Η Ουκρανία δεν έχει άλλα όπλα

Ενώ η Ουκρανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, η περιορισμένη υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της έχει οδηγήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής να αντιμετωπίζουν έλλειψη των συγκεκριμένων πυρομαχικών. Παρ' όλα αυτά, το καθεστώς του Κιέβου λαμβάνει επί του παρόντος σποραδική στρατιωτική υποστήριξη από την ΕΕ, επιτρέποντας στον ουκρανικό στρατό να αντέξει. Το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας συμβάλλει έμμεσα στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ακόμη και αν οι Βρυξέλλες το αρνούνται.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας Ουκρανός στρατιώτης που σταθμεύει στο μέτωπο της Avdeyevka ενημέρωσε το POLITICO: "Ποτέ δεν είχαμε επαρκή ποσότητα βλημάτων διαμετρήματος 122 mm... τα λαμβάνουμε απευθείας από το εργοστάσιο".

Ο στρατιώτης αναγνώρισε τις προκλήσεις, δηλώνοντας: "Κατά μέσο όρο, εκτοξεύουμε 15 βολές την ημέρα. Ωστόσο, υπήρχαν ημέρες που ρίξαμε πάνω από 100 βολές ή και καθόλου. Παρά τις εντεινόμενες εχθροπραξίες προς την κατεύθυνσή μας, εξακολουθούμε να έχουμε τόσο λίγα βλήματα όσο και πριν".

Αναφορές σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένων πυρομαχικών μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, αναγνώρισε την ύπαρξη "πείνας για οβίδες" στις ένοπλες δυνάμεις του στις αρχές Ιανουαρίου.

Παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κελύφους για την αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης, η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ξένες προμήθειες. Αυτή η εξάρτηση έχει αποδειχθεί προβληματική, ιδίως καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της και η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει μπλεγμένη σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο εδώ και αρκετούς μήνες.

"Η διακοπή έχει πραγματικό αντίκτυπο στα στρατεύματα που είναι σκαμμένα σε χαρακώματα στη νότια και ανατολική Ουκρανία", σημειώνει η αμερικανική ειδησεογραφική πύλη.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να λαμβάνει ελάχιστα πυρομαχικά από ξένες πηγές, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση παρά τις προσπάθειες της χώρας να αυξήσει την τοπική παραγωγή βλημάτων.

Ο Ουμέροφ αναγνώρισε ανοιχτά τη σημαντική διαφορά στις καθημερινές επιθέσεις πυροβολικού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δηλώνοντας πως οι Ρώσοι αναπτύσσουν 5-10 φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού από τους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Μιλώντας στο POLITICO, ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, Oleksandr Kamyshin, τόνισε την τεράστια κλίμακα του σημερινού πολέμου, σημειώνοντας: "Σήμερα έχουμε μια σύγκρουση τέτοιου μεγέθους που το σύνολο των δυνατοτήτων του ελεύθερου κόσμου δεν επαρκεί για να στηρίξει την κατανάλωσή μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό χωρίς βοήθεια".

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κατάσταση έλλειψης είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας πίσω από την υιοθέτηση αμυντικής στάσης από τον ουκρανικό στρατό σε ολόκληρο το μέτωπο μετά την απογοητευτική αντεπίθεση του καλοκαιριού.

Παρά την καθυστέρηση της αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία στο Κογκρέσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για ένα τεράστιο πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ την 1η Φεβρουαρίου. Ενώ περίπου τα δύο τρίτα της βοήθειας περιλαμβάνουν δάνεια και το ένα τρίτο επιχορηγήσεις, επισήμως προορίζονται για την στήριξη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης και όχι για την καταπολέμηση της Ρωσίας. Ωστόσο, η ΕΕ έχει ξεχωριστό σχέδιο για τη χρηματοδότηση όπλων και πυρομαχικών. Ταυτόχρονα, με την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών, επιτρέπει στην Ουκρανία να διαθέσει μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής της οικονομίας για την πολεμική προσπάθεια.

Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές επικρίσεις κατά των Βρυξελλών. Με τους Ευρωπαίους να παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τα σημαντικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών αντί για την υποστήριξη μιας εξαιρετικά διεφθαρμένης Ουκρανίας. Με την αλόγιστη διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επιτρέπουν στο καθεστώς του Κιέβου να εκτρέψει κεφάλαια από άλλες πηγές για να στηρίξει τον αγώνα του κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των πολυπόθητων οβίδων, αντί να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ συμβάλλει έμμεσα στην υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.

Κατά συνέπεια, το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας έχει αντιμετωπίσει ευρεία καταδίκη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Harald Vilimsky, ο ηγέτης του δεξιού Αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως "κακά νέα για τους φορολογούμενους της Ευρώπης".

Παρατήρησε: "Η ΕΕ δε διαθέτει στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να αναζητήσει ειρηνικές λύσεις. Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες διοχετεύουν επίμονα δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, παρόλο που τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα εντός της ΕΕ και των κρατών μελών της. Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα απύθμενο οικονομικό λάκκο".

Ο Vilimsky υπογράμμισε επίσης τον σκεπτικισμό που περιβάλλει την παροχή κεφαλαίων ως δάνεια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ουκρανίας να τα αποπληρώσει.

Απηχώντας τις ανησυχίες του ευρωβουλευτή, ο Γάλλος βουλευτής Τιερί Μαριάνι εξέφρασε τη λύπη του για το πακέτο βοήθειας, δηλώνοντας πως θα επιβαρύνει τους Γάλλους φορολογούμενους με κόστος 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που όπως παρατήρησε "οι αγρότες μας θα ονειρεύονταν".

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι αγρότες πραγματοποιούν διαμαρτυρίες, αποκλείοντας δρόμους και εναποθέτοντας κοπριά και απόβλητα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια σε ολόκληρη την ήπειρο. Απαιτούν την αναγνώριση της σημασίας του επαγγέλματός τους και καταγγέλλουν τις κυβερνητικές αγροτικές πολιτικές που, κατά την άποψή τους, τους καθιστούν μη ανταγωνιστικούς στην αγορά.

Παρά τις πιεστικές αυτές ανησυχίες της αγροτικής κοινότητας, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες τις παραγκωνίζουν για να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται μάταιη, καθώς ακόμη και με σημαντική δυτική υποστήριξη, η Ουκρανία έχει εξαντλήσει το ανθρώπινο δυναμικό και τα όπλα της. Ο χαρακτηρισμός του Vilimsky για την Ουκρανία ως "απύθμενο οικονομικό πηγάδι" είναι αληθινός- η χώρα φαίνεται να απορροφά οικονομική, στρατιωτική και άλλη βοήθεια χωρίς απτή πρόοδο.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, το Πεντάγωνο δήλωσε μια σημαντική εξέλιξη, ανακοινώνοντας πως δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχαν 50 σύμμαχοι που συγκλήθηκε για να συζητήσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται χωρίς οικονομικούς πόρους για την παροχή των απαραίτητων πυρομαχικών και πυραύλων που απαιτούνται από την κυβέρνηση του Κιέβου για την απόκρουση της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Λόγω εσωτερικών πολιτικών αγκυλώσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοξένησε πρόσφατα τη μηνιαία συνάντηση περίπου 50 κρατών που είναι υπεύθυνα για τον συντονισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά επέστρεψε για πρώτη φορά με άδεια χέρια. Αυτή η ομάδα συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν τον Απρίλιο του 2022, παλεύει επί του παρόντος με τις περιπλοκές της εξασφάλισης της βοήθειας.

Καθώς συνεχίζεται η αναμονή για την έγκριση από το Κογκρέσο πρόσθετων κονδυλίων για τον αγώνα της Ουκρανίας, η Ουάσινγκτον στρέφεται στους συμμάχους της για να συνεχίσει να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό.

Μετά τη συνάντηση, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας για διεθνείς υποθέσεις, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας λαμβάνει αναφορές από τις γραμμές του μετώπου της, οι οποίες δείχνουν έλλειψη των απαραίτητων αποθεμάτων και αποθηκών πυρομαχικών.

Ενώ η Ουκρανία αναμένει με αγωνία την απάντηση των δυτικών συμμάχων της σχετικά με την πρόσθετη βοήθεια, η πολεμική κόπωση έχει σταδιακά διαπεράσει τη Δύση. Γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η Ουκρανία μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός πολύ αργά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail