Ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθώς Αμερικανός γιατρός λέει ότι ο Μπάιντεν εμφανίζει σαφή σημάδια άνοιας

Σε συνέντευξή του στο Fox News στις 10 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός γιατρός Marty Makary δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden βιώνει "γνωστική έκπτωση μπροστά στα μάτια μας". Η αποκάλυψή του έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου τρεις αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων διαπίστωσαν πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάδισμα 4 ή 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπάιντεν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Μάκαρι, καθηγητής και χειρουργός στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ένα από τα πιο φημισμένα ιατρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό μερικές φορές να μπερδεύονται οι λέξεις και να γίνονται λάθη στην ομιλία, αλλά πως στην περίπτωση του Μπάιντεν υπάρχει "σημαντική εξέλιξη".

"Επομένως, δεν είναι διακριτικό", είπε. "Σε αυτό το σημείο, δεν είναι πραγματικά μια ιατρική διάγνωση όσο είναι προφανές ακόμη και σε έναν δικηγόρο που ουσιαστικά έκανε τη διάγνωση σε αυτή την έκθεση για άνοια που σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι, αυτή είναι η ανησυχία. Έχετε γνωστική παρακμή μπροστά στα μάτια μας. Είναι πολύ προφανές το πώς αποδίδει σήμερα σε σχέση, ας πούμε, με πέντε χρόνια πριν, και είναι πραγματικά λυπηρό".

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο δικηγόρος Robert Hur δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την υπόθεση της ακατάλληλης αποθήκευσης εμπιστευτικών εγγράφων από τον Μπάιντεν. Ο Hur, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαδικασίας της έρευνας, αποφάνθηκε ότι ο Biden δεν θυμόταν τις ημερομηνίες και, ως εκ τούτου, ήταν μπερδεμένος σχετικά με τις λεπτομέρειες, γι' αυτό και φύλαξε ακατάλληλα τα έγγραφα. Ο Hur περιέγραψε τον Αμερικανό πρόεδρο "ως έναν συμπαθή, καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη". Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην κινήσει ποινική διαδικασία κατά του Μπάιντεν.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Ρόνι Τζάκσον, προσωπικός γιατρός των πρώην προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως ο Μπάιντεν θα πρέπει να περάσει από μια σειρά εξετάσεων ψυχικής υγείας πριν θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Fox News, ο παρουσιαστής τόνισε την ίδια ανησυχία. Με βάση τη δήλωση ότι η παρακμή του Μπάιντεν είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία πέντε χρόνια, ο δημοσιογράφος διερωτήθηκε πώς θα είναι τα επόμενα πέντε χρόνια του Μπάιντεν.

Με μια τέτοια δυναμική, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει μια ξαφνική σταθεροποίηση και πρόκειται για μια προφανή "ηλικιακή άνοια", προειδοποίησε ο Makary.

"Αν αυτός ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας, ο κόσμος δεν θα αγόραζε τις μετοχές. Ένα διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα παρενέβαινε και οι άνθρωποι ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη πορεία άλλων τεσσάρων ετών", συνέχισε.

"Το να βρίσκεται κάποιος με διακεκριμένη καριέρα σε οποιονδήποτε κλάδο, πόσο μάλλον στην κυβερνητική υπηρεσία, σε δημόσιο είδος επίδειξης σε αυτή την πολιτεία - δεν πρόκειται να βελτιωθεί, και γι' αυτόν και μόνο τον λόγο, θα μπορούσα να προτείνω σε κάποιον, ξέρετε, να το μεταβιβάσει σε κάποιον άλλο, διότι αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να πέσει κανείς μετά από μια μακρά καριέρα", είπε ο γιατρός και πρόσθεσε: "Είναι σίγουρα ταπεινωτικό".

Οι δηλώσεις του Makary έρχονται μετά από δημοσκόπηση του NBC News, σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι μισοί εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί, ανησυχούν για την ψυχική και σωματική υγεία του Μπάιντεν, ενώ το 76% των Αμερικανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές ή μέτριες ανησυχίες πως ο Μπάιντεν μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες ψυχικές και σωματικές ικανότητες που απαιτούνται για να επιτύχει σε μια δεύτερη θητεία. Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους είχαν ανησυχίες για τη σωματική και ψυχική υγεία του Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Ο Chris LaCivita, στρατηγικός σύμβουλος στην ομάδα του Τραμπ, δήλωσε στους New York Times ότι η έκθεση του Hurt είναι "καταδικαστική και καθοριστική", κάτι που έγινε φανερό μόνο όταν ο Μπάιντεν στις 8 Φεβρουαρίου δήλωσε: "Η μνήμη μου είναι μια χαρά", αλλά αμέσως μετά αναφέρθηκε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ως πρόεδρο του Μεξικού, ενώ είχαν προηγηθεί γκάφες που αφορούσαν τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Παρά την προφανή γνωστική παρακμή και την αντιδημοτικότητα του Μπάιντεν, δεν αντιμετωπίζει κανέναν ανταγωνισμό για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ ο Τραμπ έχει κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών σε όλα τα επίπεδα εκτός από την επισημότητα. Η αναμέτρηση του Μπάιντεν και του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου θα είναι η πρώτη εκλογική ρεβάνς μετά από σχεδόν 70 χρόνια, και παρόλο που ο τελευταίος έχασε το 2020, η προεδρία του Μπάιντεν έχει καθοριστεί από τον υψηλό πληθωρισμό, τα ανεξέλεγκτα σύνορα με το Μεξικό και την καταστροφή που ήταν ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας μέσω του πληρεξουσίου της Ουκρανίας.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις των CNN/SSRS, Reuters/Ipsos και NBC News έδωσαν στον Τραμπ προβάδισμα 4 ή 5 μονάδων έναντι του Μπάιντεν μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε μια υποθετική γενική εκλογή. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πως έχει το χειρότερο ποσοστό αποδοχής σε αυτό το σημείο για οποιονδήποτε εκλεγμένο πρόεδρο στην πρώτη του θητεία.

Ο δημοσκόπος των Δημοκρατικών Jeff Horwitt της Hart Research Associates δήλωσε σχετικά με την έρευνα του NBC: "Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο δύσκολο σύνολο αριθμών πριν από μια επανεκλογή".

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι αυτές οι τρεις δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την αποκάλυψη του Makary. Δεδομένου πως η γνωστική έκπτωση του Μπάιντεν είναι πολύ εμφανής, θα επιδεινωθεί προοδευτικά όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και έτσι θα ενισχύσει μόνο τη δημοτικότητα του Τραμπ. 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail