Οι τιμές του κακάο εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

pixabay / 5671698
Freepen.gr - Η τιμή των κόκκων κακάο έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των χαμηλών συγκομιδών που προκλήθηκαν από ξηρασίες στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο αναφοράς για παράδοση τον Μάρτιο στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν για λίγο τα 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, προτού χαλαρώσουν αργότερα και διαμορφωθούν γύρω στα 5.880 δολάρια ανά τόνο, που εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πάνω από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 5.379 δολαρίων που είχε σημειωθεί το 1977. Οι τιμές του κακάο έχουν περίπου διπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εκτίναξη στις κακές σοδειές στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, τις χώρες που από κοινού είναι υπεύθυνες για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων κόκκων κακάο. Και οι δύο χώρες παλεύουν εδώ και μήνες με ακραίες καιρικές μεταβολές και ασθένειες των λοβών του κακάο.

Οι αποστολές κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού μειώθηκαν κατά 39% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, σε 1,04 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ανέφερε το Euronews. Οι εξαγωγές από την Γκάνα επίσης έπεσαν κατά περίπου 35% στους 341.000 μετρικούς τόνους κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Μια δημοσκόπηση του Reuters για το κακάο την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε ότι το παγκόσμιο έλλειμμα των κόκκων κακάο θα φθάσει τους 375.000 τόνους κατά την τρέχουσα γεωργική περίοδο.

Αναλυτές του κλάδου σημειώνουν πως το κόστος των φασολιών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της απειλής που συνιστά για την παγκόσμια προσφορά το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκάλεσε ξηρασία στη Δυτική Αφρική κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.

Οι κατασκευαστές σοκολάτας προειδοποιούν ότι η αύξηση του κόστους των κόκκων κακάο μπορεί να τους αναγκάσει να μετακυλήσουν τις αλλαγές στους καταναλωτές. Σε μια κλήση για τα κέρδη την Πέμπτη, η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού γίγαντα των ζαχαρωδών Hershey, Michele Buck, δήλωσε ότι αναμένει "ιστορικές τιμές κακάο" που θα περιορίσουν την αύξηση των κερδών το 2024 και θα μεταφραστούν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

"Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης", δήλωσε η Buck.

Η εταιρεία Mondelez, ιδιοκτήτρια της καραμελοβιομηχανίας Cadbury, προειδοποίησε επίσης τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τις τιμές ως "έσχατη λύση" για τη διαχείριση του κόστους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κακάο, Πολ Ντέιβις, προειδοποίησε πως η παγκόσμια αγορά κακάο είναι πιθανό να παραμείνει σφιχτή για άλλους 18 μήνες έως τρία χρόνια.

"Έχουμε αντίθετους ανέμους παντού αυτήν την στιγμή. Πολύ ακριβά λιπάσματα, δύσκολες συνθήκες για τους αγρότες, δύσκολες συνθήκες για τους καταναλωτές... Βρισκόμαστε σε μια πολύ σφιχτή ισορροπία. Δεν υπάρχει ιππικό που θα έρθει να μας σώσει", δήλωσε, όπως αναφέρει το Business Insider.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail