pixabay / Alexas_Fotos |
Το μπλοκ διευρύνει τα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος ώστε να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα, τα είδη πολυτελείας και το ποδόσφαιρο
Το Russian Market είναι ένα έργο ενός οικονομικού μπλόγκερ, Ελβετού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή με έδρα τη Ζυρίχη. Ακολουθήστε τον στο X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέταξε μια προκαταρκτική συμφωνία που περιλαμβάνει ανώτατο όριο 10.000 ευρώ στις πληρωμές σε μετρητά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, επιδιώκει να προστατεύσει τους πολίτες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ από τις παράνομες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, η προτεινόμενη νομοθεσία εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και φόβους για κρατική επιτήρηση και κυβερνητικό έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες ξοδεύουν τα χρήματά τους, καθώς και για πιθανή κατάχρηση των νέων εξουσιών.
Οι νεοσύστατοι κανονισμοί θα επιβάλλουν το όριο πληρωμών σε μετρητά σε οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τραπεζών, των κτηματομεσιτικών γραφείων, των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, των καζίνο και των εμπόρων. Επιπλέον, οι εν λόγω οντότητες θα είναι υποχρεωμένες να επαληθεύουν την ταυτότητα των ατόμων που πραγματοποιούν πληρωμές σε μετρητά εντός του εύρους των 3.000 έως 10.000 ευρώ.
Ενώ οι χώρες μέλη έχουν την ευελιξία να καθορίζουν χαμηλότερα όρια για τις πληρωμές σε μετρητά, η ενδιάμεση συμφωνία εισάγει αυξημένη εστίαση στην παρακολούθηση των ατόμων υψηλού πλούτου, διάταξη για την οποία τάχθηκαν υπέρ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές).
Σε μια επέκταση του πεδίου εφαρμογής της εποπτείας, η ενδιάμεση συμφωνία περιλαμβάνει πλέον ένα σημαντικό τμήμα του τομέα των κρυπτονομισμάτων. Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης θα πρέπει να πιστοποιούν την ταυτότητα των πελατών για συναλλαγές που είναι ίσες ή υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
Από το 2029, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τους πράκτορες, οι οποίοι θα κατηγοριοποιηθούν ως υπόχρεες οντότητες. Η κατηγοριοποίηση αυτή επιβάλλει στις εν λόγω οντότητες να πιστοποιούν τις ταυτότητες των πελατών, να παρακολουθούν τις συναλλαγές και να αναφέρουν αμέσως τυχόν ύποπτες μεταφορές χρημάτων στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικών πληροφοριών των αντίστοιχων χωρών τους.
Η συμφωνία εξουσιοδοτεί τις χώρες μέλη να εξαιρούν ποδοσφαιρικούς συλλόγους και παράγοντες από τους εθνικούς τους καταλόγους, εάν διαπιστωθεί πως δεν συνιστούν κίνδυνο.
Οι εθνικές υπηρεσίες χρηματοοικονομικών πληροφοριών και άλλες αρμόδιες αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα μητρώα γης και περιουσίας. Οι αρχές αυτές θα εποπτεύουν επίσης τη μεταβίβαση της κυριότητας για συγκεκριμένα είδη πολυτελείας, θέτοντας κατώτατα όρια στα 250.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ για τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη.
Η επικείμενη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας έχει πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο, εκθέτοντας ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Οι αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη ολοκληρωτική παρακολούθηση, ιδίως με τις εξαιρέσεις για άτομα υψηλού προφίλ, προκαλούν ανησυχητικούς παραλληλισμούς με το "1984" του Όργουελ και εντείνουν τους φόβους για μια δυστοπική πραγματικότητα.
Έχει εκφραστεί σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των κανονισμών, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν πραγματικά το ξέπλυμα χρήματος και ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μια πιο περιεκτική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τον αναπτυσσόμενο τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Αντιθέτως, ορισμένοι ερμηνεύουν το ανώτατο όριο πληρωμών σε μετρητά της ΕΕ ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών της σύγχρονης οικονομίας. Αναγνωρίζουν τα εξελισσόμενα χρηματοπιστωτικά τοπία και την ψηφιοποίηση των ροών μετρητών, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης επιρροής των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που καταδικάζουν τα μέτρα αυτά ως υπερβολικό κρατικό έλεγχο. Ο συνεχιζόμενος διάλογος αντανακλά μια πολωμένη οπτική για τις ενέργειες της ΕΕ, συμπυκνώνοντας τις ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση εξουσίας και την ανάγκη προσαρμογής των μεθόδων πληρωμής στις σύγχρονες ανάγκες. Η συζήτηση αυτή υπογραμμίζει τη δαιδαλώδη δυναμική μεταξύ των χρηματοοικονομικών κανονισμών, της επιτήρησης και των ατομικών ελευθεριών στην ψηφιακή εποχή.