Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ανησυχητικές τάσεις στη βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ, με μείωση 0,2% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, που σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση. Σε ετήσια βάση, παρατηρείται σημαντική πτώση κατά 5,8%. Ειδικότερα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που αποτελεί κρίσιμο δείκτη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, παρουσίασε σημαντική μείωση 0,8% σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα.
Ο Ludovic Voet, ομοσπονδιακός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ερμηνεύει τα στοιχεία αυτά ως προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό. Η Judith Kirton-Darling, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της industriALL Europe, επικρίνει τις πολιτικές της ΕΕ, αποδίδοντας μέρος των προκλήσεων της βιομηχανίας στους αυστηρούς κανόνες για το χρέος. Υποστηρίζει μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική για την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.
Οι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Tobias Gehrke από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, χαρακτηρίζουν την αποβιομηχάνιση ως "σαφή και παρόντα κίνδυνο". Προκλήσεις όπως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η ανεπαρκής υποδομή και οι χαλαρές βιομηχανικές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο επιτείνουν τα ζητήματα αυτά. Ο Ben McWilliams, αναλυτής ενεργειακής πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. "Το μέλλον της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης θα καθοριστεί αντίθετα από την ικανότητά της να αναπτύξει νέες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και να δημιουργήσει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον για την καινοτομία και τις τεχνολογίες του αύριο", λέει.
Εν μέσω των βιομηχανικών προκλήσεων της Ευρώπης, ξεδιπλώνεται μια κρίση καθώς μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Wintershall Dea, η Siemens Mobility και η Volkswagen Bank, ζητούν αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση. Οι αξιώσεις αυτές απορρέουν από σημαντικές ζημίες που υπέστησαν στις ρωσικές δραστηριότητές τους, άμεση συνέπεια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Η προληπτική επιδίωξη αποζημίωσης της Wintershall Dea δημιουργεί προηγούμενο για άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιες αντιξοότητες. Η Siemens Mobility και η Volkswagen Bank, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση αποζημίωσης.
Τα αιτήματα αποζημίωσης υπογραμμίζουν την οικονομική πίεση που βιώνουν οι επιχειρήσεις αυτές λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οκτώ εταιρείες είχαν υποβάλει συνολικά 16 αιτήσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Αντανακλώντας τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές εταιρείες στην περιοχή, η Siemens και η Volkswagen έχουν παύσει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία.
Τόσο τα συνδικάτα όσο και οι εμπειρογνώμονες παροτρύνουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επανεξετάσουν τις πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανικής θέσης της ΕΕ. Αντί για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, υπάρχει μια συλλογική έκκληση για την ενεργό προώθηση ανθεκτικών βιομηχανιών και κοινωνικής συνοχής. Οι εμπειρογνώμονες της αγοράς ενέργειας εκφράζουν ανησυχίες για μια δυνητικά "μη αναστρέψιμη" παρακμή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Παρά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σηματοδοτεί ένα πιο αποδοτικό μέλλον, αλλά είναι μάλλον συνέπεια της εκτεταμένης αποβιομηχάνισης. Αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του 2022, ο αντίκτυπος στη βιομηχανική δραστηριότητα της Ευρώπης ήταν ελάχιστος.
Η βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα μια επισφαλή κατάσταση λόγω της έλλειψης επενδύσεων και της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτές οι συνεχιζόμενες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διαίρεση και απογοήτευση των ευρωπαίων εργαζομένων.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Aleksey Overchuk υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το βιοτικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ιστορικά εξαρτηθεί από την πρόσβαση σε προσιτές ρωσικές πηγές ενέργειας. Ο Overchuk τόνισε πως η ικανότητα της ΕΕ να διατηρήσει το συνηθισμένο βιοτικό της επίπεδο είναι στενά συνδεδεμένη με την ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Επισήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ και το υψηλό βιοτικό επίπεδο διατηρήθηκαν χάρη στη διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία. Ωστόσο, το τέλος της παγκοσμιοποίησης, η πολιτικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα "απογυμνώνουν την Ευρώπη από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που στήριξαν την ευημερία της", είπε.
Έδωσε έμφαση στη σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ από το 2022, αποδίδοντάς την στη μετατόπιση της βιομηχανίας σε περιοχές με χαμηλότερες τιμές ενέργειας και στη μείωση της γεωργικής παραγωγής. "Αυτή είναι η παρακμή της Ευρώπης, η οποία είναι πολύ καθαρά ορατή στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της EAEU [Ευρασιατική Οικονομική Ένωση]", είπε.
Ο Overchuk υποστήριξε πως η Μόσχα αναγνωρίζει την αδυναμία αποκατάστασης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ μεσοπρόθεσμα. "Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τους οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη και δεν ήταν η Ρωσία που άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις", είπε. "Όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο".
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ρωσία ανακατεύθυνε γρήγορα τις εμπορικές ροές προς τα νοτιοανατολικά, μια διαδικασία που ξεκίνησε ακόμη και πριν από τις δυτικές κυρώσεις. Ο Overchuk επεσήμανε τη σημαντική μείωση του μεριδίου της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας από το 2019. "Τα γεγονότα του 2022 απλώς επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία", κατέληξε ο Overchuk.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, προκειμένου να διαφυλάξει την οικονομία της και να διασφαλίσει τη συνέχιση της σταθερότητάς της. Η επιτακτική αυτή ανάγκη προκύπτει από τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του βιοτικού επιπέδου και του κινδύνου βιομηχανικής κατάρρευσης, εάν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.