Η Κριμαία είναι ιστορικά ρωσική - Πολωνός πρόεδρος

AFP / Wojtek Radwanski
Freepen.gr - Η χερσόνησος της Κριμαίας ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας "για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας", δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να την καταλάβει.

Ο πρόεδρος έκανε τις παρατηρήσεις αυτές την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι Kanal Zero του YouTube. Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να καταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία - στόχος που έχει επανειλημμένα διακηρύξει το Κίεβο - ο Ντούντα είπε ότι του είναι δύσκολο να απαντήσει σε ένα τέτοιο ερώτημα, ιδίως δεδομένης της "ιδιαίτερης" ιστορίας της χερσονήσου.

"Δεν ξέρω αν [η Ουκρανία] θα ανακτήσει την Κριμαία, αλλά πιστεύω ότι θα ανακτήσει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ", δήλωσε, αναφερόμενος στις δύο δημοκρατίες που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014 και εντάχθηκαν στη Ρωσία μετά από δημοψηφίσματα στα τέλη του 2022. Η Κριμαία, ωστόσο, "είναι ένα ιδιαίτερο μέρος", μεταξύ άλλων και για "ιστορικούς λόγους", υποστήριξε ο Πολωνός πρόεδρος.

"Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξουμε ιστορικά, ήταν στα χέρια της Ρωσίας για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου", δήλωσε.

Οι αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις έτυχαν κακής υποδοχής τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουκρανία. Ο απεσταλμένος του Κιέβου στη χώρα, Βασίλι Ζβάριτς, βγήκε στο Χ (πρώην Twitter) για να επαναλάβει τους στόχους της Ουκρανίας να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που διεκδικεί.

"Η Κριμαία είναι Ουκρανία: είναι και θα παραμείνει", έγραψε. "Η κατάληψη της Κριμαίας είναι κοινό μας καθήκον και υποχρέωση απέναντι στον ελεύθερο κόσμο".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail