Δυτικοί εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας σκοτώθηκαν σε ρωσικό χτύπημα σε ουκρανικό εργοστάσιο όπλων

Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών εξουδετέρωσης των ουκρανικών αμυντικών βιομηχανικών στόχων, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε τη νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο Ekvator στην περιοχή του Μυκολαίβ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Μεταξύ των πρωταρχικών προϊόντων της εγκατάστασης ήταν ελαφριά και χαμηλότερου μεσαίου βάρους μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Πλάνα από το χτύπημα έδειχναν πολλαπλές εκρήξεις στον όροφο του εργοστασίου, με την τρίτη έκρηξη να είναι η πιο ισχυρή και να πλήττει το κεντρικό και το εσωτερικό τμήμα του εργοστασίου. Ρωσικές πηγές ανέφεραν πως στους χώρους αυτούς υπήρχαν σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τζιπ με στρατιωτικές πινακίδες κυκλοφορίας. 

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τοπικοί παραστρατιωτικοί που πρόσκεινται στη Ρωσία ανέφεραν ότι, παράλληλα με τις ζημιές στις εγκαταστάσεις, το χτύπημα σκότωσε αρκετούς ξένους ειδικούς που υποστήριζαν τις προσπάθειες παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η πίεση στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ο κύριος χρηματοδότης της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διέκοψαν τη χρηματοδότηση από το Δεκέμβριο του 2023 εν μέσω αυξανόμενων εγχώριων αντιπαραθέσεων σχετικά με το τεράστιο κόστος της προσπάθειας. Οι ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής έχουν αναφερθεί από ένα ευρύ φάσμα δυτικών πηγών πως αντιμετωπίζουν όλο και πιο κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών, με αυξανόμενες ενδείξεις επικείμενης κατάρρευσης στις γραμμές του μετώπου.

Ειδικοί από όλο το δυτικό κόσμο έχουν διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια μετά την κλιμάκωση των ρωσο-ουκρανικών εχθροπραξιών σε πόλεμο πλήρους κλίμακας το Φεβρουάριο του 2022. Αυτό έχει γίνει ακόμη πιο αναγκαίο καθώς έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία πολύ μεγάλες ποσότητες πολύπλοκου δυτικού οπλισμού, μεγάλο μέρος του οποίου απαιτεί πολυετή εκπαίδευση για να λειτουργήσει. Οι δυτικοί εργολάβοι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία αυτού του υλικού, με βασικό παράδειγμα το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot, το οποίο το ουκρανικό προσωπικό θεωρούνταν ανίκανο να χειριστεί πριν από τα μέσα του 2024 το νωρίτερο, αλλά το οποίο άρχισε να λειτουργεί στη χώρα στις αρχές του 2023. 

Το εν ενεργεία δυτικό προσωπικό έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολεμική προσπάθεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Βρετανούς Βασιλικούς Πεζοναύτες που έχουν αναπτυχθεί για πολεμικές επιχειρήσεις κοντά στις γραμμές του μετώπου το αργότερο από τον Απρίλιο του 2022. Η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα τις ξένες δυνάμεις για στοχοποίηση, και το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου αναφέρθηκε πως εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση με στόχο το αρχηγείο κυρίως γαλλοευρωπαϊκών ξένων μαχητών. Ρωσικές πηγές ανέφεραν στη συνέχεια ότι το προσωπικό που στοχοποιήθηκε ήταν στρατιωτικοί εργολάβοι και πως το πλήγμα προκάλεσε τουλάχιστον 80 θύματα εκ των οποίων τουλάχιστον 60 σκοτώθηκαν. Η Ρωσία είδε την ικανότητά της να εξαπολύει τόσο πυραυλικά όσο και μη επανδρωμένα πλήγματα να διευρύνεται σημαντικά, καθώς η βιομηχανία αύξησε με επιτυχία την παραγωγή σε πολλαπλάσια προπολεμικά επίπεδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail