Το ΔΝΤ παραδέχεται την έκπληξή του για τη ρωσική οικονομική δύναμη

pixabay / FotoRieth
Freepen.gr - Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν, παραδέχθηκε τη Δευτέρα η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Foreign Policy.

Το ρωσικό ΑΕΠ σκαρφάλωσε κατά 3,6% το 2023 και οι αρχές της χώρας αναμένουν ανάπτυξη τουλάχιστον 2,3% φέτος.

Το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας νωρίτερα φέτος, προβλέποντας ανάπτυξη 2,6% το 2024. Η εκτίμηση αυτή είναι μια απότομη αύξηση από την πρόβλεψή του του Οκτωβρίου για αύξηση 1,1%. Η πρόβλεψη για το 2025 αυξήθηκε επίσης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την εκτίμηση του Οκτωβρίου, σε 1,1%.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα επικριθεί για την πολύ αισιόδοξη, όπως έχει θεωρηθεί, εκτίμησή του για τη ρωσική οικονομία, παρά την έντονη πίεση που ασκεί η Δύση στη χώρα λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

"Η ανάπτυξη της Ρωσίας ήρθε ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε, την αναθεωρήσαμε προς τα πάνω κατά ένα ποσοστό και ενάμιση ποσοστό φέτος", δήλωσε η Gopinath. "Έτσι, βρισκόμαστε καθαρά σε θετικό έδαφος για την ανάπτυξη, τα πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε".

Σημείωσε, ωστόσο, πως η οικονομία παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης λόγω των μεγάλων ποσών δημοσιονομικών δαπανών, των εξαιρετικά υψηλών στρατιωτικών δαπανών και των αυξημένων κοινωνικών πληρωμών, τα οποία προκαλούν αυξανόμενα ελλείμματα και ασκούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η Ρωσία έχει μετατραπεί σε "οικονομία πολέμου", σύμφωνα με τον Gopinath, ο οποίος πιστεύει πως υπάρχει "σημαντική αβεβαιότητα" σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail