Ποια χώρα της ΕΕ επωφελείται από το ρωσικό φυσικό αέριο

pixabay / stevepb
Freepen.gr - Η Αυστρία έγινε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, καθώς οι σταθερές προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου της επέτρεψαν να πουλήσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση εισήγαγε, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αυστρία, η οποία καλύπτει περίπου το 80% της εγχώριας κατανάλωσής της με καύσιμα από την πληγείσα από τις κυρώσεις χώρα, αύξησε στην πραγματικότητα τις αγορές της.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την Αυστρία έφτασαν πέρυσι στα προ της σύγκρουσης επίπεδα, καθώς αγόρασε σχεδόν διπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου από αυτή που χρειαζόταν η οικονομία της, ανέφερε το πρακτορείο. Οι αυξημένες αποστολές επέτρεψαν στους εμπόρους να πουλήσουν περισσότερες από 90 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί αναδεικνύουν τον "άνισο αντίκτυπο" της ενεργειακής κρίσης, η οποία, από τη μία πλευρά, ανάγκασε τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από την άλλη βοήθησε τις αυστριακές κρατικές εταιρείες OMV και Verbund να επωφεληθούν από τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει το Bloomberg.

Το 2023, οι εταιρείες πούλησαν περισσότερη ενέργεια στους γείτονες της Αυστρίας για πρώτη φορά από το 2003, σύμφωνα με την κρατική ρυθμιστική αρχή για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% στις 21,62 τεραβατώρες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25% στις 21,55 τεραβατώρες, αποκάλυψε η ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με την OMV, η ρωσική Gazprom προμήθευε όλους τους συμφωνηθέντες όγκους φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail