Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης επιστρέφει στη Γερμανία

Μήπως η Γερμανία βαδίζει προς ένα σύγχρονο δράμα της Βαϊμάρης, φλερτάροντας με το χάος της ακυβερνησίας; Το σκηνικό είναι έτοιμο, καθώς τους τελευταίους μήνες ένα καστ νέων πολιτικών παικτών έρχεται στο προσκήνιο.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για όσους δε γνωρίζουν, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που γεννήθηκε από τις στάχτες της ήττας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γνώρισε μια τραγική μοίρα. Ταπεινωμένη από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και ακρωτηριασμένη από τον υπερπληθωρισμό, η Γερμανία αντιμετώπισε την οικονομική απόγνωση και τον πολιτικό κατακερματισμό. Ένα πολυκομματικό κοινοβούλιο, που εξέθρεψε την αστάθεια και τον εξτρεμισμό, έγινε πεδίο μάχης για τους κομμουνιστές και τους Ναζί που θεωρούσαν τη δημοκρατία αναποτελεσματική. Ο αυταρχικός απόηχος επέμενε, καλλιεργώντας τη λαχτάρα για συγκεντρωτική τάξη, ενώ η νεοσύστατη κυβέρνηση αγωνιζόταν εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης. Το ίδιο το ελαττωματικό σύνταγμα, σε μια τέλεια καταιγίδα ιστορικών βαρών, οικονομικών δυσχερειών, πολιτικής αστάθειας και κοινωνικών διαιρέσεων, άνοιξε το δρόμο για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών. Οι ολοκληρωτικές υποσχέσεις του Ναζιστικού Κόμματος βρήκαν πρόσφορο έδαφος, σβήνοντας την εύθραυστη φλόγα της δημοκρατίας το 1933.

Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, στο Ράιχσταγκ εκπροσωπήθηκαν πάνω από 40 διαφορετικά κόμματα- σήμερα, η σύγχρονη Γερμανία βιώνει μια ανάλογη αύξηση των εγγραφών στα κόμματα. Ενώ η πλειοψηφία κλίνει προς το λαϊκισμό, αυτή η ποικιλόμορφη ομάδα περιλαμβάνει κόμματα τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, με ένα να στοχεύει ειδικά στους Γερμανούς με μουσουλμανικό-μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Στη Δεξιά, ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρώην επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού, κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Μακροχρόνιο μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, ο Maaßen αντιμετώπισε την απώλεια της θέσης του το 2018 λόγω της αντιληπτής υποβάθμισης της δεξιάς βίας στο Κέμνιτς. Προηγουμένως περιθωριοποιημένος εντός του CDU, ο ίδιος, μαζί με την Ένωση Αξιών (WerteUnion), ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου συντηρητικού-φιλελεύθερου κόμματος που θα συμμετάσχει στις γερμανικές εκλογές.

Η Ένωση Αξιών (WerteUnion), αρχικά μια αποσχισθείσα παράταξη εντός του CDU που αντιτάχθηκε στην αριστερή στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ, εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο πολιτικό κίνημα. Όχι μόνο τοποθετείται ως δυνητική εναλλακτική λύση στο AfD, μια αυτοαποκαλούμενη εναλλακτική λύση στα καθιερωμένα κόμματα, αλλά επιδεικνύει επίσης προθυμία συνεργασίας με το AfD, αδιαφορώντας για το "τείχος προστασίας" που έχει αποκηρύξει το CDU ενάντια σε μια τέτοια συνεργασία.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι ένα δεξιό λαϊκιστικό πολιτικό κόμμα στη Γερμανία, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 και έκτοτε έχει γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ. Η πλατφόρμα του AfD βασίζεται στην αντίθεση στη μετανάστευση, το Ισλάμ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δημοτικότητά του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, το κόμμα κέρδισε το 12,6% των ψήφων, από 4,7% στις εκλογές του 2013. Το AfD συγκεντρώνει σήμερα δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 13% και αναμένεται να τα πάει καλά στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη δημοτικότητα του AfD, η αριστερή πτέρυγα φαίνεται να ανησυχεί ότι το κόμμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της χώρας στις φιλελεύθερες αξίες.

Η τάση διάσπασης επεκτείνεται πέρα από το συντηρητικό κόμμα. Στο πολιτικό χάσμα της Γερμανίας έρχεται να προστεθεί και η Sahra Wagenknecht. Ήταν στο σκληρά αριστερό Die Linke, αλλά έφυγε για να ιδρύσει ένα νέο αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα, το Bündnis Sahra Wagenknecht. Το κόμμα αυτό λαμβάνει περίπου 14% υποστήριξη στις πρώτες δημοσκοπήσεις, προσελκύοντας ορισμένους ψηφοφόρους που συμπαθούν επίσης το AfD. Μαζί, αυτή η αριστεροδεξιά αντιπολίτευση θα μπορούσε να λάβει πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Πέρυσι, το Die Linke (Η Αριστερά) γνώρισε την αποχώρηση του εξέχοντος μέλους του, της Sahra Wagenknecht, προς ένα νέο κόμμα που πήρε το όνομά της. Ο νέος αυτός πολιτικός φορέας έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη δημοτικότητα της αριστερής φλογερής γυναίκας. Η απήχηση της Wagenknecht, ιδίως στους Ανατολικογερμανούς, προέρχεται από το μείγμα νοσταλγίας για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και το κράτος πρόνοιας, σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις για μια πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική και τον τερματισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

Πράγματι, αναλύοντας τις ομιλίες της, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ουσιαστικές διαφορές από το AfD. Τόσο η Wagenknecht όσο και η Maaßen προσπαθούν να παρουσιαστούν ως ηπιότερες εκδοχές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ρίχνοντας τα δίχτυα τους στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Αυτή η δημογραφική ομάδα διευρύνεται, τροφοδοτούμενη από την ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια με τον υφιστάμενο συνασπισμό φωτεινών σηματοδοτών που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Ενώ δεν επίκεινται ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, εκτός από τις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το καλοκαίρι, τα δύο αναδυόμενα κόμματα έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να εξασφαλίσουν έδρες σε τρεις επερχόμενες εκλογές στα κρατίδια το φθινόπωρο.

Επιπλέον, ένας απροσδόκητος νεοεισερχόμενος έχει ενταχθεί στη σκηνή: ένα πρόσφατα ιδρυμένο κόμμα με την ονομασία Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (DAVA), το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει υποστήριξη στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το κόμμα αυτό περιγράφεται από το μέσο ενημέρωσης Bild ως προέκταση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με επικεφαλής άτομα που συνδέονται στενά με υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διάφορα ισλαμιστικά κινήματα, το κόμμα επιδιώκει να απευθυνθεί στα 3,2 εκατομμύρια Γερμανούς με τουρκική καταγωγή. Αν και δεν έχει ακόμη εμφανιστεί σε δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα πιθανό σενάριο όπου το επερχόμενο κοινοβούλιο της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη που συμπαθούν ανοιχτά την ισλαμιστική ιδεολογία, ενώ εκπροσωπούν επίσημα τη Γερμανία στις Βρυξέλλες.

Η ίδρυση της DAVA έρχεται στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ερντογάν σχετικά με την παρατεταμένη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε με επίσημη αίτηση το 1987. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ του AKP και της DAVA, τοποθετώντας την τελευταία ως πολιτική δύναμη στη Γερμανία που ευθυγραμμίζεται με το κόμμα του προέδρου Ερντογάν.

Ενώ ο σημερινός διάλογος στερείται συναισθημάτων που θυμίζουν την ιστορική περίοδο όπου οι κομμουνιστές και οι εθνικοσοσιαλιστές ζητούσαν το τέλος της δημοκρατίας, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι τέτοια συναισθήματα ετοιμάζονται στον ορίζοντα.

Παρ' όλα αυτά, η γερμανική δημοκρατία δεν είναι ένα τέλεια διαμορφωμένο μπουκέτο, αλλά μάλλον ένα εργαστήριο που αντηχεί από σφυροκόπημα, συγκόλληση και θόρυβο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάποιος πρέπει να βγαίνει μπροστά με μια σκούπα για να συμμαζέψει τον χώρο. Αυτό το κύμα νέων κομμάτων αντανακλά την προθυμία του γερμανικού λαού να εντοπίσει μια τέτοια φιγούρα και να αντιμετωπίσει το εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail