Ο πρέσβης των ΗΠΑ απογοητεύτηκε από την Ουγγαρία για την οικοδόμηση δεσμών ασφαλείας με την Κίνα

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Wang Xiaohong συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη στις 19 Φεβρουαρίου και προσέφερε υποστήριξη σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα αποτελέσουν "ένα νέο αποκορύφωμα των διμερών σχέσεων" σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διεθνικών εγκλημάτων. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις δηλώσεις του Xiaohong, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τους αυξανόμενους κινεζο-ουγγρικούς δεσμούς.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η δέσμευση θα ενισχύσει την ικανότητα ασφάλειας και επιβολής του νόμου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, ανέφερε ο Κινέζος υπουργός σύμφωνα με το Reuters. Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ και υπέγραψε συμφωνίες για τη συνεργασία σε θέματα επιβολής του νόμου και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για "κοινές περιπολίες", ανέφερε το πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας της Κίνας έρχονται καθώς η Ουγγαρία έχει προσπαθήσει να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της από τις δυτικές χώρες την τελευταία δεκαετία υπό τον Όρμπαν.

Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία φιλοξενεί σήμερα τη μεγαλύτερη εφοδιαστική και βιομηχανική βάση της Huawei εκτός Κίνας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ΕΕ. Η Βουδαπέστη θα υποδεχθεί επίσης σύντομα την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, καθιστώντας την πρώτη μονάδα της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Παρόλο που η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με το ευρωπαϊκό μπλοκ λόγω της αντίθεσής της στην οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ουγγαρία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στην αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Η αυξανόμενη συγγένεια της κεντροευρωπαϊκής χώρας με το Πεκίνο έχει ήδη θέσει ένα εμπόδιο στο συλλογικό μέτωπο της ΕΕ, υπογράμμισε το Reuters, προσθέτοντας ότι το σύμφωνο ασφαλείας με την Ουγγαρία αποτελεί διπλωματική νίκη της Κίνας στην ΕΕ σε μια εποχή που το μπλοκ αξιολογεί τους δεσμούς του με τον ασιατικό γίγαντα σε όλους τους τομείς.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν εξέφρασε νωρίτερα αυτό το μήνα τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τους "ασυνήθιστους" δεσμούς της Βουδαπέστης με το Πεκίνο. Υπενθυμίζεται πως ο Πρέσμαν δεν είναι αρεστός στον Όρμπαν, ιδίως αφού προέβη σε κατηγορίες ότι η Ουγγαρία είναι εκτεθειμένη σε "διαβρωτικούς κινδύνους διαφθοράς", αφού ο Ούγγρος ηγέτης "επιδίωξε με ενθουσιασμό μια σχέση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Κίνα. Η Ουγγαρία κάνει δουλειές με την Κίνα και πρέπει να κάνει δουλειές με την Κίνα ... Όλοι κάνουν δουλειές με την Κίνα, δεν είναι αυτό το θέμα", δήλωσε ο Pressman στο Politico. "Το θέμα είναι η αδιαφάνεια της σχέσης - η χρήση κρατικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας ταξινόμησης, για να καταστεί η σχέση πιο αδιαφανής αντί για πιο διαφανής".

Ο Pressman δήλωσε, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας, ότι η Ουγγαρία και η Κίνα μοιράζονται μια "πολιτική σχέση που είναι ασυνήθιστη μεταξύ των συμμάχων" και πως "ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Κίνα είναι διαφορετικός από τους άλλους, και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο εστιάζουμε στη συνομιλία μας με τους Ούγγρους, προσπαθώντας να διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται και οι οποίοι είναι καλά τεκμηριωμένοι... γίνονται επίσης κατανοητοί εδώ".

Ο διπλωμάτης που διόρισε ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης την Ουγγαρία επειδή είναι ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που προσχώρησε στην πρωτοβουλία Belt and Road, το μόνο κράτος μέλος που δεν προσχώρησε στην πρωτοβουλία Clean Network της κυβέρνησης Τραμπ και επειδή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της Huawei εκτός Κίνας.

Από την κατακεραύνωση της Ουγγαρίας από τον Πρέσμαν -αυτή τη φορά- και την πραγματική πηγή απογοήτευσης των ΗΠΑ λείπει η αδιάλλακτη αντίθεση του Όρμπαν στις αυτοκαταστροφικές πολιτικές της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία. Ο Pressman σίγουρα δεν έχει ντραπεί στις επικρίσεις του κατά του Orbán, κατηγορώντας μάλιστα τον Ούγγρο ηγέτη τον Δεκέμβριο του 2023 σε μια συγκέντρωση επιχειρηματικών ηγετών στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πως αγκαλιάζει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

"[Η Ουγγαρία] βασίζεται στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά αισθάνεται άνετα να αγνοεί τα συμφέροντα των ίδιων αυτών συμμάχων και της συμμαχίας μας, ακόμη και σε περίοδο πολέμου στην Ευρώπη. Αυτή η περιφρόνηση είναι εμφανής όταν ο πρωθυπουργός αγκαλιάζει τον Πούτιν, όταν η κυβέρνησή του απειλεί να καθυστερήσει την κρίσιμα αναγκαία βοήθεια προς τον γείτονά της, την Ουκρανία, ενώ Ουκρανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται από εγκληματίες πολέμου".

Με τον Pressman να χρησιμοποιεί πομπώδη γλώσσα που απέχει πολύ από την αλήθεια, ενώ παράλληλα απορρίπτει την ανησυχία της Βουδαπέστης για την ευημερία της ουγγρικής μειονότητας της Ουκρανίας, η οποία διώκεται από το καθεστώς του Κιέβου, και την οικονομική αυτοκτονία που διαπράττει η Ευρώπη για χάρη των αναποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο Orbán κάνει πρωτοφανείς κινήσεις για να αναζητήσει πέρα από το ΝΑΤΟ την ασφάλεια.

Αυτό όμως που εξέπληξε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου του Pressman, ήταν το γεγονός ότι η Βουδαπέστη επιδιώκει μια σχέση ασφαλείας με την Κίνα. Βλέποντας πως η Κίνα έχει τερματίσει τον ασφυκτικό έλεγχο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, έχει πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να επεκτείνει τον στρατό της. Ουσιαστικά, η Κίνα θα είναι και η μεγαλύτερη απειλή των ΗΠΑ για την επιβολή ηγεμονίας όχι μόνο στην Ασία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, και παρόλο που η Ουγγαρία είναι απλώς ένας μικρός οικονομικός και στρατιωτικός παίκτης, η πρωτοφανής ενέργεια του Όρμπαν προκαλεί φόβο στην Ουάσιγκτον, καθώς έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μεγαλύτερα ρήγματα στο ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail