Η συμφωνία Τουρκίας-Αλβανίας για τα μέσα ενημέρωσης εγείρει ανησυχίες για την προπαγάνδα του Ερντογάν

Την Τρίτη υπεγράφη συμφωνία για τα "μέσα ενημέρωσης και τις επικοινωνίες" μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας κατά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Τουρκία. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τα μέσα ενημέρωσης, που υπεγράφη από τον Άλφρεντ Πέζα, επικεφαλής της αλβανικής δημόσιας τηλεόρασης (RTSH), και τον Ζαχίντ Σομπάτσι, επικεφαλής της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης (TRT), έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προειδοποιούν ότι αυτή η νέα συμφωνία συνεργασίας στα μέσα ενημέρωσης μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την τουρκική κυβερνητική προπαγάνδα στο αλβανικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης. Οι επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και τη διάδοση πληροφοριών στην Αλβανία δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, αλλά οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι χρήζει προσεκτικής παρατήρησης και ανάλυσης τους επόμενους μήνες.

"Το πρωτόκολλο αυτό αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα δικαιώματα μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων δωρεάν ή έναντι αμοιβής για ορισμένη περίοδο αδειοδότησης ή θα ανταλλάσσουν προγράμματα δωρεάν", αναφέρει το RTSH σε δελτίο Τύπου.

"Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα ... [επίσης] συμμετέχουν, αμοιβαία και ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά φεστιβάλ, διαγωνισμούς και πολιτιστικές παραστάσεις στις χώρες του άλλου", προστίθεται.

Ο Abdullah Sencer Gozubenli, ειδικός σε θέματα βαλκανικής πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Abo Akademi της Φινλανδίας, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας για τα μέσα ενημέρωσης μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή της προπαγάνδας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία μέσω της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης TRT.

"Το έχουμε ξαναδεί αυτό στα Σκόπια, όταν ένα τηλεοπτικό κανάλι, το MRT 4, μετέδιδε εκπομπές της TRT, ειδικά ειδήσεις για την παγκόσμια πολιτική. Αυτό επέτρεψε στους [εθνικά] Τούρκους των Σκοπίων να δουν τον κόσμο μέσα από τους φακούς της πολιτικής ισλαμιστικής ιδεολογίας του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει μια άμεση εξαγωγή πολιτικής ιδεολογίας", δήλωσε ο Gozubenli.

"Και οι δύο δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, ειδικά το TRT της Τουρκίας, δεν είναι συνηθισμένοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί. Αντίθετα, είναι τα εργαλεία προπαγάνδας των [δύο] κυβερνήσεων", δήλωσε ο Gozubenli.

Επισημαίνει τις επικρίσεις που αντιμετωπίζει το RTSH της Αλβανίας, ιδίως όσον αφορά τον διορισμό του επικεφαλής του, Alfred Peza, και τα ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητά του.

Η έκθεση του ΟΑΣΕ/ODHIR σχετικά με τις τοπικές εκλογές της Αλβανίας το 2019 έθεσε τέτοιες ανησυχίες. "Το RTSH παραμένει εν μέρει εξαρτημένο από την κρατική χρηματοδότηση. Η εξάρτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πολιτικοποίηση της διοίκησης του RTSH εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αμεροληψία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα", ανέφερε η έκθεση.

" Το TRT είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας που χρησιμοποιείται από ένα ισλαμιστικό καθεστώς [υπό την ηγεσία του Ερντογάν] στο οποίο οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης υποφέρουν πολύ", δήλωσε ο Gozubenli.

Το TRT, ένα κομβικό εργαλείο για την 22χρονη διακυβέρνηση του Ερντογάν στην Τουρκία, κατέχει σημασία τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, εκπέμποντας σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βοσνιακών/κροατικών/σερβικών, αλβανικών, μακεδονικών και βουλγαρικών. Το 2022, το TRT διεύρυνε την εμβέλειά του με το TRT Balkan, εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων σε περιφερειακές γλώσσες και στα αγγλικά.

Πριν από τη συμφωνία με την Αλβανία, η Τουρκία είχε υπογράψει παρόμοια συμφωνία με τη Σερβία το 2022.

"Το καταστατικό της RTSH ορίζει ... ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της RTSH και τις σχέσεις της RTSH με τρίτους εντός και εκτός της χώρας", σημείωσε ο Bino. "Δεν είναι σαφές εάν η εν λόγω συμφωνία συνεργασίας έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της RTSH", δήλωσε ο Bino στο BIRN.

Συμφώνησε σχετικά με τον κίνδυνο "ενίσχυσης της προπαγάνδας ή της στρατηγικής επικοινωνίας για πολιτικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς ξένων παραγόντων, όπως η Τουρκία".

"Το κλειδί είναι τι είδους παραγωγές θα σταλούν στην Αλβανία και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες ότι θα είναι προγράμματα με πολιτικά κίνητρα. Οι κοινωνίες στα Βαλκάνια, ιδίως οι μουσουλμάνοι, πολώνονται ως υπέρ ή κατά του Ερντογάν και σε αυτή την κατάσταση ένας σημαντικός ερντογανικός μηχανισμός μπαίνει στο παιχνίδι", υπογράμμισε ο Gozubenli.

Στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου 2023 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), η Αλβανία εξασφάλισε την 96η θέση, ενώ η Τουρκία τοποθετήθηκε στην 165η θέση.

"Ο αυταρχισμός κερδίζει έδαφος στην Τουρκία, αμφισβητώντας τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Χρησιμοποιούνται όλα τα δυνατά μέσα για την υπονόμευση των επικριτών", δήλωσε η RSF.

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ αποκάλυψε έλλειψη προόδου όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση ανέφερε ότι "καμία πρόοδος" δεν είχε σημειωθεί σε αυτή την κρίσιμη πτυχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail