Η ΕΕ στρέφεται στην Αφρική για φυσικό αέριο εν μέσω ρωσικών κυρώσεων

Η ΕΕ, αντιδρώντας στην ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία, επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και διέκοψε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα. Κατά συνέπεια, η ΕΕ στράφηκε προς την Αφρική ως εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και η Αφρική βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αποκάλυψε πρόσφατα μια πρωτοβουλία εταιρικής σχέσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Αφρική. Οι πρωταρχικοί στόχοι του σχεδίου αυτού περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προβλημάτων μέσω της οικονομικής ενδυνάμωσης και τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για την εξυπηρέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, δηλώνοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των κρατών μελών της πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Η Μελόνι παρουσίασε το σχέδιο Ματέι, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Eni της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι Αφρικανοί ηγέτες. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια αρχική επένδυση ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την Ιταλία, η οποία συμπληρώνει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Αφρική. Η οικονομική αυτή δέσμευση έχει ως στόχο να επιτρέψει στη Ρώμη να αγοράσει και να διανείμει φυσικό αέριο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού προέρχεται από ένα ταμείο για το κλίμα που θα συσταθεί το 2022, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται ειδικά για στοχευμένα έργα. Το υπόλοιπο θα διανεμηθεί με τη μορφή δανείων, εγγυήσεων και επιχορηγήσεων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε διάφορα έργα που εκτείνονται από το Μαρόκο έως τη Μοζαμβίκη, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές τους να μετατρέψουν την Αφρική σε σημαντικό εξαγωγέα ενέργειας προς την ΕΕ. Αυτή η στροφή θα μπορούσε επίσης να μειώσει την εξάρτηση της Αφρικής από τη ρωσική ενέργεια, ιδίως υπό το πρίσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ιταλίας-Αφρικής, ο πρόεδρος της ΑΕ, Moussa Faki Mahamat, σε ομιλία του εξέφρασε την προτίμησή του για προηγούμενη διαβούλευση, δηλώνοντας πως οι αφρικανικές χώρες θα προτιμούσαν να είχαν ενημερωθεί πριν από την έναρξη του σχεδίου.

"Η Αφρική είναι έτοιμη να συζητήσει τις πτυχές και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής [του σχεδίου Mattei]. Πρέπει να τονίσω, εδώ, την ανάγκη να συνδυαστούν οι πράξεις με τα λόγια. Θα καταλάβετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με υποσχέσεις που συχνά δεν τηρούνται", δήλωσε ο Μαχαμάτ.

Ο επικεφαλής της ένωσης των 55 κρατών κάλεσε την Ιταλία να συνεργαστεί με την ήπειρο σε ένα "νέο μοντέλο εταιρικής σχέσης που χαράζει την πορεία προς έναν δικαιότερο κόσμο", δηλώνοντας ότι "η Αφρική δεν απλώνει τα χέρια της στους εταίρους ως επαίτης".

Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, η ΕΕ έχει στραφεί προς την Αφρική, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προτείνει μια προσπάθεια συνεργασίας κατά την επίσκεψή του στη Νιγηρία πέρυσι. Ωστόσο, ο Vsevolod Sviridov, εμπειρογνώμονας από το Κέντρο Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου HSE της Ρωσίας, είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την ικανότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει σημαντικό φυσικό αέριο από την Αφρική. Ο σκεπτικισμός αυτός απορρέει από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανοί εξαγωγείς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της εγχώριας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αφρικανικών Μελετών της HSE, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Αφρική προς την ΕΕ ανήλθαν σε 72 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, γεγονός που αντανακλά μείωση κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Gazprom έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συνδράμει στην ανάπτυξη της παραγωγής και της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στις αφρικανικές χώρες. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια διεθνούς στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου το επίκεντρο ήταν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών κοινοτήτων, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι από εννέα αφρικανικές χώρες, και συγκεκριμένα από την Αλγερία, την Αγκόλα, την Γκάνα, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική.

"Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να γίνει ένα αποτελεσματικό μέσο για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας, δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αδιάλειπτο εφοδιασμό. Από την άποψη αυτή, πιστεύω πως η εμπειρία της Gazprom στην υλοποίηση έργων κατασκευής αγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους εταίρους της Νότιας Αφρικής", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου ο Ρώσος πρέσβης Ilya Rogachev.

"Η ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου θα βοηθήσει την Αφρική να λύσει ένα ολόκληρο φάσμα προβλημάτων, από οικονομικά έως κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Πιστεύουμε ότι η Αφρική πρέπει να ανακαλύψει πλήρως τα πλεονεκτήματα αυτού του καυσίμου για τον εαυτό της", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών οικονομικών δραστηριοτήτων της Gazprom, Dmitry Khandoga.

"Βλέπουμε δυνατότητες συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες και μπορούμε να προσφέρουμε τη μοναδική μας εμπειρία και τεχνολογική τεχνογνωσία. Η Gazprom είναι ανοιχτή στη συζήτηση εποικοδομητικών και αμοιβαία επωφελών προτάσεων που θα διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στις αφρικανικές χώρες", δήλωσε ο Khandoga.

Ο NJ Ayuk, πρόεδρος του Αφρικανικού Ενεργειακού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τις σημαντικές ενεργειακές προκλήσεις στην υποσαχάρια Αφρική κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Επισήμανε ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 900 εκατομμύρια, κυρίως γυναίκες, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές τεχνολογίες μαγειρέματος. Είτε δεν υπάρχουν είτε είναι ανεπαρκείς, και η επίλυση αυτού του προβλήματος από μόνη της είναι επαρκής λόγος για να χρησιμοποιηθούν τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου, είπε.

Στην Αφρική, η οποία χρειάζεται εκβιομηχάνιση, το προσιτό και άφθονο φυσικό αέριο θα συμβάλει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών για την ανάπτυξη ικανοτήτων, την οικονομική διαφοροποίηση και την ανάπτυξη, δήλωσε ο Ayuk.

Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι εμβάθυναν στο ρόλο του φυσικού αερίου στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αφρικής, αναγνωρίζοντας την επικρατούσα ενεργειακή στενότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Η κατανάλωση ενέργειας σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αφρική θα συμβάλει με ποσοστό άνω του 60% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050, συνοδευόμενο από σημαντική αστικοποίηση και διπλασιασμό της κατανάλωσης ενέργειας. Η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 150% και η αύξηση της παραγωγής κρίνεται απαραίτητη για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης, όπως επιβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες.

"Ωστόσο, επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που εξορύσσεται εδώ, εξάγεται. Για παράδειγμα, ένας στους τρεις κατοίκους της Νιγηρίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αφρικής, δεν έχει πρόσβαση σε ενέργεια. Ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα της ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά είναι αυτή που θα έχει πρωταρχική σημασία για τη δυναμική ανάπτυξη της Αφρικής", δήλωσε η Gazprom.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλες πηγές ενέργειας. Αναγνωρίστηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα σημαντικό ζήτημα στην Αφρική και κύρια αιτία πρόωρων θανάτων. Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως βιώσιμη λύση, αντιμετωπίζοντας τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η στρογγυλή τράπεζα αναγνώρισε επίσης τις δυνατότητες του φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο δεν απαιτεί εκτεταμένη χρήση γης και δεν καταπατά καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επιπλέον, χρησιμεύει ως πολύτιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων, συμβάλλοντας σε σημαντικές αυξήσεις των αποδόσεων.

Εκπρόσωποι της PJSC Gazprom και των συνδεδεμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Gazprom Gasification, της Gazprom Energoholding (GEH) και της Gazprom Helium Service, μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Gazprom.
 
Ταυτόχρονα, η Gazprom αποκάλυψε λεπτομέρειες του επικαιροποιημένου μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξής της για την περίοδο 2024-2033. Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Ευρώπης αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των στρατηγικών στόχων. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν προτάσεις για την επικαιροποίηση των δεικτών που σχετίζονται με την ικανότητα αιχμής φθινόπωρο-χειμώνα και την παραγωγικότητα στο ενοποιημένο σύστημα παροχής φυσικού αερίου, γεγονός που αντανακλά τη συνεχή δέσμευση της Gazprom στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Επί της ουσίας, ενώ η ΕΕ φαίνεται να διαφοροποιεί τις πηγές φυσικού αερίου της, δεν παρακάμπτει πλήρως τις κυρώσεις, καθώς εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο προμηθεύεται έμμεσα μέσω της Αφρικής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail