Γερουσιαστής προειδοποιεί ότι η παραγωγή όπλων δεκαετιών δαπανήθηκε στην Ουκρανία: απειλείται η ετοιμότητα μονάδων των ΗΠΑ

Freepen.gr - Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από το Οχάιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς προειδοποίησε ότι οι προμήθειες οπλισμού στην Ουκρανία ήταν εντελώς μη βιώσιμες, αν ληφθούν υπόψη οι παραγωγικές δυνατότητες του αμερικανικού αμυντικού τομέα. Δήλωσε πως η αμερικανική παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού απέχει πολύ από το να επαρκεί για τη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας και ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήταν σε θέση να περάσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα, αυτό δεν θα "άλλαζε ριζικά την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης".

"Έχουμε ξοδέψει προμήθειες αμερικανικών όπλων δεκαετιών" για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βανς, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης επί δεκαετίες "δεν κατασκευάζουμε αρκετά από αυτά τα πράγματα μόνοι μας". "Ωστόσο, την ίδια στιγμή θέλουν να στέλνουμε όλα τα κρίσιμα όπλα μας στο εξωτερικό", αναφώνησε. Η δήλωσή του έρχεται την ώρα που δυτικές πηγές επί τόπου στην Ουκρανία αναφέρουν με αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα ότι η μαχητική ικανότητα ακόμη και των πιο επίλεκτων μονάδων πρώτης γραμμής της Ουκρανίας έχει υπονομευθεί πολύ σοβαρά από τις σοβαρές και επιδεινούμενες ελλείψεις εξοπλισμού.

Αντανακλώντας τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες των Αμερικανών συντηρητικών ψηφοφόρων και των Ρεπουμπλικανών νομοθέτων, ο γερουσιαστής Vance ανέλυσε περαιτέρω τη θέση του: "Είναι παράλογο για τις ΗΠΑ να αφιερώνουν τόσους πολλούς πόρους, τόση προσοχή και τόσο χρόνο σε μια συνοριακή σύγκρουση έξι χιλιάδες μίλια μακριά, ενώ τα δικά μας νότια σύνορα των ΗΠΑ είναι ορθάνοιχτα". "Τώρα πια δεν έχουμε τα όπλα στην αποθήκη για να επιδιώξουμε πραγματικά την εθνική μας ασφάλεια. Ας επικεντρωθούμε στα δικά μας προβλήματα", πρόσθεσε.

Με τον κύριο όγκο των συμμετεχόντων στο Μόναχο να προέρχεται από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία υπήρξαν οι ισχυρότεροι κρατικοί λομπίστες για μεγαλύτερη αμερικανική χρηματοδότηση και μεταφορά όπλων για την ουκρανική πολεμική προσπάθεια αντί για λιγότερη, τα σχόλια του γερουσιαστή ήταν πιθανό να μην είναι καθόλου ευπρόσδεκτα. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν δείξει προθυμία να λάβουν όλο και πιο ακραία μέτρα για να διατηρήσουν την ουκρανική ικανότητα μάχης, με παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τη δήλωση του γερουσιαστή Βανς να παράσχει το σύνολο των αποθεμάτων πυροβολικού της στον ουκρανικό στρατό ως βοήθεια, αφήνοντας τη χώρα χωρίς κανένα πυροβολικό. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail