Η υπέρβαση του Ρουβίκωνα στην Υεμένη θα αποκαλύψει την αδυναμία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου;

Εκτός από τη συζήτηση της τελευταίας κλιμάκωσης στην Υεμένη, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στην πόλη-λιμάνι Al-Hudaydah της Υεμένης και στη Σαναά, δημοσιεύω τη σημερινή στρογγυλή τράπεζα πληροφοριών με τον Ray McGovern και τον δικαστή Napolitano, καθώς και τη συνομιλία μου με την Ania K.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Θυμάμαι το αφεντικό μου στην Κρατική Αντιτρομοκρατική - τον συνταξιούχο συνταγματάρχη του USMC Dick Gannon - να λέει: "Δεν μπορείς να διορθώσεις την ηλιθιότητα". Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη είναι απολύτως ηλίθιες και είναι πιθανό να πυροδοτήσουν ένα σπιράλ βίας που θα αφήσει Αμερικανούς και Βρετανούς νεκρούς. Τα καλωδιακά δελτία ειδήσεων λατρεύουν απόλυτα αυτή την ιστορία. Μπορούν να δείξουν βίντεο με F-18 να κάνουν ζουμ από το κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου και εικόνες από βραστά σύννεφα μαύρου καπνού που κινδυνεύουν πάνω από τις πόλεις της Σαναά και της Αλ Χουντάιντα (βλ. παραπάνω).

Αλλά τι επιτυγχάνει αυτό; Από στρατιωτική άποψη είναι απίθανο οι βομβαρδισμοί αυτοί να κατέστρεψαν ή να προκάλεσαν ζημιές σε αποθήκες ρουκετών/τρανικών/πυραύλων των Χούτι. Γιατί; Επειδή ο Antony Blinken ενημέρωσε τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ιορδανίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας για το σχέδιο των ΗΠΑ να πλήξουν την Υεμένη. Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι τουλάχιστον ένα ανώτερο άτομο που γνώριζε, έδωσε αυτές τις πληροφορίες στους ανθρώπους στην Υεμένη; Το βάζω στο 100%.

Και λοιπόν; Αυτό έδωσε χρόνο στην Υεμένη να διασκορπίσει τα περιουσιακά της στοιχεία ή να τα κρύψει σε ασφαλή τοποθεσία. Αναρωτιέμαι αν ο Σαίξπηρ είχε στο μυαλό του τον Τζο Μπάιντεν όταν έγραψε αυτή την παρατήρηση στον Μάκβεθ:

Η ζωή δεν είναι παρά μια κινούμενη σκιά, ένας φτωχός παίκτης, που καμαρώνει και παίζει την ώρα του στην σκηνή, και μετά δεν ακούγεται πια: είναι μια ιστορία που λέει ένας ηλίθιος, γεμάτη ήχους και οργή, που δε σημαίνει τίποτα".

Αυτός ο βομβαρδισμός είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε ουσιαστική υποβάθμιση των δυνατοτήτων των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Υεμένης, αλλά θα συσπειρώσει μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αραβικού και μουσουλμανικού δρόμου στο πλευρό των Χούτι. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο οι Χούτι, οι οποίοι μέχρι τώρα στόχευαν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, να επεκτείνουν τους στόχους τους και να συμπεριλάβουν πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να παραμείνουν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην Ερυθρά Θάλασσα προτού αποπλεύσουν για κάποιο λιμάνι, όπως το Ντουμπάι, όπου τα αντιτορπιλικά μπορούν να αναπληρώσουν τους άδειους σωλήνες πυραύλων VLS.

Νομίζω επίσης πως είναι πιθανό να δεχθούν επιθέσεις πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να στοχοποιηθούν εμπορικές επιχειρήσεις που θεωρούνται αμερικανικές ή βρετανικές. Ο Nabil Khoury, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Υεμένη, εμφανίστηκε στο Al Jazeera και παρατήρησε: "Οι επιθέσεις στην Υεμένη είναι μια "αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας". Σημείωσε επίσης ότι ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών:

τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά στόχων των Χούτι στην Υεμένη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έγινε ουσιαστικά "άμεσος συμμετέχων στον πόλεμο στη Γάζα", δήλωσε ο Khoury στο Al Jazeera.

"Η κατάσταση μπορεί μόνο να χειροτερέψει από εδώ και πέρα", είπε. "Νομίζω ότι πρόκειται για σοβαρό λάθος. Νομίζω πως θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των Χούθις... Αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία πιστεύουν πως αυτό θα φιμώσει τους Χούθις, νομίζω πως έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους".

Συμφωνώ με τον κ. Khoury. Το να χτυπήσουμε την Υεμένη στη μύτη δεν είναι ένα χτύπημα νοκ άουτ. Επιπλέον, οι Χούτι έχουν 9 χρόνια πολεμικής εμπειρίας στο ενεργητικό τους. Δε φοβούνται να πολεμήσουν την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο από τα σχετικά ασφαλή όρια της Υεμένης. Έχετε το νου σας στην USCENTCOM - το στρατιωτικό στοιχείο των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Η CENTCOM διεξάγει κανονικά τακτικές ασκήσεις για τις δικές της δυνάμεις και με τις δυνάμεις φιλικών κρατών. Εάν εκτελεστούν οι ασκήσεις που είναι σήμερα στο ημερολόγιο, τότε αυτό είναι ένα μήνυμα ότι ο διοικητής της CENTCOM δεν αναμένει μεγάλες επιπτώσεις από αυτά τα χτυπήματα. Ωστόσο, εάν η CENTCOM προχωρήσει στην ακύρωση των ασκήσεων τότε αυτό σηματοδοτεί πως ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται για μια εκτεταμένη σύγκρουση. Και αυτό εγείρει ένα πιο σοβαρό και σημαντικό ερώτημα - πώς θα διατηρήσουν οι ΗΠΑ τις ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις όταν ήδη εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων;

Όταν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ξεμείνουν από πυραύλους και βόμβες - και θα ξεμείνουν αν η Υεμένη είναι σε θέση να εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για δύο εβδομάδες χωρίς διακοπή - οι αμερικανικές και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να αποσυρθούν για να επανεξοπλιστούν. Αυτό θα εκληφθεί στην Υεμένη και σε άλλα συμπαθή έθνη ως υποχώρηση. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Υεμένης. Ποια θα είναι η επόμενη επιδρομή τους;

Υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον νομικό ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα της εντολής του Μπάιντεν να διατάξει αυτό το χτύπημα. Δεν εμπίπτει στην Εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος (ή αλλιώς AUMF) που εκδόθηκε το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος χαρακτήρισε τους Χούτι ως τρομοκρατική ομάδα, κάτι που θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως εμπίπτει στο πλαίσιο της AUMF του 2001, ο Τζο Μπάιντεν αποχαρακτήρισε τους Χούτι. Επομένως, βάσει ποιας νομικής εξουσιοδότησης ο Μπάιντεν διέπραξε και πράξη πολέμου κατά της Υεμένης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου; Υπάρχουν αρκετά μέλη του ίδιου του κόμματος του Προέδρου που ξεσηκώνονται γι' αυτό απόψε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail