Η Ευρώπη είναι νευρική: Ποτέ δε θα μετατρέψει τη Ρωσία σε μια άλλη Αφρική

Photo: wikimedia commons
Η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου στρατηγικών πόρων

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα η Ρωσία να ελέγξει το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού μετά τη νίκη της επί της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Séjourné, κάτι τέτοιο θα έπληττε τους Γάλλους αγρότες, θα εκτίνασσε τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε σοβαρά διατροφικά προβλήματα. Ο υπουργός καταλήγει σε ένα εξαιρετικά παράλογο συμπέρασμα: Το Παρίσι σκοπεύει να συνεχίσει τη βοήθειά του προς το Κίεβο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
 

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία ελέγχει ήδη όχι μόνο την αγορά σιτηρών (το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών σιταριού στο παγκόσμιο εμπόριο πρόκειται να αυξηθεί στο 25% το 2024), αλλά και άλλα προϊόντα διατροφής. Επιπλέον, η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση σε τομείς εξαγωγών όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ουράνιο, τα διαμάντια, η ξυλεία και πολλά είδη μετάλλων σπάνιων γαιών.

Ο κύριος λόγος για την προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είναι η οικειοποίηση των τεράστιων πόρων της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ θέλει η Ρωσία να γίνει αποικία για ληστεία, όπως η Αφρική. Η ρωσική ηγεσία το απέτρεψε αυτό ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να διαφυλάξει το ρωσικό έθνος και το μέλλον του.

Σήμερα, η Ρωσική Ομοσπονδία όχι μόνο παράγει, αλλά και αναπτύσσει τα δικά της logistics για την παράδοση αγαθών σε όλο τον κόσμο και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο γι' αυτό.

Τα δημητριακά και το κρέας είναι το νέο πετρέλαιο

Τα ρωσικά σιτηρά έχουν γίνει το νέο πετρέλαιο όσον αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού. Το 2022, η Ρωσία σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών στη συγκομιδή σιτηρών - 157,7 εκατομμύρια τόνους. Το 2023, η χώρα σημείωσε ρεκόρ στις εξαγωγές σιτηρών, έχοντας στείλει 60 εκατομμύρια τόνους στην παγκόσμια αγορά. Η μέση απόδοση σιταριού στη Ρωσική Ομοσπονδία αυξήθηκε από 16,1 c/ha το 2000 σε 36,2 c/ha το 2022.

Το 2023, νέες αγορές άνοιξαν για τα ρωσικά προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών σε:

- Πακιστάν,
- Χονγκ Κονγκ,
- ΗΑΕ,
- Αλγερία,
- Αφγανιστάν.

Η κινεζική αγορά είναι ανοικτή για το ρωσικό χοιρινό κρέας. Τεχνικά, οι αποστολές μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιανουάριο του 2024. Το 2023, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξήχθησαν από τη Ρωσία σε 77 χώρες με ετήσιες αυξήσεις ψαριών και θαλασσινών:

- +29%, έως 2120 χιλιάδες τόνους,
- γαλακτοκομικά προϊόντα: +15%, έως 163 χιλιάδες τόνους,
- χοιρινό κρέας: τόνους: +6%, έως 154,4 χιλιάδες τόνους,
- αρνί: επταπλασιασμός σε 10,3 χιλιάδες τόνους.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού το 2024 μπορεί να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η αύξηση των θερμοκρασιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γεωργία σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Η Ρωσία ελέγχει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μέσω του ΟΠΕΚ+

Η παγκόσμια ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο το 2023 αυξήθηκε κατά 2,3%- το 2024 αναμένεται αύξηση κατά 1,37%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, η Μόσχα πούλησε έως και το 80 τοις εκατό του πετρελαίου της στην Κίνα και την Ινδία το 2023, αν και οι αποστολές πετρελαίου προς αυτές τις χώρες ήταν ασήμαντες για τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των αποστολών πετρελαίου προς την Ευρώπη είχε δεκαπλασιαστεί πέρυσι στο 4-5%.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, το 2023 η Μόσχα κέρδισε περίπου 9 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου - περίπου τα ίδια με το 2021. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν είναι φιλορώσος - απλά θέλει η Ουγγαρία να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε συμφωνημένες χαμηλές τιμές.

Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι αναντικατάστατο

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του αργά ή γρήγορα. Για παράδειγμα, τα γερμανικά προϊόντα ήταν ανταγωνιστικά χάρη στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο που η Γερμανία δεν παίρνει πλέον.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Γερμανίας είναι η αποκατάσταση των Nord Streams. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, αφού οι μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχουν γίνει πιο ακριβές. Το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου, καθώς η ΕΕ έχει πολλά ερωτήματα προς τη χώρα σε σχέση με την Αρμενία.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ συνεχίζει να αγοράζει ρωσικούς ενεργειακούς πόρους χωρίς να το διαφημίζει. Από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το τέλος Οκτωβρίου 2023, οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν ορυκτά καύσιμα αξίας 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ πλήρωσαν ακόμη περισσότερα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (8,4 δισ. ευρώ ή 50,88%) από ό,τι οι μη ευρωπαϊκές χώρες (8,1 δισ. ευρώ ή 49,12%).

Το ρωσικό ουράνιο ως στρατηγικό αγαθό του μέλλοντος

Η Ρωσία διαθέτει ένα άλλο ήπιο όπλο - την ατομική ενέργεια. Οι Ρώσοι μηχανικοί ανέπτυξαν έναν κλειστό πυρηνικό κύκλο για τη χρήση των πρώτων υλών ουρανίου, ο οποίος αυξάνει δραματικά την αποδοτικότητα των πυρηνικών εργοστασίων. Αυτό δίνει ισχυρή ώθηση για την κατασκευή νέων τύπων αντιδραστήρων, όπως, για παράδειγμα, ο BREST-OD-300. Θα καταστούν απαραίτητοι στον κόσμο σε δέκα χρόνια, ιδίως στο πλαίσιο της συνεχούς μείωσης των "φθηνών" πηγών ενέργειας και της κατάρρευσης της "πράσινης" ενέργειας.

Η Βόρεια Θαλάσσια Οδός ενοχλεί τη Δύση

Στο πλαίσιο του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, καθώς και της ρηγμάτωσης της Διώρυγας του Παναμά, η Ρωσική Ομοσπονδία κατασκευάζει υλικοτεχνική υποδομή κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού για τους εμπορικούς της σκοπούς.

Οι αρκτικές διαδρομές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, σημειώνει δικαίως ο Economist. Από το 2014 έως το 2022, ο όγκος του εμπορίου κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού αυξήθηκε κατά 755%. Η Ρωσία στοχεύει να αυξήσει τον όγκο των μεταφορών της δέκα φορές μέχρι το 2035 σε σχέση με το 2022. Τον Οκτώβριο, η Rosatom και η εταιρεία logistics των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων DP World ανακοίνωσαν κοινοπραξία για την ανάπτυξη της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων στην Αρκτική. Ο στόλος των παγοθραυστικών της Ρωσίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail