Χαρτογράφηση: Τα κράτη του παγκόσμιου Νότου χρεώνουν εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Γάζας

GlobalSouth states taking a lead in or supporting legal action against Israel - 2024Mapbox/OpenStreetMap null
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών ηγείται ή υποστηρίζει υποθέσεις σε διεθνή δικαστήρια, απομονώνοντας περαιτέρω το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Η πρόσφατη παραπομπή του Μεξικού και της Χιλής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ισραηλινής εκστρατείας (και των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου) είναι ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης υποστήριξης στον Παγκόσμιο Νότο για μια διεθνή νομική οδό κατά του συνεχιζόμενου πολέμου και της πολιορκίας της Γάζας.

hSarang Shidore ^ Dan M. Ford responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ερώτημα αν τα ισραηλινά στρατεύματα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε έναν συνεχιζόμενο και καταστροφικό πόλεμο έχει συναντήσει βαθιά αντίσταση και οργή στο Ισραήλ και μεταξύ των υποστηρικτών του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως ο βασικός υποστηρικτής του πολέμου του Ισραήλ, υπάρχουν και εδώ επιπτώσεις στη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ταχθεί ρητά υπέρ της υπόθεσης (ή "αίτησης") της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 για την ακόμη πιο σοβαρή κατηγορία της γενοκτονίας, ενώ άλλες το έχουν κάνει έμμεσα, στο πλαίσιο ψηφισμάτων που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) και τον Αραβικό Σύνδεσμο. 

Και τον Νοέμβριο, η Νότια Αφρική, η Βολιβία, το Μπαγκλαντές, οι Κομόρες και το Τζιμπουτί έκαναν τη δική τους παραπομπή στο ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει επίσης μια άλλη υπόθεση που παίρνει το δρόμο της στο ΔΔΔ για μια συμβουλευτική γνωμοδότηση "σχετικά με τις νομικές συνέπειες που απορρέουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ". Η υπόθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε μια τέτοια γνωμοδότηση και εγκρίθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Η Ινδονησία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ίδια η υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι θα μεταβεί στη Χάγη για να υποστηρίξει προφορικά την Παλαιστίνη στην υπόθεση αυτή.

Η χαρτογράφηση της αυξανόμενης προσφυγής σε διεθνή νομικά μέτρα από τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου κατά των ενεργειών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είναι αποκαλυπτική, υποδεικνύοντας πως ο χρόνος δεν φαίνεται να είναι με το μέρος του Ισραήλ όταν πρόκειται να κερδίσει φίλους σε αυτόν τον χώρο. Τα κράτη που είτε ηγούνται είτε υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Δυτικής Ασίας, της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και οι δράσεις που ξεκίνησαν από τη Νότια Αφρική, το Μεξικό και τη Χιλή, καθώς και η ευρεία υποστήριξη για το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου 2022, δείχνουν ότι το συναίσθημα αυτό εκτείνεται πολύ πέρα από τα κράτη με αραβική ή μουσουλμανική πλειοψηφία.

 

Αν συνυπολογίσουμε τους πληθυσμούς αυτών των κρατών, περίπου το 59% του Παγκόσμιου Νότου έχει πλέον ηγηθεί ή υποστηρίξει διεθνή νομική δράση κατά του Ισραήλ. Επιπλέον, όπως έδειξε η χαρτογράφησή μας για το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ της 12ης Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του Παγκόσμιου Νότου έχει υποστηρίξει επίσημα μια άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.


ΦΓ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail