Μετά τη νίκη στην Αβντέεβκα ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς όλες τις κατευθύνσεις

Freepen.gr - Η χειμερινή επίθεση του ρωσικού στρατού έχει ήδη φέρει μια μεγάλη νίκη - τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα ουκρανικά προπύργια στο Ντονμπάς, της βιομηχανικής πόλης Αβντίεβκα. Το Κίεβο παραδέχθηκε την ήττα του, σημειώνει το southfront.press.

Η διαταγή για υποχώρηση από την πόλη δεν ήταν μια προσπάθεια να σωθούν ζωές Ουκρανών στρατιωτών, αλλά μάλλον μια γραφειοκρατική μυθοπλασία. Στην πραγματικότητα, οι ουκρανικές μονάδες εγκατέλειπαν τις θέσεις τους, φεύγοντας μαζικά από την πόλη εδώ και αρκετές ημέρες.

Έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, η ουκρανική διοίκηση δεν ήταν σε θέση να οργανώσει μια ασφαλή υποχώρηση από τη σχεδόν περικυκλωμένη πόλη. Αυτή ήταν πιθανότατα η πρώτη φορά που συνέβη μια τόσο χαοτική και πανικόβλητη διαφυγή από ένα βαριά οχυρωμένο οχυρό του ουκρανικού στρατού.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκαθάρισης στο εργοστάσιο κοκ, όπου κρύβονταν οι μαχητές του πρώην Εθνικού Τάγματος Αζόφ. Από σήμερα, δεν έχει απομείνει ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος της επιχείρησης. Οι ρωσικές μονάδες μηχανικού αρχίζουν να αποναρκοθετούν την πόλη, η οποία είναι καλυμμένη με τα πτώματα των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών.

Η απώλεια της Avdiivka έθεσε σε κίνδυνο την ουκρανική άμυνα σε ολόκληρη την κατεύθυνση του Ντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δε διαθέτουν επαρκώς οχυρωμένες θέσεις σε νέες γραμμές άμυνας. Οι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο νέος αρχιστράτηγος, φοβούμενος την κατάρρευση του μετώπου, φέρεται να μεταφέρει εσπευσμένα εφεδρείες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων μονάδων που υπερασπίζονται την πρωτεύουσα Κίεβο.

Ωστόσο, αυτό δεν σταματά τη ρωσική προέλαση. Οι μάχες έχουν ήδη φτάσει στο Lastochkino. Το χωριό βρίσκεται ήδη στη γκρίζα ζώνη και, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι Ρώσοι είναι κοντά στο να πάρουν τον πλήρη έλεγχό του.

Οι ουκρανικές μονάδες συνεχίζουν να υποχωρούν προς τα δυτικά, όπου εξοπλίζουν εσπευσμένα μια νέα γραμμή άμυνας στην Ορλόβκα.

Εν μέσω της νίκης στην Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα, καταστρέφοντας τις ουκρανικές εφεδρείες με πλήγματα ακριβείας στα μετόπισθεν. Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να απλώσει τις δυνάμεις της κατά μήκος των γραμμών του μετώπου. Δεν μπορεί να συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές χωρίς να γνωρίζει την κατεύθυνση μιας νέας ρωσικής κύριας επίθεσης.

Τη δεύτερη ημέρα της επίθεσης στο μέτωπο της Ζαπορόζιε, ο ρωσικός στρατός είχε ήδη εξαπολύσει επίθεση στο Ραμποτίνο από τα νότια και δυτικά περίχωρα, έχοντας προηγουμένως επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου γύρω από το χωριό.

Στην περιοχή του Αρτεμόφσκ, η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκοπούν το Τσάσοφ Γιαρ, προετοιμάζοντας επίθεση. Μάχες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο μερικώς περικυκλωμένο Ιβάνοβο.

Στη νότια κατεύθυνση του Ντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στη Νοβομιχαϊλόβκα, ενώ στα βόρεια μέτωπα του Ντονμπάς, οι Ρώσοι πλησιάζουν το σημαντικό ουκρανικό οχυρό στο Τέρνι.

Έτσι, οποιοσδήποτε ελιγμός των ουκρανικών εφεδρειών μπορεί να οδηγήσει σε ρωσική επέλαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail