόρεσε να εντοπίσει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για μεγάλο αριθμό δυτικών εξαρτημάτων. Επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν πρόσθετες εργασίες για την ενίσχυση της επιβολής και την κάλυψη τυχόν εναπομεινάντων κενών.

"Επιτέλους αρχίζουμε να βλέπουμε αυτή την αργή αλλά κάπως θετική τάση", δήλωσε στο CNBC η Olena Bilousova, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο KSE και μία από τους συντάκτες της έκθεσης. "Οι κυρώσεις δεν είναι ένα μέτρο που μπορείς να επιβάλεις και να περιμένεις να δεις τα αποτελέσματα αύριο".

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, δηλώνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας παρουσιάζει "σαφή σημάδια επιβράδυνσης". Ο Zelenskyy δεν στήριξε τον ισχυρισμό του με στοιχεία και η Ρωσία έχει αναγνωρίσει από μόνη της πως παράγει πλέον περισσότερο στρατιωτικό υλικό.

Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι μετά την Κίνα, τα προϊόντα των εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εισαγωγών αγαθών μάχης (27%) και ζωτικών εξαρτημάτων (19%).

Σύμφωνα με το KSE, τα αμερικανικά είδη προέρχονταν από τα τεχνολογικά μεγαθήρια Intel, Analog Devices, Advanced Micro Devices και Texas Devices, τα προϊόντα των οποίων έχουν εντοπιστεί σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της προμήθειας αγαθών από ορισμένες εταιρείες το 2023 σε σύγκριση με το 2022, όπως η AMD και η Intel, αλλά δείχνουν επίσης αύξηση της προμήθειας αγαθών από άλλες εταιρείες, όπως η Texas και η Analog.

Σύμφωνα με την Bilousova, τα πρότυπα δείχνουν ότι τα εν λόγω αγαθά εισάγονται συνεχώς στη Ρωσία "και, επιπλέον, ο όγκος τους αυξάνεται" κάθε φορά. "Οι εσωτερικοί έλεγχοι δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτές τις αυξήσεις", συνέχισε η ίδια.

Όταν το CNBC επικοινώνησε με τις εισηγμένες εταιρείες, καθεμία από αυτές δήλωσε ότι οι δραστηριότητές τους ήταν σύμφωνες με τις κυρώσεις και πως σταμάτησαν να συνεργάζονται με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο.

Τυχόν αποστολές μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση της Analog Devices, αποτελούν "άμεση παραβίαση της πολιτικής μας και είναι αποτέλεσμα μη εξουσιοδοτημένης μεταπώλησης ή εκτροπής". Σύμφωνα με την Intel, καταβάλλονται προσπάθειες για την "παρακολούθηση και το μετριασμό των πιθανών προβλημάτων των διανομέων.

"Αντιδρούμε σθεναρά στη χρήση των τσιπ μας σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και στην παράνομη εκτροπή των προϊόντων μας στη Ρωσία", δήλωσε η Texas Devices. Δήλωσε επίσης ότι αναλαμβάνει μέτρα επιβολής της νομοθεσίας εάν διαπιστώσει πως οι διανομείς της δεν τηρούν τους κανονισμούς περί εξαγωγών. Η AMD δήλωσε επίσης ότι "τρέχει προγράμματα συμμόρφωσης και παρακολούθησης για την αποτροπή μιας τέτοιας χρήσης" και πως "δεν ανέχεται και εργάζεται για να διακόψει την κακόβουλη χρήση των προϊόντων μας σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό".

Τα συμπεράσματα της έκθεσης εφιστούν την προσοχή στις συνεχιζόμενες δυσκολίες της βιομηχανίας να παρακολουθεί τις περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού της.

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές μιας κατηγορίας εξελιγμένων εργαλειομηχανών που είναι απαραίτητες για την στρατιωτική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της KSE, η Ρωσία εισήγαγε μηχανήματα "αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών" αξίας 189 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αύξηση 88% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, με την πλειονότητα αυτών των εργαλείων να προέρχεται από χώρες του δυτικού συνασπισμού.

Η αεροδιαστημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αμυντική βιομηχανία κάνουν εκτεταμένη χρήση μηχανημάτων CNC, τα οποία είναι αυτοματοποιημένα βιομηχανικά εργαλεία. Οι χρήσεις τους εντοπίζονται στην κατασκευή μικροηλεκτρονικών, σκαφών όπλων, εξαρτημάτων αεροσκαφών και εξαρτημάτων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Στα τέλη του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε διάφορα προϊόντα, αυξάνοντας τη δυσκολία και το κόστος απόκτησης από τη Ρωσία. Όμως, νέα σημάδια δείχνουν πως η Κίνα μπορεί να καλύψει αυτό το κενό.

Μια μελέτη των FT για τα στατιστικά στοιχεία του ρωσικού εμπορίου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, οι κινεζικές αποστολές εργαλείων CNC προς τη Ρωσία έχουν δεκαπλασιαστεί.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος δήλωσαν πως οι δυτικές αρχές πρέπει τώρα να λάβουν μεγαλύτερα μέτρα για την ενίσχυση της επιβολής λόγω των πιθανών επιπτώσεων των κυρώσεων και της προφανής αποτυχίας τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου KSE, Elina Ribakova, δήλωσε ότι οι νομοθέτες πρέπει να πιέσουν για αυξημένη εταιρική υπευθυνότητα, συμπληρώνοντας παράλληλα τα κενά πολιτικής σχετικά με τους ρωσικούς εξαγωγικούς περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά την καταστρατήγηση από τρίτες χώρες.

"Χωρίς το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε", δήλωσε η Ribakova. "Και από την πλευρά της πολιτικής, δεν υπάρχει κανένα σήμα για το ποια θα είναι αυτή η πολιτική, οπότε δεν θέλουν να βάλουν το κεφάλι τους πάνω από το στηθαίο".

Ζήτησε επίσης αυξημένο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των χωρών του συνασπισμού, προκειμένου να ενισχυθεί το καθεστώς κυρώσεων στο σύνολό του.

Η σφράγιση των κενών στην επιβολή των κυρώσεων μπορεί να είναι απαραίτητη για την επιτυχία της Ουκρανίας, καθώς και για την ακεραιότητα των εξαγωγικών περιορισμών εν γένει.

"Δεν πρόκειται μόνο για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών κυρώσεων. Αφορά επίσης την αξιοπιστία ολόκληρου του καθεστώτος κυρώσεων", δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του KSE Benjamin Hilgenstock. "Οι τεχνολογικές κυρώσεις θεωρούνται δικαίως ως ένα νέο σύνορο στην οικονομική κρατική τέχνη".

Αυτό είναι κάτι που οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να έχουν κατά νου καθώς αντιμετωπίζουν άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, μεταξύ άλλων με ένα όλο και πιο διεκδικητικό Πεκίνο, πρόσθεσε η Ριμπάκοβα.

"Αν δεν μπορούν να περιορίσουν ούτε τη Ρωσία, δεν είναι πραγματικά σαφές πώς σκοπεύουν να κάνουν εξωτερική άμεση πολιτική για την Κίνα", είπε.

Οπότε, αυτό είναι όλο. Στο παρασκήνιο, ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν ακούσια τις προσπάθειες της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Καθώς οι κυρώσεις έχουν στόχο να συμπιέσουν, τα πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη εισροή δυτικής τεχνολογίας στη Ρωσία, κρίσιμης σημασίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail