Kurt Cobb via Resource Insights - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ρούσβελτ επισκέφθηκε τον μονάρχη του βασιλείου, τον βασιλιά Ιμπν Σαούντ, στις αρχές του 1945 για να εδραιώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας το 1951. Η ιδέα ήταν να παρέχεται προστασία στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την πρόσβαση στο πετρέλαιο της χώρας.
Προχωρήστε γρήγορα στην προηγούμενη εβδομάδα. Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco να μην υπερβεί την τρέχουσα αποκαλούμενη Μέγιστη Βιώσιμη Ικανότητα παραγωγής πετρελαίου των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (mbpd). Με άλλα λόγια, να σταματήσει κάθε σχέδιο επέκτασης.
Ο γεωλόγος πετρελαίου και σύμβουλος Art Berman διέκοψε όλες τις εικασίες σχετικά με τον λόγο πίσω από αυτή την κίνηση, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Ενέργειας απλώς έδωσε εντολή στην Aramco να συμμορφωθεί με το νόμο.
Αυτή η τελευταία υπενθύμιση ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι πλέον ένα πλήρως ελεγχόμενο βενζινάδικο των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν δύσκολο για την αμερικανική κυβέρνηση να την απορροφήσει. Το 2008, ο τότε βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε πως ήθελε να εξοικονομήσει λίγο από το πετρέλαιο του βασιλείου για τις μελλοντικές γενιές, απηχώντας τον υπουργό Ενέργειας της χώρας που πρότεινε ότι 12,5 mbpd θα ήταν το όριο της Σαουδικής Αραβίας. Λίγοι άνθρωποι το πρόσεξαν τότε.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και το 2011, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προέβλεπε μόνο ως φανταστικούς αριθμούς παραγωγής πετρελαίου 15,4 mbpd για τη Σαουδική Αραβία το 2035, δεδομένων των περί του αντιθέτου διακηρύξεων του βασιλείου.
Ακόμη και με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής των ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία, το τι θα συμβεί με την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, λόγω του κυρίαρχου μεριδίου της Σαουδικής Αραβίας και στα δύο -11,3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο του 2023 (για το αργό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων μίσθωσης που είναι ο ορισμός του πετρελαίου) και 15,7% των εξαγωγών από το 2020. Οι αλλαγές στη σαουδαραβική παραγωγή μπορεί να έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια τιμή και προσφορά πετρελαίου.
Ένας λόγος πίσω από την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση αυξάνεται έξυπνα από τις αρχές της χιλιετίας. Ενώ το βασίλειο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα πετρελαϊκά προϊόντα για τα έσοδα από τις εξαγωγές, έχει επίσης έναν αυξανόμενο πληθυσμό που θα μπορούσε να γίνει ανήσυχος εάν οι μελλοντικές προμήθειες πετρελαίου μειωθούν λόγω των υπερφορτωμένων και εξαντλημένων κοιτασμάτων.
Το δίλημμα της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζουν πολλοί εξαγωγείς πετρελαίου, οι οποίοι ίσως θελήσουν να εξετάσουν αν η ρύθμιση της παραγωγής πετρελαίου στο φουλ μπορεί να προκαλέσει μείωση των ροών παραγωγής πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν λόγω εξάντλησης. Αυτοί οι εξαγωγείς σε πολλές περιπτώσεις έχουν επίσης αυξανόμενο πληθυσμό που θα απαιτήσει μεγαλύτερο μερίδιο πετρελαίου που περιορίζει τις εξαγωγές. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει μείωση των εξαγωγών, μερικές φορές με ταχείς ρυθμούς, σε πολλά πετρελαιοπαραγωγά έθνη. Ο γεωλόγος πετρελαίου του Ντάλας Τζέφρι Μπράουν περιέγραψε αυτό το πρόβλημα πριν από πολύ καιρό στο Μοντέλο Εξαγωγών Γης, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Πραγματικά, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως, παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς ασφάλειας και οικονομίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, η Σαουδική Αραβία θα περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου της τα επόμενα χρόνια και ίσως δεκαετίες. Το βασίλειο το έχει σηματοδοτήσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να κατανοήσει κανείς είναι γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος συνεχίζουν να εκπλήσσονται από τη διασταύρωση της γεωλογίας και της πολιτικής που καθοδηγεί το ενεργειακό μας μέλλον.