pixabay / GDJ |
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η συζήτηση για την ΕΕ παραδοσιακά δε θεωρείται θέμα νίκης στις γερμανικές εκλογές, αλλά αυτή η προοπτική φαίνεται να αλλάζει. Εν αναμονή των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών αργότερα φέτος, το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εντείνει την ευρωσκεπτικιστική του στάση. Παραδόξως, η πίεση από την Αριστερά αυξάνεται επίσης, με το νεότερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, το Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), να στοχεύει τις Βρυξέλλες.
Ιδρυμένο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες από τη βουλευτή Sahra Wagenknecht και τους συμμάχους της, το BSW παρουσίασε ένα βιαστικά συγκεντρωμένο πρόχειρο μανιφέστο, υποσχόμενο μια νέα προσέγγιση στην πολιτική: Αριστερά σε οικονομικά θέματα και δεξιά σε κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν επί του παρόντος σημαντική διακύμανση, προβλέποντας ότι το BSW θα εξασφαλίσει μεταξύ 3 και 17% των ψήφων, καθώς οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι για τις αρχές του κόμματος. Το ντεμπούτο του κόμματος θα γίνει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τις οποίες παρουσίασε πρόσφατα ένα μανιφέστο που ασκεί έντονη κριτική στην ΕΕ.
Το 20σέλιδο έγγραφο δεν κρατιέται, επικρίνοντας τις Βρυξέλλες για τον "καφκικό γραφειοκρατικό ζήλο" τους, χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη ως "Ελ Ντοράντο για τους λομπίστες" και υποστηρίζοντας τον τερματισμό της "ανεξέλεγκτης μετανάστευσης". Η Wagenknecht και οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν τα αισθήματα πολλών ανθρώπων που καταγγέλλουν την "απόμακρη πολιτική των αποστασιοποιημένων τεχνοκρατών της ΕΕ", θεωρώντας την ως "επίθεση στη δημοκρατία και απειλή για τον πολιτισμό και την ταυτότητά τους".
Στα βρετανικά αυτιά, αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ δεξιό, απηχώντας τα επιχειρήματα που συχνά προβάλλουν οι Brexiteers σχετικά με την ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Παρόμοιες αρχές αποτέλεσαν τη βάση του AfD το 2013, όταν κεντροδεξιοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι, επικριτικοί για την παρέμβαση της Γερμανίας στην κρίση της ευρωζώνης, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του ευρώ ως κοινού νομίσματος.
Από την ίδρυσή του, η στάση του AfD έχει εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο και πιο έντονο ευρωσκεπτικισμό. Η συμπρόεδρος Alice Weidel δήλωσε πρόσφατα ότι το κόμμα της θα προτείνει δημοψήφισμα τύπου Brexit στο γερμανικό κοινό, εάν "η μεταρρύθμιση δεν είναι εφικτή" και εάν αποτύχουν να αποκαταστήσουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ. Όπως και το κόμμα Βάγκενκνεχτ, το AfD τάσσεται υπέρ της αύξησης της εξουσίας των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών.
Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ της πολιτικής Δεξιάς και της Αριστεράς στη Γερμανία όσον αφορά τον κοινό ευρωσκεπτικισμό τους. Παρόμοια με πολλούς Βρετανούς Brexiteers, το AfD υιοθετεί μια νεοφιλελεύθερη στάση, υποστηρίζοντας την οικονομική απορρύθμιση. Αντίθετα, η BSW τάσσεται υπέρ της ισχυρότερης ρύθμισης της αγοράς εργασίας με στόχο την ενίσχυση των μισθών και των συνθηκών εργασίας. Υποστηρίζει την οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό, προτείνοντας στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν πως όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τουλάχιστον το 60% του μέσου μισθού της χώρας.
Η Wagenknecht ζητά επίσης από την ΕΕ να επαναλάβει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τονίζοντας την ιδέα της Ευρώπης ως "ένα κοινό σπίτι" και τάσσεται υπέρ "εποικοδομητικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων" για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η BSW, από την άλλη πλευρά, θα διατηρούσε την ύπαρξη του μπλοκ για να ενισχύσει μια εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τον αφοπλισμό και την αποδέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την ήπειρο.
Παρά τον ανορθόδοξο και αντικαθεστωτικό χαρακτήρα του, η αποτελεσματικότητα του εκφρασμένου ευρωσκεπτικισμού των πολιτικών άκρων της Γερμανίας ως εκλογικής στρατηγικής παραμένει αβέβαιη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως οι Γερμανοί έχουν γίνει πιο επικριτικοί απέναντι στις Βρυξέλλες απ' ό,τι στο παρελθόν- σε μια έρευνα πέρυσι, το 56% εξέφρασε την άποψη πως δεν αισθάνεται προσωπικά να συμπεριλαμβάνεται στη φράση "Εμείς ως Ευρωπαίοι". Ωστόσο, μια άλλη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τα τρία τέταρτα εξακολουθούν να θεωρούν θετική πτυχή το γεγονός ότι ανήκουν στην ΕΕ και λιγότερο από το 10% εξέφρασε την επιθυμία να μην παρεμβαίνει η ΕΕ σε τομείς όπως η οικονομία, η κλιματική πολιτική, η άμυνα, η μετανάστευση και οι πρόσφυγες.
Η πολιτική βιωσιμότητα του γερμανικού ευρωσκεπτικισμού είναι αμφίβολη. Ενώ η μετανάστευση, η προβληματική οικονομία, η φτώχεια των εργαζομένων και άλλα ζητήματα που το BSW και το AfD αποδίδουν στην ΕΕ είναι γνήσιες ανησυχίες για τους Γερμανούς, η οργή τους στρέφεται κυρίως κατά του Βερολίνου, ιδίως κατά της κυβέρνησης υπό τον Όλαφ Σολτς.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του AfD στη Γερμανία. Η άνοδος του AfD στη Γερμανία ώθησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την απαγόρευση του κόμματος σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.
Μια πρόσφατη δικαστική απόφαση στη Γερμανία έχει εντείνει τις συζητήσεις σχετικά με την παύση της κρατικής χρηματοδότησης του ακροδεξιού AfD. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να διακόψει τη δημόσια χρηματοδότηση του μικρού ακροδεξιού κόμματος Die Heimat, του διαδόχου του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), από το 2023, οδήγησε σε εκκλήσεις για παρόμοια μέτρα κατά του AfD με μεγαλύτερη επιρροή. Το δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι τόσο το NPD όσο και το Die Heimat στόχευαν ρητά στην υπονόμευση ή την ανατροπή της γερμανικής δημοκρατίας.
Η απόφαση-ορόσημο συμπίπτει με μια συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τη νομιμότητα της απαγόρευσης του AfD, που ιδρύθηκε το 2013, και την πιθανή ανάκληση βασικών δικαιωμάτων για τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του. Ο καγκελάριος Σολτς χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως "επιβεβαίωση της πορείας να μην προσφέρουμε πολύ χώρο στους εχθρούς της ελευθερίας".
Παρά τις αποφασιστικές προσπάθειες του Όλαφ Σολτς, το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι απίθανο να αντιμετωπίσει απαγόρευση, όπως ανέφερε διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Το κόμμα, το οποίο γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη, έχει προσελκύσει εκκλήσεις από mainstream πολιτικούς για μια πανεθνική απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του έχουν πρόθεση να υπονομεύσουν τη γερμανική δημοκρατία.
Σε συνέντευξή του στον Justin Stares, επικεφαλής του ειδησεογραφικού τμήματος του Brussels Signal, στις 23 Ιανουαρίου, ο Γερμανός πολιτικός εμπειρογνώμονας καθηγητής Werner J Patzelt υπογράμμισε τις προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της απαγόρευσης του κόμματος Alternative für Deutschland (AfD).
Αμφισβητώντας την σκοπιμότητα μιας απαγόρευσης, ο καθηγητής Patzelt έθεσε το ερώτημα: "Εάν το ένα τρίτο των Γερμανών ψηφοφόρων θέλει να ψηφίσει το AfD, ποια θα ήταν η επίδραση της απαγόρευσης του AfD;". Διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες, αναλογιζόμενος αν θα ενίσχυε ή θα μείωνε τη νομιμότητα στη Γερμανία ή θα κλιμάκωνε το έθνος από την πόλωση σε ένα σενάριο προ-εμφυλίου πολέμου.
Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο καθηγητής Patzelt διαβεβαίωσε: "Δε θα γίνει τίποτα". Εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση ότι το AfD δε θα απαγορευτεί.
Ταυτόχρονα, το δημόσιο αίσθημα είναι εμφανές με τη μορφή ενός αιτήματος που υπογράφουν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει το δικαίωμα ψήφου ή συμμετοχής στην πολιτική στον Björn Höcke, επικεφαλής του κόμματος AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως το κόμμα AfD δεν προορίζεται για απαγόρευση. Αντιθέτως, είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία. Αυτή η επικείμενη πολιτική αλλαγή εγείρει την προοπτική αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, δεδομένου ότι το AfD είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα. Η πιθανή άνοδος του AfD στην εξουσία υποδηλώνει μια σημαντική πολιτική απομάκρυνση, ευθυγραμμιζόμενη με τον σκεπτικισμό του κόμματος απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ως αποτέλεσμα, η πορεία της σχέσης της Γερμανίας με την ΕΕ θα υποστεί αξιοσημείωτες αλλαγές μετά την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από το AfD.