nato.int |
"Οποιαδήποτε απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών μελών, ενώ μεμονωμένες αποφάσεις μεμονωμένων χωρών δεν απαιτούν τέτοια ομόφωνη υποστήριξη", εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.
Ωστόσο, προς το παρόν, αποκλείει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, λέγοντας: "Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν πρωτοφανή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το κάνουμε αυτό από το 2014 και το ενισχύσαμε μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για στρατεύματα μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας".
Τα σχόλιά του σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων σηματοδοτούν πως ορισμένα δυτικά έθνη μπορεί να οδεύουν προς μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Γάλλοι στρατιώτες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, αν και όχι υπό την επίσημη σημαία του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να φτάσει σε μια δυνητικά νέα και πολύ πιο επικίνδυνη φάση.
Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων σε επίπεδο Συμμαχίας, επισήμανε επίσης πως "πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο".
"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει φυσικά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και έχουμε το δικαίωμα να την υποστηρίξουμε στην υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος", συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.
Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, δεν παρέχει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα, αλλά παρέχει άλλες μορφές βοήθειας, όπως φάρμακα, στολές και χειμερινό εξοπλισμό. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της συμμαχίας στέλνουν επίσης όπλα και πυρομαχικά σε διμερή βάση ή σε ομάδες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
"Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το σημείο για την επίσημη αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος", δήλωσε ο Μακρόν, αν και δεν είπε ποιες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Κυριακή ότι το Κίεβο δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους του για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
Ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έσπευσαν να διαψεύσουν πως τα έθνη τους θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι "δε θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ".
Σε συνάντηση την Τρίτη, οι πρωθυπουργοί της Ομάδας Βίζεγκραντ, που αποτελείται από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, απέκλεισαν επίσης την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.