Οι Δυτικοί φοβούνται περισσότερο τους μετανάστες και το ριζοσπαστικό Ισλάμ παρά τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια για την οποία είχε προειδοποιηθεί το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δεν είναι ο μόνος με αυτή τη σκέψη, ωστόσο, με μια νέα δημοσκόπηση να διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Δυτικοί φοβούνται περισσότερο τους παράνομους μετανάστες και το ριζοσπαστικό Ισλάμ αντί για τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Για τον Τραμπ Τζούνιορ, μόνο ένας "αρκετά ηλίθιος" άνθρωπος θα μπορούσε να δεχθεί τον ισχυρισμό του αμερικανικού Κογκρέσου. "Η προπαγάνδα του βαθέος κράτους του εγχειριδίου!", πρόσθεσε.

"Πιστεύει κανείς πραγματικά πως υπάρχει μια σοβαρή ρωσική απειλή που διαρρέει ως δια μαγείας περίπου 30 δευτερόλεπτα αφότου ο πρόεδρος του Κογκρέσου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει τη χρηματοδότηση άλλων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία;", διερωτήθηκε ο Τραμπ Τζούνιορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε προηγουμένως προειδοποιήσει όλα τα μέλη του Κογκρέσου για μια "σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας" και κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ώστε να επιτραπούν ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Σύμφωνα με πηγές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η "απειλή" φέρεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη ρωσικών όπλων για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα για χρήση εναντίον δορυφόρων.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ και ο αντιπρόεδρος Μάρκο Ρούμπιο ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η επιτροπή τους "παρακολουθεί αυστηρά το θέμα αυτό από την αρχή" και "συζητούν την κατάλληλη απάντηση με τη διοίκηση".

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ενδεχόμενη αποκάλυψη πηγών και μεθόδων που μπορεί να είναι κλειδιά για τη διατήρηση μιας σειράς επιλογών για δράση των ΗΠΑ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρόλο που ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή, ο Τζιμ Χάιμς από το Κονέκτικατ, ανέφερε σε δήλωσή του πως ενώ η διαβαθμισμένη απειλή είναι "σημαντική", "δεν αποτελεί αιτία πανικού", ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον λέγοντας πως "δεν υπάρχει ανάγκη για δημόσια ανησυχία", αυτός ακριβώς είναι ο στόχος που προσπαθεί να επιτύχει η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων - η ευρεία ρωσοφοβία και ο φόβος.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό, δεδομένου πως όλο και περισσότεροι Δυτικοί απορρίπτουν το αφήγημα περί απειλής από τη Ρωσία που σκαρφίζονται οι Δυτικοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης.

Μια έρευνα από το Munich Security Index 2024 διαπίστωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν μικρότερη απειλή για τη Δύση από τη μαζική μετανάστευση και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
 
Αν και η Ρωσία αποτελούσε την κορυφαία απειλή για τις χώρες της G7 το 2023, οι περισσότεροι από αυτούς τους αντιλαμβανόμενους κινδύνους έχουν εξασθενίσει, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2023, με τη συμμετοχή 12.000 ατόμων στις χώρες της G7 και στη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Μόνο οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα κορυφαίο κίνδυνο φέτος, ενώ η απειλή του Ισλάμ, της μαζικής μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής και του οργανωμένου εγκλήματος παρουσίασε σημαντική αύξηση, ιδίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

"Η Ρωσία, η οποία είχε αξιολογηθεί ως η πιο σοβαρή απειλή για τη Γερμανία πέρυσι, έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες και είναι πλέον η έβδομη πιο σοβαρή απειλή", αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι μόνη της, καθώς κατά μέσο όρο στην ομάδα χωρών G7, η λεγόμενη απειλή που συνιστά η Ρωσία έχει πέσει στην τέταρτη θέση συνολικά το 2024, μια τεράστια πτώση από τότε που η ευρασιατική χώρα αναφερόταν ως η κορυφαία ανησυχία σε έρευνες που διεξήχθησαν στα τέλη του 2022 για τον Δείκτη Ασφαλείας του Μονάχου 2023.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα προβληματικά επειδή το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή και αμερικανική χρηματοδότηση, ιδίως καθώς η δέσμευση των τελευταίων στην πολεμική προσπάθεια αμφιταλαντεύεται λόγω της συνεχιζόμενης αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο και της αυξανόμενης δημοτικότητας του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ, παρόλο που η ΕΕ συμφώνησε σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το καθεστώς του Κιέβου την 1η Φεβρουαρίου, αυτό είναι εντελώς ανεπαρκές, καθώς οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας αυξάνονται συνεχώς.
 
Η έκθεση Munich Security Index 2024 υποστήριξε με γελοίο τρόπο πως η επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε δυνητικά "να σημάνει το τέλος της αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών κρατών". Μάλλον πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια να διατηρηθεί η ενότητα πίσω από τη λεγόμενη ρωσική απειλή, μια απειλή που οι Δυτικοί απορρίπτουν πλέον, καθώς πλήττονται άμεσα από την παράνομη μετανάστευση και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ μοιράζεται μια παρόμοια θέση με τον πατέρα του, πως κάποιος θα πρέπει να είναι "αρκετά ηλίθιος" για να πιστέψει στην "προπαγάνδα του βαθέος κράτους του εγχειριδίου" σχετικά με τη ρωσική απειλή. Παρόλο που οι περισσότεροι Δυτικοί απορρίπτουν ήδη τη ρωσική απειλή, όσο πιο ισχυρές φωνές προβάλλουν αυτό το συναίσθημα, όπως ο Trump Jr, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η απαίτηση να τερματιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, μια απαίτηση που σίγουρα θα δυναμώνει όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail