"Διαμάντι στον ουρανό": Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει νέο πύραυλο στο Ισραήλ

Η εκτόξευση από τη Χεζμπολάχ του ιρανικής κατασκευής πυραύλου Almas -που έχει κατασκευαστεί αντίστροφα από τον ισραηλινό ATGM, Spike- είναι μια σημαντική στρατιωτική εξέλιξη στο βόρειο πεδίο μάχης και μια τρομακτική έκπληξη για το Τελ Αβίβ.

Στις 25 Ιανουαρίου, το λιβανέζικο αντιστασιακό κίνημα Χεζμπολάχ οργάνωσε ένα τολμηρό χτύπημα κατά της στρατηγικής σημασίας ισραηλινής τοποθεσίας Τζαλ αλ-Αλάμ, χρησιμοποιώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα νέο πυραυλικό σύστημα που τράβηξε αμέσως την προσοχή των παρατηρητών πολέμου.

The Cradle's Military Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το τμήμα μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, ο ιρανικής κατασκευής πύραυλος Almas φάνηκε να ανεβαίνει πριν προσγειωθεί στον στόχο του με εξαιρετική ευκρίνεια - χάρη σε μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ίδιο το βλήμα - προκαλώντας ευρεία φημολογία σχετικά με αυτό το "ειδικό όπλο", τα χαρακτηριστικά του και τις δυνατότητές του.


"Βουτιά φωτιάς

Το Almas είναι ένα αντιαρματικό βλήμα εξοπλισμένο με μια χαρακτηριστική λειτουργία "επίθεσης κορυφής". Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα, όπως το αμερικανικό TOW, το ρωσικό Concourse ή το ρωσικό Kornet, τα οποία ακολουθούν ευθεία τροχιά προς τον στόχο, αυτό το όπλο ακολουθεί "έμμεση" πορεία. Λειτουργώντας σε τροχιά τόξου, ο πύραυλος ανεβαίνει σε συγκεκριμένο ύψος πριν κατέβει προς το στόχο του από ψηλά.

Γιατί η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω; Τα θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικά πάχη θωράκισης σε διαφορετικές πλευρές για την εξισορρόπηση του βάρους και τη διατήρηση της κινητικότητας. Συνήθως, η θωράκιση είναι πιο παχιά στο μπροστινό μέρος, λιγότερο στις πλευρές και ακόμη λιγότερο στο πίσω μέρος ή στην οροφή.

Για παράδειγμα, η μπροστινή θωράκιση ενός άρματος μπορεί να είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο παχιά από την πλευρική θωράκιση. Κατά συνέπεια, ένα βλήμα χρειάζεται μικρότερο, πιο στοχευμένο εκρηκτικό φορτίο για να διαπεράσει το άρμα, ειδικά από πάνω ή από μπροστά.

Η ιδέα των πυραύλων από πάνω προς τα κάτω δεν είναι καινούργια και οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν δει μια αύξηση στη χρήση τους. Στο δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ισραηλινοί αντιαρματικοί πύραυλοι Spike προκάλεσαν χάος στα αρμενικά οχήματα, συμπληρωμένοι από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που έριχναν βλήματα από ψηλά. Και τα δύο όπλα σπάνια απέτυχαν να σπάσουν τη θωράκιση των αρμενικών αρμάτων της σοβιετικής εποχής, (κυρίως των αρμάτων T-72E και B).


Hezbollah's Almas Missile

Drones και αντιαρματικά δυναμικά

Το πεδίο μάχης στην Ουκρανία, θα πρέπει να ειπωθεί, αποτέλεσε ένα ευρύτερο και πιο εκτεταμένο γεωγραφικά και χρονικά πεδίο για τον πειραματισμό με πολλούς διαφορετικούς τύπους αυτών των πυρομαχικών.

Καθώς η αεράμυνα ενισχύθηκε και από τις δύο πλευρές, τα μεγαλύτερα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Bayraktar και το αντίστοιχο ρωσικό Orion, παραγκωνίστηκαν υπέρ μικρότερων τετρακόπτερων. Αυτά τα ευκίνητα drones είτε ρίχνουν πυρομαχικά από τον αέρα είτε ενεργούν ως αποστολές αυτοκτονίας, στοχεύοντας τα άρματα στα πιο αδύναμα σημεία τους -δηλαδή στην οροφή, τις πλευρές ή το πίσω μέρος.

Αξιοσημείωτα αντιαρματικά όπλα, όπως το αμερικανικό Javelin ή το βρετανικό NLAW, αρχικά μετατόπισαν την ισορροπία, αλλά αργότερα υπέκυψαν σε συμβατικά δισδιάστατα αντιαρματικά όπλα, όπως το εμπνευσμένο από το Kornet Stugna.

Αρκετές χώρες διαθέτουν φορητά όπλα με δυνατότητες κορυφαίας επίθεσης, όπως το Red Arrow της Κίνας και το LMAT τύπου 1 της Ιαπωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διαθέτει μια σειρά τέτοιων όπλων, με το σύστημα Spike να ηγείται σε διάφορα μεγέθη και εμβέλειες.

Η διαφοροποίηση έγκειται στην ικανότητα του Spike όχι μόνο να χρησιμοποιεί τη λειτουργία "fire-and-forget" (F&F), όπου ο πύραυλος κατευθύνεται αυτόνομα με βάση την εικόνα του στόχου, αλλά και στην ημιαυτόματη καθοδήγησή του σε όλη τη γραμμή όρασης. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα εμφανίστηκε επίσης σε έναν πρόσφατο πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε από την αντίσταση του Λιβάνου σε δύο πλήγματα, αφήνοντας τους αναλυτές να κάνουν εικασίες για την ταυτότητα αυτού του προηγμένου όπλου.

Ιρανική μηχανική αριστεία

Τα τελευταία χρόνια, ο σύμμαχος της Χεζμπολάχ, το Ιράν, έχει επιτύχει αξιοσημείωτες προόδους σε διάφορους τομείς της στρατιωτικής τεχνολογίας, επιδεικνύοντας υπεροχή στους πυραύλους κρουζ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας. Μια αξιοσημείωτη προσθήκη σε αυτό το οπλοστάσιο που διαθέτει ένα κορυφαίο χαρακτηριστικό επίθεσης είναι ο πύραυλος Almas (Diamond), ο οποίος περιγράφεται ως κλώνος του Spike-MR.

Αρχικά παρουσιάστηκε σε ένα βίντεο του 2020, το Diamond έκανε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια σκηνή μαζί με το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης και αναγνώρισης Ababil-3, κερδίζοντας την προσοχή σε στρατιωτικές εκθέσεις. Αυτό που διακρίνει αυτό το όπλο είναι η ετοιμότητά του για εξαγωγή, όπως προκύπτει από τις εμφανίσεις του όχι μόνο σε ιρανικές στρατιωτικές επιδείξεις αλλά και σε εκθέσεις όπλων στο εξωτερικό.

Η οθόνη της συσκευής βαθμολόγησης του Almas ταιριάζει με την οθόνη που εμφανίστηκε σε εκείνη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, ενώ η θολή εικόνα της συσκευής στο δεύτερο βίντεο από το χτύπημα στη Νακούρα ταιριάζει με το σχήμα του ίδιου του όπλου, το οποίο είναι τοποθετημένο σε βάση με τρία πόδια.


Ένας παρόμοιος ιρανικός αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος, ο Sadid-365, ο οποίος διαφέρει από τον Almas σε διάφορες πτυχές, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο δοκιμών πέρυσι. Το δεύτερο βίντεο της ιστοσελίδας Naqoura αποκάλυψε μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του πυραύλου μετά την εκτόξευση, μεταβαίνοντας από ένα πλήρως καθοδηγούμενο σύστημα σε ένα πλαίσιο κλειδώματος, μια απόκλιση από τη μέθοδο σκόπευσης του Sadid.

Αυτός ο μηχανισμός κλειδώματος φάνηκε να απομνημονεύει την εικόνα του στόχου, προσαρμόζοντας την πορεία του με βάση το σχήμα του στόχου και όχι με βάση ένα μοναδικό σημείο και κατεύθυνση, όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση του Almas.

Παρά την ανοδική τροχιά του πυραύλου στο πρώτο βίντεο, ο αισθητήρας του πυραύλου παρέμεινε σταθεροποιημένος στο στόχο. Αυτή η φαινομενικά πολύπλοκη λειτουργία διευκολύνεται από τους πυραύλους με κίνηση από πάνω προς τα κάτω που χρησιμοποιούν έναν διαξονικό αναζητητή ή "gimbal", παρόμοιο με την αρχή του γυροσκοπίου που χρησιμοποιείται στη σταθεροποίηση των φωτογραφικών μηχανών για την κίνηση. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στον ερευνητή του πυραύλου να διατηρεί την εστίαση στο στόχο ενώ ο πύραυλος ανεβαίνει, κατευθύνοντας το κύτος προς το στόχο όταν φτάσει σε ένα ορισμένο ύψος.

Ταράζοντας το βόρειο μέτωπο

Υπάρχουν τρεις κύριες τακτικές επιπτώσεις για τη Χεζμπολάχ που θα χρησιμοποιήσει αυτό το νέο όπλο στο πεδίο της μάχης εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής:

Πρώτον, η στόχευση στα τρωτά σημεία του εχθρού: Η ικανότητα των Almas να πλήττουν τα ισραηλινά άρματα και οχήματα από ψηλά εκμεταλλεύεται την πιο αδύναμη γωνία της θωράκισής τους. Οι κλωβοί που είναι εγκατεστημένοι στα ισραηλινά άρματα μάχης μπορεί να προσφέρουν μικρή άμυνα απέναντι σε τέτοια πυρομαχικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί κυρίως για μικρότερες απειλές, όπως πυρομαχικά που ρίχνονται από τετρακόπτερα.

Δεύτερον, είναι η ήττα των δαπανηρών συστημάτων Trophy του Ισραήλ: Το ισραηλινό αμυντικό σύστημα, "Trophy" ή "Windbreaker", αποδεικνύεται αναποτελεσματικό έναντι βλημάτων που προέρχονται από ψηλά.

Τρίτον, περιπλέκει τις αναζητήσεις στόχων του Ισραήλ: Η εκτόξευση των πυραύλων πίσω από φυσικά εμπόδια, χωρίς άμεση οπτική επαφή, καθιστά σχεδόν αδύνατο για τις εχθρικές δυνάμεις να εντοπίσουν τους εκτοξευτές ή τις περιοχές εκτόξευσής τους. Αυτό ξεπερνά τον αγώνα του Ισραήλ με τους άμεσους πυραύλους όπως ο Kornet- ο Almas δημιουργεί νέες γωνίες και δυνατότητες που διαφεύγουν από τους παραδοσιακούς υπολογισμούς αναζήτησης, καθιστώντας τις παλιές τακτικές του πυροβολισμού και της απόκρυψης περιττές.

Οι επιπτώσεις της αποκάλυψης του πυραύλου Almas της Χεζμπολάχ δεν περιορίζονται μόνο στις επιπτώσεις του όπλου στο πεδίο της μάχης. Αυτή η τακτική "αποκάλυψη" θέτει επίσης τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια του Ισραήλ σε εγρήγορση σχετικά με τις πιθανές παγίδες μιας διευρυμένης σύγκρουσης με τον Λίβανο.

Το κόστος της σύγκρουσης για το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά εάν η αντίσταση υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο για να πλήξει τα στρατιωτικά οχήματα και τις συγκεντρώσεις του εχθρού. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όπλου, συμπεριλαμβανομένης της ενσύρματης καθοδήγησής του μέσω καλωδίου οπτικών ινών, καθιστούν αναποτελεσματικά τα παραδοσιακά αντίμετρα όπως η παρεμβολή.

Αν και η ύπαρξη του Almas δεν αλλάζει από μόνη της τη στρατηγική προοπτική των μαχών στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, συμπληρώνει τα αντιαρματικά όπλα δεύτερης γενιάς, όπως το Konkurs. Κάθε όπλο στο πεδίο της μάχης διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο και η ενσωμάτωσή τους με τους σκοπευτές και τους στρατηγικούς σχεδιαστές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβολή της θέλησης της Χεζμπολάχ στην κατοχική οντότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail