Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμη "σημαντικό" αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία - ΔΝΤ

pixabay / 127071
Freepen.gr - Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των ασφαλίσεων και των ναυτιλιακών τιμών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε η Kristalina Georgieva, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στην Washington Post αυτή την εβδομάδα.

"Προσθέτει πίεση στις τιμές, αλλά όχι ακόμη σε σημείο που οι προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο να διορθωθούν προς τα πάνω", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι "προς το παρόν, αυτό έχει επιπτώσεις, αλλά όχι του μεγέθους που θα εκτροχίαζε σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας".

Σημείωσε πως τον Ιανουάριο του 2024, η κίνηση μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μιας κρίσιμης θαλάσσιας εμπορικής οδού που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, έπεσε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Georgieva, ο αντίκτυπος αυτής της πτώσης της κίνησης είναι πιο "τοπικός" και πιο σοβαρός για την Αίγυπτο, η οποία βασίζεται στα έσοδα από την κίνηση της πλωτής οδού και σήμερα χάνει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Παρόλα αυτά, η Georgieva προειδοποίησε ότι "εκπλήξεις" όπως η κρίση της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας "ζοφερές". Το ΔΝΤ επικαιροποίησε πρόσφατα ελαφρώς τις οικονομικές του προβλέψεις και αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% φέτος, αλλά, σύμφωνα με την Georgieva, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι "αδύναμο με βάση τα ιστορικά πρότυπα", αν συγκριθεί με τη μέση ανάπτυξη του 3,8% τη δεκαετία πριν από την πανδημία Covid-19.

"Είναι ένα μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ - εκπλήξεις αυτού του τύπου... σημαίνουν πως πρέπει να είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα επαναλαμβανόμενα σοκ", προειδοποίησε, προτείνοντας ότι οι δημοσιονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να δημιουργήσουν "αποθέματα" για να αντέξουν τις κρίσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail