pixabay / miezekieze |
Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Princeton διαπίστωσαν ότι οι λύκοι εκτίθενται σε πάνω από 11 millirem καρκινογόνου ακτινοβολίας καθημερινά για όλη τους τη ζωή. Συγκριτικά, μια τυπική ακτινογραφία θώρακα εκθέτει ολόκληρο το σώμα σε περίπου 1 έως 2 millirem.
Στις τρεις δεκαετίες μετά το ατύχημα, το Τσερνομπίλ παρέμεινε εγκαταλελειμμένο. Η τοπική άγρια ζωή, ωστόσο, ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της περιοχής. Η πυκνότητα του πληθυσμού των λύκων εντός της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, η οποία θεωρείται μη ασφαλής για ανθρώπινη κατοίκηση, εκτιμάται πως είναι επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα γύρω καταφύγια.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ραδιοκολάρα σε λύκους που περιπλανώνται στις ερημιές της ζώνης για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να κάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός των λύκων στην καρκινογόνο ακτινοβολία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο λόγος για τον οποίο τα ζώα ευδοκιμούν στη ραδιενεργό ζώνη είναι πως μέρος των γενετικών τους πληροφοριών είναι ανθεκτικό στον αυξημένο κίνδυνο της νόσου και το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται παρόμοιο με εκείνο των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα σώματα των σκύλων και των λύκων καταπολεμούν τον καρκίνο με τον ίδιο τρόπο όπως και το ανθρώπινο σώμα. Η έρευνα μπορεί να εντοπίσει προστατευτικές μεταλλάξεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες των ανθρώπων να επιβιώσουν από τον καρκίνο, πρόσθεσαν.