Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
"Ποτέ δεν είχαμε αρκετά βλήματα διαμετρήματος 122 χιλιοστών... τα παίρνουμε κατευθείαν από το εργοστάσιο", δήλωσε στο POLITICO ένας Ουκρανός στρατιώτης που μάχεται στο μέτωπο της Avdeyevka.
"Κατά μέσο όρο, ρίχνουμε 15 βολές την ημέρα. Αλλά υπήρχαν μέρες που κάναμε περισσότερες από 100 βολές ή δεν κάναμε καθόλου. Τώρα οι εχθροπραξίες εντάθηκαν προς την κατεύθυνσή μας, αλλά έχουμε τόσο λίγα βλήματα όσο είχαμε και πριν", αναγνώρισε ο στρατιώτης.
Οι ειδήσεις για την έλλειψη ορισμένων πυρομαχικών μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων δεν είναι καινούργιες. Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, αποδέχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ότι υπάρχει "πείνα για οβίδες" στις ένοπλες δυνάμεις του.
Παρόλο που η Ουκρανία αυξάνει την εγχώρια παραγωγή οβίδων για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την "πείνα", αρνούμενη να αποκαλύψει τους αριθμούς που κατασκευάζει, η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ξένες προμήθειες, γεγονός που αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει αυτά που υποσχέθηκε, ενώ η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει μπλοκάρει στο Κογκρέσο εδώ και μήνες.
"Η διακοπή έχει πραγματικό αντίκτυπο στα στρατεύματα που είναι χωμένα σε χαρακώματα στη νότια και ανατολική Ουκρανία", σημειώνει η αμερικανική ειδησεογραφική πύλη.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να λαμβάνει ελάχιστα πυρομαχικά από το εξωτερικό, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση παρόλο που η χώρα προσπαθεί να αυξήσει την τοπική παραγωγή βλημάτων.
Ο ίδιος ο Ουμέροφ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία "υπερτερεί κατά πολύ" της Ουκρανίας σε καθημερινά πλήγματα πυροβολικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι ρίχνουν 5-10 φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού από τους Ουκρανούς.
"Σήμερα έχουμε έναν πόλεμο τέτοιας κλίμακας που όλη η ικανότητα του ελεύθερου κόσμου δεν επαρκεί για να υποστηρίξει την κατανάλωσή μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς βοήθεια", δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας της Ουκρανίας Oleksandr Kamyshin.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η κατάσταση έλλειψης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει σε άμυνα σε όλο το μέτωπο "μετά την απογοητευτική αντεπίθεση του καλοκαιριού".
Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική χρηματοδότηση για την Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Φεβρουαρίου συμφώνησε για την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόλο που το πακέτο βοήθειας - περίπου τα δύο τρίτα δάνεια και το ένα τρίτο επιχορηγήσεις - υποτίθεται πως δεν προορίζεται για την καταπολέμηση της Ρωσίας, αλλά για την στήριξη της οικονομίας και την πληρωμή της ανοικοδόμησης, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει ξεχωριστό σχέδιο για τη χρηματοδότηση όπλων και πυρομαχικών, ενώ ταυτόχρονα, πληρώνοντας για τις οικονομικές ανάγκες της, επιτρέπει στην Ουκρανία να συγκεντρώσει μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής της οικονομίας στην πολεμική προσπάθεια.
Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες δέχονται πολλές επικρίσεις. Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, και τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που βγάζουν μάτι θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αντί για την άκρως διεφθαρμένη Ουκρανία. Με το να πετάνε οι Βρυξέλλες αλόγιστα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα από αλλού για να τροφοδοτήσει τον αγώνα του κατά της Ρωσίας, όπως η παραγωγή των οβίδων για τις οποίες "πεινάει", αντί για την ανοικοδόμηση της χώρας, και με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ υποστηρίζει έμμεσα την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Για το λόγο αυτό, το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας έχει καταδικαστεί σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο επικεφαλής του δεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάραλντ Βίλιμσκι, χαρακτήρισε την απόφαση "κακά νέα για τους φορολογούμενους της Ευρώπης".
"Η ΕΕ δεν έχει καμία στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται στο να τροφοδοτούν μόνιμα την Ουκρανία με δισεκατομμύρια, παρόλο που τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα στην ίδια την ΕΕ και στα κράτη μέλη", δήλωσε. "Η Ουκρανία έχει από καιρό μετατραπεί σε ένα απύθμενο οικονομικό λάκκο".
Ο Βιλίμσκι επισήμανε επίσης πως αν και ορισμένα κεφάλαια παρέχονται ως δάνεια, κανείς δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα τα αποπληρώσει.
Στις ανησυχίες του ευρωβουλευτή προσχώρησε και ο Γάλλος βουλευτής Τιερί Μαριάνι, ο οποίος εξέφρασε το παράπονο πως το πακέτο βοήθειας θα κοστίσει στους Γάλλους φορολογούμενους 8 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για χρήματα "που οι αγρότες μας θα ονειρεύονταν".
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται αποκλείοντας δρόμους και απορρίπτοντας κοπριά και απόβλητα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια σε όλη την ήπειρο. Οι αγρότες απαιτούν την αναγνώριση της σημασίας του επαγγέλματός τους και καταγγέλλουν τις κυβερνητικές αγροτικές πολιτικές που, σύμφωνα με τους ίδιους, τους καθιστούν μη ανταγωνιστικούς στην αγορά.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παραμερίζουν τις ανησυχίες τους για να στηρίξουν αντ' αυτού την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, η οποία είναι προφανώς μάταιη, αφού ακόμη και με την τεράστια δυτική υποστήριξη, η χώρα έχει ξεμείνει από ανθρώπινο δυναμικό και όπλα. Ο Vilimsky περιέγραψε την Ουκρανία ως "απύθμενο οικονομικό λάκκο"- μάλλον, η χώρα είναι μια μαύρη τρύπα για κάθε οικονομική, στρατιωτική και άλλη βοήθεια.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr