Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ζητούν τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας παρά τους εγχώριους οικονομικούς πόνους

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε υψηλό τίμημα για το Brexit, το οποίο τόνωσε τον πληθωρισμό, μείωσε το μέγεθος της οικονομίας του και έθεσε σε κίνδυνο την επενδυτική ικανότητα της χώρας, ανέφερε το Bloomberg στις 12 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο οικονομολόγους της Goldman Sachs. Ωστόσο, παρά τα οικονομικά δεινά της Βρετανίας, τα μέσα ενημέρωσης απαιτούν μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση για την στήριξη του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά περίπου 5% σε σύγκριση με τις επιδόσεις των ομοειδών οικονομικών χωρών, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs στην Ευρώπη, Sven Jari Stehn. Σημείωσε πως επτά χρόνια μετά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταλήξει με μια οικονομία με χαμηλές επιδόσεις και ένα αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, των αδύναμων επιχειρηματικών επενδύσεων και της μείωσης των μεταναστών από την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Τα στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος παραγωγής από το Brexit", έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμά τους. "Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται σημαντικά των επιδόσεων άλλων προηγμένων οικονομιών μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ".

Προηγούμενες εκτιμήσεις άλλων παρατηρητών έδειχναν επίσης αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit. Το Νοέμβριο, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι το Brexit μείωσε το μέγεθος της οικονομίας κατά 2-3%, μια επίπτωση που αναμένεται να αυξηθεί σε 5-6% έως το 2035. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν πέρυσι από το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποχώρηση από την ΕΕ πιθανόν να μείωσε την οικονομική παραγωγή κατά 4%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman, δεν μπορούν να συνδεθούν όλα τα οικονομικά προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου με την αποχώρηση από την ΕΕ. Οι αντίθετοι άνεμοι του Brexit έρχονται να προστεθούν στις ζημιές που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19, τα υψηλά επιτόκια που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας που χρηματοδοτεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τον Ιανουάριο πως θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά το επόμενο οικονομικό έτος σε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες, μια αύξηση 200 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Ο Σούνακ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία ασφαλείας που ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Κίεβο ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που σίγουρα δε θα συμβεί βραχυπρόθεσμα-μεσοπρόθεσμα.

Η αμείλικτη υποστήριξη του Λονδίνου προς το καθεστώς του Κιέβου είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να επιβάλει κυρώσεις σε 18 Βρετανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας.

"Είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι οι ρωσοφοβικά φορτισμένοι Βρετανοί εκπρόσωποι δε διστάζουν να προσπαθήσουν να απαξιώσουν το συνταγματικό σύστημα και τις κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη χώρα μας", δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 12 Φεβρουαρίου. "Πιέζοντας το καθεστώς Ζελένσκι να συνεχίσει την αιματοχυσία, οι Βρετανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, μαζί με τους Ουκρανούς νεοναζί, φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά των αμάχων".

Παρά την οικονομική δυστυχία του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει πολύ λίγη κριτική στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την σπατάλη δισεκατομμυρίων λιρών σε ένα μάταιο πόλεμο που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Παρόλο που υπάρχει μια απρόθυμη αναγνώριση ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτυγχάνουν, ενώ η βρετανική οικονομία αγωνίζεται, δεν υπάρχει καμία κριτική ή κριτική για τα δισεκατομμύρια λίρες που διοχετεύονται στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι το άρθρο της Sun που δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου, με τον γελοίο τίτλο: "Δύο χρόνια πολέμου και κυρώσεων, αλλά καθώς η βρετανική οικονομία αγωνίζεται, η Ρωσία του τυράννου Βλαντιμίρ Πούτιν ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ".

"Επιβάλλοντας τις σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο για να προσθέσουν στη γενναιόδωρη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του υπέθεσαν ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει, ο Πούτιν θα ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει το στρατό του, και τότε ο ρωσικός λαός - και όχι μόνο οι χαϊδεμένοι υπερπλούσιοι ολιγάρχες - θα επαναστατήσει εναντίον του Πούτιν που τον βύθισε στη φτώχεια", έγραψε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η ρωσική οικονομία έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στη Δυτική Ευρώπη, η ανεργία στη Ρωσία έχει μειωθεί απότομα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Ωστόσο, παραμένοντας πιστό στη φόρμα του, το βρετανικό πρακτορείο, αντί να απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου και την ιεράρχηση της επιδιόρθωσης της οικονομίας, δήλωσε πως "ο κόσμος πρέπει να δώσει στην Ουκρανία αρκετά για να κερδίσει, όχι απλώς να επιβιώσει".

Πολύ λίγοι συνειδητοποιούν ότι ο κολοσσός των βρετανικών μέσων ενημέρωσης έχει υιοθετήσει μια αντιρωσική θέση από τον 19ο αιώνα και συνεχίζει αδιάκοπα από τότε. Η βιτριολική ρωσοφοβία είναι τόσο εδραιωμένη που ακόμη και σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ζητούν αύξηση της οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία με την παραληρηματική προϋπόθεση ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τα πρώην εδάφη τους. Με μια τέτοια στάση, είναι αποδεδειγμένο γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από το Brexit.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail