Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις βάσεις στην ανατολική Συρία και να στραφούν στην Κίνα

Οι διαρροές έχουν αρχίσει και αυτό είναι σχεδόν πάντα ένας πολύ καλός δείκτης για μια επικείμενη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε μια δεκαετή στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία. Ξεκίνησε το 2014 ως μια φαινομενική αποστολή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων για να βρουν, να διορθώσουν και να τελειώσουν το ISIS (αυτό είναι στρατιωτική γλώσσα για τη δολοφονία των "τρομοκρατών"), αλλά εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση υποστήριξης των ανταρτών για να βοηθήσουν τους Κούρδους στις μάχες τους εναντίον της Συρίας και της Τουρκίας. Ω, ναι. Παραλίγο να το ξεχάσω. Η κύρια αποστολή του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού ήταν να προστατεύσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Conoco σε κουρδικό έδαφος. Όλα γίνονται για το πετρέλαιο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή στον ορίζοντα.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από τους στρατιωτικούς εργολάβους των ΗΠΑ που απασχολούνται ως influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο OSINTdefender, δημοσίευσε σήμερα τα εξής:

Αυτό συνέπεσε με ένα άρθρο της Foreign Policy από τον Charles Lister, ο οποίος ανεμίζει μανιωδώς τη συνεχιζόμενη απειλή του ISIS (είναι σαν τα ζόμπι, δεν μπορούμε να τους εξαλείψουμε) σε μια απελπισμένη έκκληση να παραμείνουν στη θέση τους στη Συρία. Σημειώνει ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ έχει αλλάξει τον υπολογισμό της Μέσης Ανατολής:

    δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει τις στρατιωτικές της προτεραιότητες στην περιοχή.

    Ωστόσο, θα πρέπει να προκαλεί σημαντική ανησυχία το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Παρόλο που δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για αποχώρηση, τέσσερις πηγές στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος δεν επενδύει πλέον στη διατήρηση μιας αποστολής που θεωρεί περιττή. Ενεργές εσωτερικές συζητήσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για να καθοριστεί πώς και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποχώρηση.

    Παρά τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια αποχώρηση στην επιρροή των ΗΠΑ και των συμμάχων στην άλυτη και οξυμένα ασταθή κρίση στη Συρία, θα ήταν επίσης ένα δώρο στο Ισλαμικό Κράτος. Αν και σημαντικά αποδυναμωμένη, η ομάδα είναι στην πραγματικότητα έτοιμη για μια αναζωπύρωση στη Συρία, αν της δοθεί ο χώρος να το κάνει.

Αυτό είναι εντελώς βλακώδες. Το ISIS δεν είναι προετοιμασμένο να κάνει τίποτα. Το ISIS είναι μια δικαιολογία για να διατηρούνται οι αμερικανικές δυνάμεις σε ένα μέρος όπου μπορούν να προσέχουν το πετρέλαιο, το οποίο πιθανότατα πηγαίνει στο Ισραήλ. 

Το να κουνάει τον μπαμπούλα του Ισλαμικού Κράτους μπροστά στο αμερικανικό κοινό βασίζεται στην άγνοια του αμερικανικού κοινού. Οι άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους θέλουν να ανατρέψουν τον Μπασίρ Άσαντ. Το ίδιο κι εμείς. Οι φανατικοί του Ισλαμικού Κράτους μισούν το Ιράν και το Ιράν θα ήθελε να τους καταστρέψει. Οπότε υποθέτω ότι αυτό μας κάνει συμμάχους των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους όταν πρόκειται να μισήσουν το Ιράν. Ποιον στο διάολο προσποιούμαστε ότι πολεμάμε; Αυτό είναι το πρόβλημα πίσω από τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία. Καταλαμβάνουμε παράνομα συριακό έδαφος.

Οι αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ και της IRGC τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει έναν ανελέητο καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρουκετών και βαλλιστικών πυραύλων κατά των αμερικανικών φυλακίων στη Συρία και το βόρειο Ιράκ. Ο Διοικητής της CENTCOM και οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιλαμβάνονται πλέον ότι αυτή η αποστολή δεν είναι βιώσιμη. Τουλάχιστον οι 900 Αμερικανοί στρατιώτες που επανδρώνουν αυτές τις εκδοχές του Fort Apache στο Middel East, είναι στόχοι που περιμένουν πυραυλική επίθεση. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να εξαπολύσουν μια άμεση επίθεση στο Ιράν, δηλαδή μέσα στο Ιράν, τότε η επιβιωσιμότητα αυτών των βάσεων/προκεχωρημένων φυλακίων τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η απόφαση να κλείσουν αυτές οι βάσεις να είναι σε αναμονή ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ στο Ιράν. Αλλά νομίζω πως πρόκειται για μια γνήσια προσπάθεια να μειωθεί το προφίλ όταν αυτοί οι στρατιώτες δεν εκτελούν μια κρίσιμη, ουσιαστική αποστολή. Και υπάρχει και κάτι άλλο που οδηγεί την απόφαση.

Επιτελικοί αξιωματικοί στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και στη Διοίκηση Indopacom των ΗΠΑ παρακολουθούν μια τεράστια πολιτική μάχη να εκτυλίσσεται μεταξύ της συνιστώσας της Αεροπορίας της CENTCOM, CENTAF, και της αντίστοιχης της Αεροπορίας της INDOPACOM, PACAF.

Η φράση της ημέρας είναι ο "ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων". Είναι η νέα επικαιρότητα, το κορυφαίο θέμα, και όλα είναι Κίνα, Κίνα, Κίνα. Οι στρατηγοί τεσσάρων αστέρων στις αντίστοιχες θεατρικές διοικήσεις αναμετριούνται για την αναπροσαρμογή των δυνάμεων. Η INDOPACOM θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα στο τραπέζι για να είναι έτοιμα να πολεμήσουν την Κίνα. Η CENTCOM επιμένει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε τα αεροσκάφη και τα ανεφοδιαστικά προκειμένου να σταματήσει τους Χούθι από το να κλείσουν τα λιμάνια του Ισραήλ. Οι φήμες λένε ότι η INDOPACOM έχει το πάνω χέρι.

Είναι η πιο στρατηγική της Cow Bell. Αν νομίζετε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία, τη Γάζα και την Υεμένη, με μια πιθανή έκρηξη στο μέτωπο του Ιράν, αρκούν για να κρατήσουν το αμυντικό κατεστημένο ευχαριστημένο, κάνετε μεγάλο λάθος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail