«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή»

Πλησιάζουμε γρήγορα σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά εάν ξεσπάσει ένας πλήρης περιφερειακός πόλεμος, ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι πολλαπλάσιος. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ένας πλήρης πόλεμος είναι ακριβώς αυτό που πρόκειται να πετύχουμε.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Μέρα με τη μέρα υπάρχουν περισσότερες κλιμακώσεις και τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε σχέδια για «μια σειρά επιδρομών σε διάστημα πολλών ημερών» εναντίον στόχων στη Συρία και το Ιράκ:

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS News ότι τα σχέδια έχουν εγκριθεί για μια σειρά επιδρομών επί σειρά ημερών εναντίον στόχων - συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων - εντός του Ιράκ και της Συρίας. Τα πλήγματα θα έρθουν ως απάντηση σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που στοχεύουν αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με drone την Κυριακή που σκότωσε τρία μέλη του αμερικανικού στρατού στη βάση Tower 22 εντός της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Μιλώντας στο Πεντάγωνο την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ δε θα ανεχθούν επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή», είπε ο Όστιν, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συμβαίνουν επίσης στην περιοχή. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποφύγουμε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, αλλά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συμφέροντά μας και το λαό μας και θα απαντήσουμε όταν επιλέξουμε, όπου διαλέξουμε και πώς διαλέξουμε».

Δε θυμάμαι να έχω συμφωνήσει ποτέ με τον Lloyd Austin για οτιδήποτε.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ σίγουρα ότι «αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή».

Μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες βλήματα να πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φυσικά οι Χούτι εκτοξεύουν ήδη πυραύλους σε τακτική βάση και την Πέμπτη ο αμερικανικός στρατός τους χτύπησε ξανά:

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Πέμπτη έναν επίγειο σταθμό ελέγχου και 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι - η τελευταία επιχείρηση που στοχεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία από τότε που η μαχητική ομάδα άρχισε να επιτίθεται σε εμπορικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «για αυτοάμυνα» επειδή οι στόχοι «αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωση η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. «Αυτή η δράση θα προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα κάνει τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία».

Ώρες νωρίτερα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από «περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση. Ο στρατός κατέστρεψε επίσης τρία ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί δε φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός και η Χεζμπολάχ ετοιμάζονται και οι δύο για έναν «αναπόφευκτο» πόλεμο στο νότιο Λίβανο. Τα παρακάτω προέρχονται από το ABC News:

Η προοπτική ενός πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου τρομοκρατεί τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά ορισμένοι τη βλέπουν ως αναπόφευκτη συνέπεια από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι ο πιο καταστροφικός που έχει βιώσει ποτέ οποιαδήποτε πλευρά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που έληξε τον τελευταίο πόλεμο στο Λίβανο, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ υποτίθεται ότι δε βρίσκονται νότια του ποταμού Λιτάνι.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την ουδέτερη ζώνη στο νότιο Λίβανο, αλλά η Χεζμπολάχ δεν θα αποσυρθεί ποτέ βόρεια του ποταμού Λιτάνι πρόθυμα.

Έρχεται λοιπόν πόλεμος, και είναι πιθανό η κατάσταση να γίνει πραγματικά ακατάστατη:

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας πιθανότατα θα εξαπλωθεί σε πολλαπλά μέτωπα, κλιμακώνοντας την εμπλοκή ιρανών πληρεξουσίων στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη - και ίσως ακόμη και να προσελκύσει το ίδιο το Ιράν.

Θα μπορούσε επίσης να παρασύρει τις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, βαθύτερα στη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει επιπλέον πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει 150.000 έως 200.000 ρουκέτες και πυραύλους διαφορετικού βεληνεκούς, δήλωσε η Orna Mizrahi του ισραηλινού think tank Institute for National Security Studies. Αυτό το οπλοστάσιο είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό της Χαμάς και πολύ πιο ακριβές, είπε.

Υπάρχει όμως μια αχτίδα ελπίδας.

Μια πιθανή συμφωνία που θα οδηγούσε σε τουλάχιστον μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση:

Η Χαμάς έδωσε την αρχική της έγκριση για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ το βράδυ της Πέμπτης.

Το Ισραήλ είχε επίσης συμφωνήσει με την πρόταση που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στο Παρίσι, πρόσθεσε η Ντόχα. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα. Η Χαμάς έλαβε την πρόταση θετικά, αλλά περιμένουμε την απάντησή τους», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Κατάρ. Η Χαμάς έλαβε την πρόταση εκεχειρίας του Παρισιού για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε κανένα από τα μέρη, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο σύμβουλος ΜΜΕ του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κινήματος.

Έχει γίνει λόγος πως μια συμφωνία θα μπορούσε να «παύσει» τη μάχη για μερικούς μήνες.

Εάν αυτό συμβεί πράγματι, ο πόλεμος δε θα ξαναρχίσει παρά μόνο αφού τελειώσει ο χειμώνας.

Και θεωρώ ότι αυτό το timing είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για «μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν»:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να βελτιώσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο πλαίσιο προετοιμασίας για μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, μετέδωσε το Reuters την Τετάρτη.

Πριν από πέντε χρόνια, όποιος υποστήριζε πως η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν γελούσε.

Τώρα όμως όλα έχουν αλλάξει.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σι Τζινπίνγκ απειλεί ανοιχτά ότι θα εισβάλει στην Ταϊβάν και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία:

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε τον στρατό της χώρας να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027. Οι ΗΠΑ διατηρούν μια θέση «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά την υπεράσπιση της Ταϊβάν, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως οι ΗΠΑ θα έχουν άμεση στρατιωτική ανάμειξη εάν η Κίνα εισβάλει στο νησί.

Την στιγμή που η Κίνα θα εισβάλλει στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βρίσκονται σε πόλεμο.

Και όπως συζητώ στο νέο μου βιβλίο, αυτός είναι μόνο ένας από τους μεγάλους πολέμους που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Απολαύστε λοιπόν αυτή την περίοδο σχετικής σταθερότητας όσο μπορείτε, γιατί δε θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail